24/09/2024
         
Paris Paris Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012
Οικονομία   facebook
+ + -

Ρωγμή στο "Μερκελισμό" με αναπτυξιακό σχέδιο

  Με παρτίδα σκάκι για έμπειρους και υπομονετικούς παίκτες μοιάζει η υπόθεση τηςελληνικής κρίσης, η οποία προ πολλού έχει ξεφύγει από τα στενά εθνικά σύνορα, λαμβάνοντας παγκόσμιες διαστάσεις, σε σημείο να μονοπωλεί τις συζητήσεις των ισχυρότερων οικονομικών του πλανήτη (G8). 

Οι εκλογές στη χώρα μας, που προκάλεσαν κλιμάκωση της κρίσης με την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά και η εκλογική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, ταρακούνησαν τα ήδη ταραγμένα ύδατα της ευρωζώνης. 

Παράλληλα, η νίκη Ολάντ στη Γαλλία άλλαξε το συσχετισμό δυνάμεων- ο "Μερκελισμός" αποδυναμώθηκε- και πλέον το (κυρίαρχο) διακύβευμα είναι το κατά πόσο η ζώνη του ευρώ θα αλλάξει ρότα, δίνοντας έμφαση και στην ανάπτυξη, πέραν από το στενό κορσέ τηςλιτότητας που έχει επιβάλει το Βερολίνο, έχοντας μέχρι πρότινος την αμέριστη συμπαράσταση του Νικολά Σαρκοζί.

Η Ελλάδα αποτελεί για την ευρωζώνη θέμα που καίει: Έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα βάλει- όπως παραδέχονται (σχεδόν) άπαντες- φωτιά σε όλο το οικοδόμημα του κοινού νομίσματος, απειλώντας-όπως παρατηρεί δημοσίευμα των New York Times- ακόμα και με ολική του κατάρρευση.

Ενώπιον των σκληρών διλημμάτων, οι ηγέτες της ευρωζώνης, σε συγχορδία και με τους λοιπούς ισχυρούς της διεθνούς οικονομίας, έστειλαν μήνυμα-υπόσχεση στήριξης στην Ελλάδα, θέτοντας ως προϋπόθεση την τήρηση των δεσμεύσεων που η χώρα έχει αναλάβει με τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο.

Παράλληλα, ανοίγει "παράθυρο" επαναδιαπραγμάτευσης, καθώς η καγκελάριος Μέρκελ φαίνεται ότι -σε αυτό το νέο πλαίσιο- είναι διατεθειμένη να ρίξει νερό στο κρασί της και να υπερβεί την (υπερ)ορθοδοξία της λιτότητας αποδεχόμενη την αναγκαιότητα των αναπτυξιακών ενέσεων. 

Ολάντ και Μέρκελ, μάλιστα, διαμήνυσαν από τη σύσκεψη των G8 ότι η λιτότητα και η ανάπτυξη πρέπει να πηγαίνουν μαζί, και αυτό αναμφίβολα είναι ένα βήμα προόδου.


Ως ισχυρός σύμμαχος της Ελλάδας εμφανίζεται ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αναμένεται να προτείνει στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης σχέδιο ανάπτυξης για την Ελλάδα (με όρο την τήρηση των συμφωνηθέντων), αλλά και δομικές αλλαγές στη λειτουργία της ευρωζώνης, επαναφέροντας στην ατζέντα την έκδοση ευρω-ομολόγων.

Ο γάλλος πρόεδρος έχει τη στήριξη της ηγεσίας των Βρυξελλών, αλλά και του ιταλού πρωθυπουργού,Μάριο Μόντι, ο οποίος χαρακτήρισε "ζωτικής σημασίας" την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Την πρόθεση τους να βοηθήσουν την Ελλάδα εξέφρασαν Ομπάμα και Μεντβέντεφ, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, πήγε το θέμα πιο μακριά, αναφερόμενος στις εκλογές, στις οποίες απέδωσε χαρακτήρα δημοψηφίσματος: "Οι έλληνες ψηφοφόροι έχουν να κάνουν μια επιλογή στις εκλογές του επόμενου μήνα ανάμεσα στην παραμονή ή την έξοδο από το ευρώ", δήλωσε.

 

 

 

 

nooz.gr 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά