21/09/2024
         
Manos Manos Κυριακή, 20 Μαΐου 2012
Τεχνολογία   Υγεία   facebook
+ + -

Πραγματικότητα η τεχνητή καρδιά

Σήμερα μπορεί ένας άνθρωπος να ζει με 100% τεχνητή πλαστική καρδιά και η ζωή του να εξαρτάται αποκλειστικά από αυτή. Η καρδιά αυτή υποστηρίζεται ενεργειακά από μια αντλία πεπιεσμένου αέρα μέσα σε ένα σακίδιο που φέρει ο άρρωστος στην πλάτη του. 

Τεράστια είναι τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άρρωστος με πλαστική καρδιά, γνωρίζοντας ότι μια εμπλοκή στο όλο σύστημα κάποια στιγμή σηματοδοτεί το τέλος της ζωής του.

Πέραν όμως από τα ψυχολογικά προβλήματα, τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει από πλευράς βιολογίας ο άνθρωπος με την πλαστική καρδιά, είναι οι κίνδυνοι από τυχόν δημιουργία θρόμβων μέσα στην τεχνητή καρδιά ή οι κίνδυνοι από πλευράς λοιμώξεων, οι λεγόμενοι μικροβιακοί κίνδυνοι.

Σήμερα, όταν η καρδιά αδυνατεί να κρατήσει έναν άνθρωπο στη ζωή, η πρώτη ενέργεια από πλευράς γιατρού είναι να καταφύγει στη μηχανική υποστήριξη της καρδιάς του αρρώστου με εξωτερική ή εσωτερική υποστηρικτική αντλία που λειτουργεί με μπαταρίες που φορτίζονται ηλεκτρικά. Όμως, και η λύση αυτή είναι πρόσκαιρη και έχει περίπου τους ίδιους κινδύνους που έχει και η πλαστική καρδιά. Στην περίπτωση της αντλίας, λειτουργεί η φυσική καρδιά του αρρώστου παράλληλα με την αντλία, ενώ στην περίπτωση της πλαστικής καρδιάς, η καρδιά λειτουργεί με αυτοτέλεια, γιατί η καρδιά του αρρώστου είναι πρακτικά ανύπαρκτη.

Σήμερα κάθε άρρωστος στο τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας περιμένει, τόσο αυτός όσο και οι συγγενείς του, τον δότη που θα παραχωρήσει την καρδιά ενός προσφιλούς του ατόμου, για να σωθεί. Στις μέρες μας σαν γέφυρα μέχρι να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση, χρησιμοποιούνται η αντλία υποστήριξης της καρδιάς και η πλαστική καρδιά όταν η αντλία υποστήριξης δεν είναι αρκετή για να ανταποκριθεί.

Πρόσφατα, η έρευνα των αρχέγονων κυττάρων παρουσιάζει άλλη μία διάσταση. Η ομάδα του καθηγητή Dennis Taylor στο πανεπιστήμιο της Μinnessota προσπαθεί εκ του μηδενός με τα εμβρυακά κύτταρα να δημιουργήσει καρδιά στο εργαστήριο. Χρησιμοποιώντας τον σκελετό καρδιάς ποντικιών, τον εμπλουτίζει με εμβρυακά κύτταρα μέχρις ότου η καρδιά αυτή λειτουργήσει με αυτοτέλεια. Σύμφωνα με το zougla, το ίδιο προσπαθεί αυτή η ερευνητική ομάδα να πραγματοποιήσει με την καρδιά χοίρου που προσομοιάζει περισσότερο με την καρδιά του ανθρώπου. Εάν αυτά τα πειραματικά δεδομένα ευοδωθούν, τότε η ανθρωπότητα θα έχει αποκτήσει την πρώτη βιολογική καρδιά. Μια καρδιά χωρίς τις αδυναμίες της σημερινής πλαστικής καρδιάς, που καλείται να αλλάξει τελείως τη σημερινή Καρδιολογία.

 

 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά