21/09/2024
         
alexis Σάββατο, 28 Απριλίου 2012
Υγεία
+ + -

Πολύτιμο το ασβέστιο για την υγεία σας!

Το ασβέστιο ανήκει στην κατηγορία των μικροθρεπτικών συστατικών δηλαδή ανήκει στα συστατικά της τροφής που το σώμα μας χρειάζεται σε μικρές ποσότητες. Θεωρείται από τα σπουδαιότερα συστατικά της τροφής μας εφόσον δομεί ολόκληρο το σκελετό μας. Το 99% του ασβεστίου στο σώμα μας εντοπίζεται στα οστά και στα δόντια, ενώ το υπόλοιπο 1% διαμοιράζεται σε άλλους ιστούς. Το ασβέστιο βρίσκεται ως φυσικό συστατικό σε διάφορα τρόφιμα, τόσο φυτικής όσο και ζωικής προέλευσης. 

Οι σημαντικότερες πηγές ασβεστίου είναι τρόφιμα όπως: όλων των ειδών τα τυριά, το γιαούρτι, οι σπόροι σουσαμιού, το γάλα 2% λιπαρά, αλλά και το σπανάκι βρασμένο, τα αμύγδαλα ανάλατα, το μπρόκολο βρασμένο, το πορτοκάλι, αλλά και το λάχανο ωμό. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το ασβέστιο σχετίζεται με πολλές λειτουργίες του σώματός μας, συγκεκριμένα: Συμβάλλει στη διατήρηση υγιών και δυνατών οστών, είναι απαραίτητο για την ομαλή νευρική και μυϊκή λειτουργία και συμμετέχει στην πήξη του αίματος.

Βέβαια οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι διαφορετικές για κάθε ηλικία. Μεγαλύτερες ανάγκες έχουν τα παιδιά, οι έφηβοι, καθώς και άντρες και γυναίκες άνω των 50 ετών. Στις νεαρές ηλικίες, η επαρκής κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο καθορίζει το βαθμό ανάπτυξης του σκελετού και την πυκνότητα των οστών που θα έχουν τα παιδιά σε όλη την υπόλοιπη ζωή.

Στην ενήλικη ζωή είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες ασβεστίου μιας και με τον τρόπο αυτό μπορούμε και συντηρούμε την ποιότητα των οστών μας προφυλάσσοντας τα από την επερχόμενη… «φθορά» που παρατηρείται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και στους άνδρες σταδιακά μετά την ηλικία των 50 ετών.   

 

 

 

zougla 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά