19/09/2024
         
paris Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2011
Οικονομία   Τοπικά
+ + -

Οι «επενδύσεις» της παράταξης

 Το «ταμείο» της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση» του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, επενδυόταν στο χρηματιστήριο από τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια. Μάλιστα, μεγάλα χρηματικά ποσά που συγκεντρώνονταν για τις ανάγκες της παράταξης κατά την προεκλογική περίοδο αποκαλύπτεται από την έρευνα ότι παρέμεναν σε... μετοχές, οι οποίες εμφανίζονται να ρευστοποιούνται ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές!

Ενδεικτικά στοιχεία από την έρευνα που διενεργείται για ενδεχόμενο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με επίκεντρο την υπεξαίρεση - μαμούθ στο δήμο Θεσσαλονίκης περιέχονται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο παρατείνεται η προφυλάκιση του πρώην γενικού γραμματέα, Μιχάλη Λεμούσια. Στο βούλευμα αναφέρονται οι χρηματιστηριακές συναλλαγές του στενότερου συνεργάτη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι μέσω του προσωπικού του κωδικού στο Χρηματιστήριο επένδυε χρήματα της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση». Ηδη, η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης έχει ασκήσει ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα σε βάρος του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του Μιχάλη Λεμούσια και του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών, Μιχάλη Ζορπίδη, καθώς και εναντίον του πρώην προϊσταμένου των οικονομικών υπηρεσιών.

«Προκύπτει ότι κατά τα έτη 1999 έως και 2007, ο κατηγορούμενος επένδυσε στο Χρηματιστήριο σημαντικότατα ποσά ανερχόμενα σε ύψος που δε θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν σε καμία περίπτωση από τα εισοδήματα που φέρεται να δηλώνει στις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές. Αλλωστε, όλα όσα αυτός ισχυρίστηκε και ιστορεί δεν κρίνονται πειστικά για να αιτιολογήσουν χρηματιστηριακό άνοιγμα σε επενδύσεις (αγορά μετοχών) της τάξεως: α) των 196.478 ευρώ κατά το έτος 2000 και β) 182.065 κατά το έτος 2001 (συνολικά 378.543 ευρώ), σε χρόνους κατά τους οποίους (σύμφωνα πάντοτε με όσα ισχυρίζεται ο ίδιος) δεν είχε λάβει οποιαδήποτε ποσά (ως αποζημιώσεις και εφάπαξ)», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο βούλευμα που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για την παράταση της προσωρινής κράτησης του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι χρηματικό ποσό ύψους 48.400.000 δραχμών (142.039 ευρώ) του είχε παραδοθεί τμηματικά στις 2 Μαΐου 2000 και στις 13 Ιουλίου 2001 από τη δημοτική παράταξη «Αναγέννηση», προκειμένου να επενδυθεί μέσω του δικού του προσωπικού κωδικού. Ωστόσο, σύμφωνα με το βούλευμα ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι αδύναμος, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που χορηγήθηκαν τις ημερομηνίες που επικαλείται ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, δεν παρατηρούνται αξιόλογες συναλλαγές.

Οπως αναφέρεται στο βούλευμα, στις 5 Δεκεμβρίου 2006 κατατέθηκε σε προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό από συγκεκριμένη χρηματιστηριακή εταιρία το χρηματικό ποσό των 181.179 ευρώ. Ο Μιχάλης Λεμούσιας υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο ποσό αφορά το αντίτιμο από την πώληση των μετοχών που αγοράστηκαν με χρήματα που του είχε εμπιστευθεί η παράταξη το 2000 και το 2001 «προς διασφάλιση και επαύξησή τους», όπως αναφέρεται στο βούλευμα. «Εν όψει της κοινώς γνωστής καθοδικής πορείας που εμφάνισαν οι χρηματιστηριακές επενδύσεις κατά την επικαλούμενη από τον κατηγορούμενο χρονική περίοδο, την οποία (πορεία) αποδέχεται και ο ίδιος στο υπόμνημά του, είναι παντελώς ανακόλουθο να υπάρχει αύξηση της τιμής πώλησης των μετοχών, κατά τρόπο ώστε να επιτευχθεί κατά τον κρίσιμο χρόνο αύξηση του κεφαλαίου, που άνηκε στην παράταξη» επισημαίνεται στο βούλευμα.

Επιταγές στον Παπαγεωργόπουλο

Μάλιστα, ο ίδιος ο Μιχάλης Λεμούσιας ισχυρίζεται ότι χρήματα που προέκυψαν από τη ρευστοποίηση μετοχών τα παρέδωσε σε επιταγές στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός προκαλεί εύλογα ερωτήματα στα μέλη του δικαστικού συμβουλίου. «Το κέρδος υποτίθεται ότι μεταφράστηκε άμεσα σε τραπεζικές μετοχές τις οποίες ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος ότι παρέδωσε στο δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο, συνολικής αξίας (60.000 + 60.000 + 20.000 + 5.000) 145.000 ευρώ. Επιταγές οι οποίες δεν αποδεικνύεται ότι εισπράχθηκαν και, αν τούτο συνέβη, δεν προσδιορίζεται πού διατέθηκαν τα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά και δεν επεξηγείται γιατί δεν αποδόθηκαν στην «παράταξη» κατά την προηγηθείσα εκλογική αναμέτρηση αλλά μετά απ' αυτήν», υπογραμμίζεται στο σκεπτικό του βουλεύματος.

Οσον αφορά την ουσία της υπόθεσης της υπεξαίρεσης, η οποία, σύμφωνα με το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας φτάνει τα 51,4 εκατομμύρια ευρώ, η εισήγηση του εισαγγελέα προς το δικαστικό συμβούλιο είναι καταπέλτης για το ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου. «Ο Μιχάλης Λεμούσιας χρησιμοποίησε τη νευραλγική θέση που κατείχε στο δήμο Θεσσαλονίκης όχι για να διαφυλάξει τα συμφέροντα του δήμου αλλά για να παράσχει βοήθεια στον Παναγιώτη Σαξώνη να τελέσει τις ιδιαίτερα σοβαρές από άποψη υλικής ζημίας και η ηθικής απαξίας πράξεις, παρέχοντάς του ψυχική και υλική συνδρομή τόσο με θετική πράξη όσο και με παράλειψη. Δίχως τη συνδρομή του αυτή μπορεί μετά βεβαιότητος να υποστηριχθεί ότι ο Παναγιώτης Σαξώνης δε θα τολμούσε να δράσει για διάστημα περίπου 10 ετών», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην πρότασή του ο εισαγγελέας.

 

 

 

 

agelioforos.gr 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά