20/09/2024
         
Κάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020
Πολιτικά
+ + -

Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Αλ Σίσι: Σε αντίθεση με τη στάση της Τουρκίας, η Μεσόγειος μπορεί να ενώνει αντί να χωρίζει λαούς

 "Η Ελλάδα και η Αίγυπτος καλωσορίζουν την πιο αποφασιστική συμμετοχή των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Ως εμβληματική στιγμή για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Αιγύπτου χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη συμφωνία της 6ης Αυγούστου. Μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου και στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Αλ Σίσι στη χώρα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: "Η τριμερής συνεργασία είναι θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Θεμέλιο που υπηρετούν σταθερά η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος".

"Η συνάντησή μας γίνεται λίγες ημέρες μετά την εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ" συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: "Στο εξής οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα γίνουν ισχυρότερες σε όλα τα επίπεδα. Ο Πρόεδρος Μπαιντεν θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών και της ασφάλειας στην περιοχή μας. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να καλωσορίζει την επιστροφή των ΗΠΑ στον κεντρικό του ρόλο ως ηγετικού παράγοντα του ΝΑΤΟ".

Μητσοτάκης: H Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που ενώνει τους λαούς
"Στην ταραγμένη περιοχή μας οι δύο χώρες μας έχουν ήδη διαμορφώσει ένα παράδειγμα ειρήνης και συνεργασίας με εμβληματική στιγμή την πρόσφατη συμφωνία της 6ης Αυγούστου για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την κοινή μας πρόθεση οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν ώστε η συμφωνία αυτή να επεκταθεί" είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, αναφέροντας ότι "είναι πολύ σημαντική εξέλιξη. Αυτή η συμφωνία είναι το καλύτερο παράδειγμα όταν πορευόμαστε με γνώμονα διεθνές δίκαιο, κανόνες καλής γειτονίας και σεβασμό πετυχαίνουμε συμφωνίες προς όφελος των λαών μας".

Πρόκειται για "εμβληματικές κινήσεις που δημιουργούν κεκτημένα ειρήνης και συνεργασίας" είπε Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ακόμη "σε αντίθεση με τη στάση της γειτονικής Τουρκίας, η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που να ενώνει αντί να χωρίζει τους λαούς".

Η Αίγυπτος "φάρος του μετριοπαθούς ισλάμ"
"Εξέφρασα την εκτίμηση όλων μας για τον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου ως φάρου του μετριοπαθούς ισλάμ" σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, θυμίζοντας ότι σαν σήμερα πριν από 78 χρόνια ολοκληρωνόταν με την περίφημη νίκη των συμμάχων η ιστορική μάχη του Ελ Αλαμέιν."Οι χώρες μας ήταν ανέκαθεν μαζί. Όπως τότε στον πόλεμο, σήμερα στην ειρήνη και αύριο στην ανάπτυξη και στην ευημερία".

Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Αλ Σίσι γίνονται στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης μετά την συμφωνία για την ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου που πραγματοποιεί στην χώρα μας ο πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι. Στο επίκεντρο των συζητήσεων κυριάρχησαν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο μετά την συνεχιζόμενη Τουρκική προκλητικότητα.

Ο πρωθυπουργός, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι με τον πρόεδρο της Αιγύπτου μίλησαν για τον East Med, συμπληρώνοντας πως "Κάθε χώρα μπορεί να συμμετέχει, με την προϋπόθεση να απέχει από προκλήσεις να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα".

"Η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι εταίροι με αμοιβαίες εξαγωγικές σχέσεις και κοινούς στρατηγικούς στόχους" είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως "σύντομα θα είμαστε και οι δύο χώρες ακόμα πιο ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί".

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το μεταναστευτικό, χαρακτηρίζοντας σημαντικό τον ρόλο "της Αιγύπτου στην ανάσχεση μεταναστευτικών ροών" αλλά και τη συμμετοχή της στη συμφωνία ανακωχής στη Λιβύη, κάτι που "οφείλεται στην Αίγυπτο" όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης. "Μένει να εφαρμοστεί, με πρώτη πρόβλεψη την αποχώρηση κάθε ξένης δύναμης. Η πίστη της Ελλάδος στο σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας σας, επεκτείνεται και στην ομαλοποίηση των σχέσεων των αραβικών χωρών και του Ισραήλ".

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός τόνισε πως: "Δεν παρέλειψα να εκφράσω στον συνομιλητή μου την εκτίμηση όλων μας για το σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου ως φάρου του μετριοπαθούς, του πραγματικού Ισλάμ. Ειδικά σε καιρούς όπως οι σημερινοί κατά τους οποίους συγκεκριμένες δυνάμεις επιχειρούν να επενδύσουν με θρησκευτικό μανδύα".

Αλ Σίσι: Θα αντιμετωπίσουμε από κοινού όσους απειλούν την ειρήνη στην περιοχή μας
"Συζητήσαμε τα γεγονότα στην περιοχή μας και την υιοθέτηση πολιτικών από ορισμένους που έρχονται σε αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα και συμφωνήσαμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού όλους αυτούς που θέλουν να απειλήσουν την ειρήνη" τόνισε από την πλευρά του, κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. "Επίσης συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε ο ένας τον άλλο σε ότι αφορά τις αμυντικές σχέσεις" συμπλήρωσε.

"Συμφωνήσαμε στη δίκαιη λύση του Κυπριακού με βάση το διεθνές δίκαιο και αναφερθήκαμε στην κατάσταση στη Λιβύη όπου συμφωνήσαμε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση η οποία θα φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή" είπε ακόμη ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και πρόσθεσε "συμφωνήσαμε στην άμεση ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την διεθνή τρομοκρατία και να σταματήσουμε τις χώρες που την υποστηρίζουν. Πρέπει να λογοδοτήσουν οι χώρες που υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές ενέργειες, βοηθούν τους τρομοκράτες και τους ενθαρρύνουν".

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος κατέθεσε το πρωί στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 10:30 το πρωί συναντήθηκε στο προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.

Κατά τη συνάντησή της στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε: "Ορόσημο αποτελεί για τις σχέσεις των χωρών μας, καθώς και για την ευρύτερη περιοχή, η υπογραφή την 6η Αυγούστου και η θέση σε ισχύ της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ".

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επεσήμανε ότι έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα και εκείνη προσωπικά, το γεγονός ότι υποδεχόμαστε σήμερα τον ηγέτη μιας μεγάλης, φίλης χώρας, πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή μας και πραγματικής ηγέτιδας δύναμης του μουσουλμανικού και αραβικού κόσμου.


thetoc.gr

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά