24/09/2024
         
Paris Paris Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012
Πολιτικά
+ + -

Α. Τσίπρας: Επιστρέφουμε τη διερευνητική εντολή

 Την Πέμπτη θα επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας, όπως δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά το τέλος των επαφών του. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως το κόμμα του θα συμμετάσχει σε όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα.

«Μετά το τέλος των επαφών μου, διαπίστωσα ότι υπάρχει ευρεία κοινωνική στήριξη, αλλά ασθενής πολιτική στήριξη. Δεν μπορούμε να κάνουμε το όνειρο μίας αριστερής κυβέρνησης πραγματικότητα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε στο μέτρο των δυνατοτήτων του τη διερευνητική εντολή για να κάνει πράξη αυτό που ζήτησε προεκλογικά, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στον «καλπονοθευτικό» εκλογικό νόμο που, όπως είπε, στερεί τη δυνατότητα στο κόμμα να μπορεί με τις άλλες αριστερές δυνάμεις να έχει τη δεδηλωμένη για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Αναφερθείς στις συναντήσεις που είχε με τους προέδρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, αντιστοίχως, είπε ότι διαπίστωσε προσπάθεια εκ μέρους τους «να παίζουν μπλόφες και να βάζουν παγίδες».

Ειδικότερα για τη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, ανέφερε ότι διερεύνησε και τη δυνατότητα που υπήρχε να μην ξαναοδηγηθούμε άμεσα σε εκλογές, με την πρότασή του για συμφωνία σε ένα μίνιμουμ θέσεων αναφορικά, μεταξύ άλλων, με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και το «πάγωμα» των μέτρων, την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε.

Αναφορικά με την άρνηση της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα να έχει συνάντηση μαζί του, ο κ. Τσίπρας μίλησε για λυπηρό γεγονός και πρόσθεσε ότι «τώρα που η ιστορία μας χτυπάει την πόρτα, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει πως δεν ακούει και αυτή είναι βαριά και ιστορική ευθύνη που αναλαμβάνει η ηγεσία του ΚΚΕ».

Ωστόσο, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει για την ενότητα των αριστερών δυνάμεων, αλλά και της ενότητας της αριστεράς με τους πολίτες.

Ακόμη ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για τη «θετική ανταπόκρισή του στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», ωστόσο υποστήριξε ότι εάν αυτή η ανταπόκριση είχε γίνει πριν τις εκλογές, «τώρα δεν θα ψάχναμε να βρούμε στήριξη, θα είχαμε καθαρή πλειοψηφία για να συγκροτήσουμε αριστερή κυβέρνηση».

Τέλος, ευχαρίστησε τους Οικολόγους Πράσινους και την Κοινωνική Συμφωνία, για το ανοικτό πνεύμα τους και την υποστήριξή της, αντιστοίχως, ενώ σχετικά με τη συνάντηση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είπε ότι συμφωνήθηκε, παρά τις διαφορές τους, να βρεθούν στους κοινούς αγώνες.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε για τη στήριξη που δέχτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και για τις συναντήσεις που είχε με κοινωνικούς φορείς.

«Είδαμε ότι αυτοί που από την Κυριακή ανατρίχιαζαν στην ιδέα να λάβουμε διερευνητική εντολή, ξαφνικά μας αγάπησαν: 'Προχωρήστε και φτιάξτε κυβέρνηση' μας είπαν, 'θα σας στηρίξουμε εμείς' και τους θέσαμε το ερώτημα 'σε ποιο πρόγραμμα θα μας στηρίξετε, στις δεσμεύσεις σας στο 2ο Μνημόνιο ή στη βάση της λαϊκής ετυμηγορίας;» , είπε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας στο ερώτημα που έθεσε, είπε πως «εννοούσαν τη στήριξη που έχει ο κρεμασμένος από το σκοινί που κρεμιέται». Επιπλέον, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησε από κανέναν και ποτέ δηλώσεις μετάνοιας, αλλά ειλικρίνειας και συμπλήρωσε πως οι κ.κ. Αντ, Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος θα έπρεπε από τη Δευτέρα και με δική τους πρωτοβουλία να στείλουν επιστολή ανάκλησης των υπογραφών τους.

Χαρακτήρισε δε «πολιτικά παράδοξο» κάποιος να έχει δεσμευτεί στο εξωτερικό για την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου και στο εσωτερικό να δεσμεύεται για έμμεση ή άμεση στήριξη σε μια κυβέρνηση που θέλει έξοδο από το μνημόνιο.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να ανταπεξέλθει σε σειρά δυσκολιών «από αυτούς που μια μας αγαπούν και μια μας μισούν».

Ακόμη, τόνισε ότι η ανατροπή του μνημονίου θα έρθει σε ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων και διεργασιών στο ευρωπαϊκό πεδίο, τις οποίες «θέλουμε να επιταχύνουμε, γιατί η κρίση δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα», ενώ αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής Επικρατείας Μανώλης Γλέζος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει ένα πεδίο δράσης που αφορά το εκλογικό σύστημα. Εκτίμησε δε ότι «θα χαλάσουν τον κόσμο η τρόικα και οι εδώ υπηρέτες της να μην πάμε σε εκλογές» και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι δεν θα βρεθούν “Εφιάλτες” να δώσουν τις τρεις έδρες που απαιτούνται για να αποκτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή».

Η συνεδρίαση έκλεισε με τοποθέτηση του βουλευτή Β' Αθήνας Παναγιώτη Κουρουμπλή, καλώντας τους βουλευτές και τα στελέχη να περάσουν το μήνυμα μιας εμπιστοσύνης που πρέπει να διευρυνθεί στην κοινωνία ώστε να ενισχυθούν οι δυνάμεις ανατροπής των «επιβαρυντικών» πολιτικών.

Ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί ικανοποίηση για την τακτική που ακολουθήθηκε, ενώ κομματικές πηγές επισημαίνουν ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως υπεύθυνη εθνική δύναμη.

Επιπλέον, εκτιμούν ότι δεν είναι απίθανο να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή ή τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. και σε αυτό το ενδεχόμενο θα επικεντρωθεί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα 24ωρα, καθώς θεωρούν ότι αν επιβεβαιωθούν αυτές, οι συγκρατημένες έστω, εκτιμήσεις, το πολιτικό σύστημα θα αποσαθρωθεί ακόμη περισσότερο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, στο κοινοβουλευτικό πεδίο και στην κοινωνία. Για τους λόγους αυτούς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα είτε για να χειριστεί τις εξελίξεις αν σχηματιστεί κυβέρνηση είτε για να δώσει ένα νέο εκλογικό αγώνα, που κατά την εκτίμηση κορυφαίων στελεχών θα είναι νικηφόρος.

 

 

 

 

 

 

agelioforos.gr 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά