08/09/2024
         
Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021
Οικονομία
+ + -

Πώς και από πότε θα δηλώνουμε το ωράριο εργασίας μας από το κινητό μας: Οι νέες αλλαγές στα εργασιακά

 Εικόνα βγαλμένη από το (κοντινό) μέλλον. Ο εργαζόμενος φτάνει στην εργασία του. Μπαίνει στην ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει "φορτώσει" στο smartphone του και δηλώνει την έναρξη του ωραρίου.

Αυτομάτως η πληροφορία αποστέλλεται ηλεκτρονικά και στον εργοδότη αλλά και στο ΕΡΓΑΝΗ 2, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης του υπουργείου Εργασίας. Με το κινητό του, ο ίδιος εργαζόμενος θα γνωστοποιεί το διάλλειμά του, αλλά και την ώρα αποχώρησης κάτι που σημαίνει ότι θα καταγράφεται αυτόματα και η υπερωρία.

Για την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, η λεγόμενη "ψηφιακή κάρτα εργασίας" συνιστά την μεγάλη μεταρρύθμιση καθώς θα δίνει τη δυνατότητα πραγματικής καταγραφής του χρόνου εργασίας κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν περιθώρια για υποδηλωμένη ή αδήλωτη εργασία, για απλήρωτες υπερωρίες και καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του εργαζόμενου. Και φυσικά, το ερώτημα που προκύπτει αυτόματα είναι το εξής: και γιατί να δηλώσει ο εργαζόμενος την είσοδο και την έξοδό του και να κάνει αυτό που έκανε τόσα χρόνια; Να δουλεύει αδήλωτος με "μαύρα"; Η απάντηση έρχεται με το άρθρο που ενσωματώθηκε στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Λέει η παράγραφος 4:

"Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αξιοποιείται από την Επιθεώρηση Εργασίας για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου των επιχειρήσεων. Εάν, κατά τον επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση, διαπιστωθεί ότι η ψηφιακή κάρτα εργαζόμενου δεν είναι ενεργοποιημένη, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει ενεργοποιημένη ψηφιακή κάρτα. Σε περίπτωση που σε τρεις ελέγχους, εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών, διαπιστωθεί η παράβαση της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα 15 ημερών".

Γεγονός είναι ότι το πρόστιμο των 10.500 ευρώ πρωτοεμφανίστηκε προ ετών με στόχο να αντιμετωπιστεί η αδήλωτη εργασία. Και πράγματι, ύστερα από μερικές εκατοντάδες "καμπάνες" που έπεσαν από την Επιθεώρηση Εργασίας, η αδήλωτη εργασία άρχισε να μειώνεται καθώς το ρίσκο για τον εργοδότη ήταν πολύ μεγάλο. Αυτή τη δοκιμασμένη συνταγή του προστίμου "φόβητρο" θέλει να εφαρμόσει και πάλι η κυβέρνηση προκειμένου αυτή τη φορά να καταγράψει κάθε επαγγελματική κίνηση του εργαζόμενου μέσα στο ωράριο εργασίας. Ακόμη και αν η δουλειά δεν γίνεται επί τόπου αλλά από το σπίτι με την τηλεργασία στην οποία επίσης θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο.

Και πότε θα γίνουν όλα αυτά; Το υπουργείο Εργασίας θα προωθήσει σταδιακά το μέτρο αρχής γενομένης από το τέλος του 2021 με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το γεγονός ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένη -έχουμε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες εργοδότες οι οποίοι απασχολούν από ένα-δύο άτομα- συνιστά βεβαίως μια πρόκληση για το πόσο γρήγορα μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο. Αν επιτευχθεί ο στόχος και ολοκληρωθεί η εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2022, προφανώς θα συνιστά μια μεγάλη αλλαγή για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Εξαιρετικά κρίσιμος βεβαίως θα είναι και ο ρόλος που θα κληθεί να παίξει η Επιθεώρηση Εργασίας η οποία και προβλέπεται να αναβαθμιστεί σε ανεξάρτητη Αρχή. Η "αστυνόμευση" του μέτρου της ψηφιακής κάρτας ώστε να μην καταστεί η διάταξη "κενή περιεχομένου" θα είναι το σημείο "κλειδί" για την επιτυχία όλου του εγχειρήματος.



Ολόκληρη η διάταξη για την ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει ως εξής:
1. Επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να διαθέτουν και να λειτουργούν ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους, άμεσα συνδεδεμένο και διαλειτουργικό, σε πραγματικό χρόνο, με το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

2. Η μέτρηση του χρόνου εργασίας πραγματοποιείται με τη χρήση ψηφιακής κάρτας εργασίας. Με τη χρήση της, καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ κάθε μεταβολή που αφορά στον χρόνο εργασίας των εργαζομένων, όπως ιδίως, η ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας, το διάλειμμα, η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας και κάθε είδους άδεια.

3. Τα στοιχεία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας διασταυρώνονται με τα στοιχεία που αναγράφονται στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) που υποβάλλεται από την επιχείρηση. Είναι δυνατή η αυτοματοποιημένη προσυμπλήρωση της ΑΠΔ από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ βάσει των στοιχείων που εισάγονται με τη χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

4. Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αξιοποιείται από την Επιθεώρηση Εργασίας για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου των επιχειρήσεων. Εάν, κατά τον επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση, διαπιστωθεί ότι η ψηφιακή κάρτα εργαζόμενου δεν είναι ενεργοποιημένη, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει ενεργοποιημένη ψηφιακή κάρτα. Σε περίπτωση που σε τρεις ελέγχους, εντός χρόνου.

thetoc.gr

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά