20/09/2024
         
Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2020
Πολιτικά
+ + -

Κορονοϊός: Σενάριο για lockdown και στην Αττική- Θα φθάσουν τα 2.000 τα κρούσματα σήμερα, 60.000 φορείς δείχνουν τα λύματα

 Ένα βήμα πριν από ένα lockdown φαίνεται πως είναι και η Αττική καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται δραματικά, με τις προβλέψεις να είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες, τη στιγμή που Θεσσαλονίκη και Σέρρες είναι σε καραντίνα από σήμερα Τρίτη το πρωί. Στα πολύ ανησυχητικά ευρήματα προστίθενται οι προβλέψεις Αρκουμανέα ότι σήμερα θα ανακοινωθούν πάνω από 2.000 κρούσματα αλλά και η αποκάλυψη ότι από τα λύματα της Αττικής προκύπτει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 60.000 ενεργοί φορείς.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά και απαρέγκλιτα από όλους, καθώς τα δεδομένα για τον κορονοϊό στη χώρα και ιδιαίτερα στην Αττική είναι ανησυχητικά. Από το πρωί στην Αττική έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα νέα έκτακτα μέτρα κατά της πανδημίας με κλειστά τα καταστήματα εστίασης και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12:00 έως τις 05:00. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι λόγω των οικονομικών συνεπειών ενός lockdown στην Αττική θα γίνει προσπάθεια το σενάριο να αποφευχθεί, αλλά πλέον κανείς δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Παράλληλα, αρκετοί λοιμωξιολόγοι συνιστούν να παραταθούν για αρκετό καιρό ακόμα τα μέτρα κατά της διασποράς, καθώς στο σύστημα Υγείας υπάρχει μεγάλη πίεση αφού καλείται να ανταπεξέλθει σε ολοένα και περισσότερα περιστατικά λόγω της πανδημίας.

Ευρήματα σοκ από τα λύματα - Δείχνουν 60.000 κρούσματα στην Αττική
Στο επίκεντρο της πανδημίας- μετά τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες όπου επιβλήθηκαν lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας- φαίνεται πως είναι και η Αττική. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαίδη ο οποίος παρακολουθεί με την επιστημονική του ομάδα τα μεγέθη των λυμάτων από την αρχή της πανδημίας "η Αττική βαδίζει στο καθεστώς που ισχύει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα".

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Θωμαίδης αποκάλυψε πως το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες ανησυχητικά, τονίζοντας ότι "την Κυριακή είδαμε πάλι μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50 με 60 χιλιάδων".

Κατά τον κ. Θωμαίδη με αυτά τα δεδομένα "ναι μεν μία καραντίνα τύπου Μαρτίου δεν θα ξαναγίνει, διότι δεν τη θέλει κανείς, αλλά η Αττική βαδίζει στο καθεστώς που ισχύει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα".

Τι "λένε" τα λύματα

Σημείωσε δε ότι "τα λύματα βλέπουν προς τα πού θα πάνε τα πράγματα μερικές μέρες πριν από τα τεστ του ΕΟΔΥ" και διευκρίνισε ότι "είδαμε για παράδειγμα μία απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου, κάτι που αποτυπώθηκε στα κρούσματα του ΕΟΔΥ λίγες μέρες μετά".

Σύμφωνα με τα στοιχεία "την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία σταθερότητα στο ιικό φορτίο, κάτι που αντιστοιχούσε σε 30 με 40 χιλιάδες κρούσματα". Όπως είπε "παίρνουμε κάθε πρωί τα δείγματα της προηγούμενης ημέρας και τα στέλνουμε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στην επιτροπή Δημόσιας Υγείας".

Ο κ. Θωμαίδης είπε ότι "εάν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα ανακοπεί η διάδοση. Αλλά επειδή η δραστηριότητα συνεχίζεται και σίγουρα δεν θα δούμε αυτό που είχαμε τον Μάιο, που εξαφανίστηκε ο ιός".

Πέτσας: Δεν αποκλείεται γενικό lockdown σε όλη τη χώρα
Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι ένα lockdown είναι πιθανό όχι μόνο στην Αττική αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Μιλώντας για την τα νέα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού υπογράμμισε πως "προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς, για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πέτσας είπε πως έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας. "Θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε", τόνισε. "Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες", σημείωσε ο ίδιος εν συνεχεία.

"Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την πιστή τήρησή τους. Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι πιο δραστικό", είπε ο κ. Πέτσας σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Όσον αφορά στη μη τήρησή τους, είπε, ότι "οι παραφωνίες είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό".

Για τι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι δεν έχει γίνει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, ωστόσο είναι ένα θέμα που εξετάζεται.

Για τα σχολεία, είπε ότι δεν υπήρχε θέμα διασποράς, γι' αυτό και δεν έκλεισαν. Ωστόσο, για τα Λύκεια αποφασίστηκε να κλείσουν και να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση σε περιοχές με μεγάλη διασπορά.

Σχετικά με τις ΜΕΘ, ο κ. Πέτσας είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στη Θεσσαλονίκη, στο σύστημα υγείας.

Κορονοϊός - Γώγος: Κοντά σε lockdown η Αττική - Παράταση μέτρων έως τον Μάρτιο
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε ότι υπήρχε μια προσπάθεια "να προχωρήσουμε με ισχυρές συστάσεις αυτό δεν πέτυχε. Αυτό δε σημαίνει ότι για όλα φταίνε οι πολίτες" ενώ προχώρησε σε μια δραματική πρόβλεψη αποκαλύπτωντας ότι "είμαστε κοντά, ιδιαίτερα η Αττική, στο να γίνουμε 'Θεσσαλονίκη'".

"Στη Θεσσαλονίκη -εξήγησε- έγινε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID. Αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική", είπε.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ακόμα σε καλή θέση σε σχέση με τις άλλες. "Είμαστε από τις πιο σε καλύτερη κατάσταση χώρες της Ευρώπης."

Ανοιχτή νέα παράταση μέτρων
Ο κ. Γώγος επεσήμανε, επίσης, ότι δεν αποκλείεται η παράταση των μέτρων. Ο στόχος είναι να ελαττωθεί η κυκλοφορία του κοινού για να ελαττωθεί και η κυκλοφορία του ιού.

"Εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τις καθημερινές παραμέτρους" είπε και ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. "Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ. Επίσης, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, προσλήψεις και εκπαίδευση.

"Τα παιδιά του Λυκείου μεταδίδουν περίπου το ίδιο με τους ενήλικες, γι’ αυτό αποφασίστηκε να κλείσουν τα Λύκεια στη Θεσσαλονίκη" είπε και προσέθεσε ότι με το δεδομένο ότι υπάρχει χειμώνας, υπάρχει κίνδυνος με τη συγκεκριμένη διασπορά τα προβλήματα να διαρκέσουν για περισσότερο από ένα μήνα.

"Μπορεί και τα Χριστούγεννα να χρειαστεί να υπάρξουν μέτρα. Αν τα μέτρα τηρηθούν μπορεί να γλιτώσουμε" ανέφερε εκτιμώντας ότι από τώρα θα κριθεί τι θα γίνει και το Φεβρουάριο. "Πρέπει να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας."

Ο κ. Γώγος τόνισε μάλιστα ότι μέχρι το Μάρτη μπορεί να χρειαστεί μια τήρηση μέτρων. Πολλά από τα μέτρα θα παραταθούν μέχρι τότε.

"Με το κλείσιμο που γίνεται τώρα, υπάρχει ελπίδα να ανοίξει η εστίαση σε ένα μήνα", είπε κλείνοντας.

Δερμιτζάκης: Απαγόρευση κυκλοφορίας τουλάχιστον μέχρι Φλεβάρη με μικρό διάλειμμα τις γιορτές
Για διατήρηση των νέων μέτρων για τον κορονοϊό, για τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. "Εάν συγκεντρωθούμε τώρα στο να συζητάμε πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα θα τα καταφέρουμε", τόνισε ο καθηγητής.

Ιδιαίτερα, ο κ. Δερμιτζάκη τόνισε τη σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων είτε με την βοήθεια μηχανισμών ελέγχου, είτε με ενημέρωση, είτε με διευκόλυνση για την εφαρμογή τους ενώ εκτίμησε πως η εφαρμογή τους δεν πρόκειται να επεκταθεί μέχρι τον Ιούνιο, αλλά σίγουρα αυτά θα είναι σε ισχύ μέχρι τον Φλεβάρη.

Όπως είπε συγκεκριμένα ο καθηγητής, κυρίως το μέτρο της εφαρμογής μάσκας παντού αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συνδυασμό με κάποιους άλλους μικρότερους, από τους νέους περιορισμούς που επιβλήθηκαν δεν πρόκειται να λήξουν, σύμφωνα με την κρίση του, νωρίτερα από τον Φεβρουάριο. "Ίσως με ένα διάλειμμα μια- δύο ημέρες τα Χριστούγεννα για να καταλάβει ο κόσμος τις γιορτές", πρόσθεσε.

"Είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα", συνέχισε ο κ. Δερμιτζάκης, αναφέροντας πως ο κόσμος πρέπει να καταλάβει.

"Μην συζητάμε τι θα θέλαμε, να συζητάμε ποια είναι η πραγματικότητα", υπογράμμισε κάνοντας λόγο για τεράστια αύξηση και χώρες που κάνουν ολικά lockdowns, την ώρα που η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να ελέγξει την πορεία της πανδημίας, διατηρώντας μια μορφή δραστηριότητας στην καθημερινότητα των πολιτών.

Τσακρής: Το θέμα είναι πόσο θα αντέξει το ΕΣΥ
Με τα δεδομένα που έχουμε για την πανδημία του κορονοϊού μέχρι στιγμής είναι πιθανό ένα lockdown και στην Αττική επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής, σχολιάζοντας τα νέα έκτακτα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού.


Ο κ. Τσακρής, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, υπογράμμισε πως "τώρα ξεκινά πραγματικά το δεύτερο κύμα της επιδημίας", καθώς όπως έκανε γνωστό "από τέλη Οκτωβρίου ξεκινούν οι εποχικοί κορονοϊοί και φτάνουν μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο", τονίζοντας παράλληλα ότι "όσο πιο κρύος είναι ο καιρός τόσο πιο εύκολα πολλαπλασιάζεται ο ιός".

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τα κρούσματα κορονοϊού αλλά το πόσο μπορεί να αντέξει το σύστημα υγείας υπογραμμίζονας πως αυτό θα είναι το πραγματικό κριτήριο για ένα lockdown στην Αττική.

Την ίδια στιγμή ο κ. Τσακρής έκανε σαφές πως το επιδημικό κύμα θα περιοριστεί αν υπάρχει συμμόρφωση υπογραμμίζοντας ξανά πως η μάσκα περιορίζει τη διασπορά του κορονοϊού και πως αυτό το μέτρο θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό ακόμα προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν την κατάσταση.

Όσον αφορά τα νέα μέτρα ο καθηγητής δήλωσε πως η τηλεργασία θα παίξει μεγάλο ρόλο ενώ έκανε γνωστό ότι μια πρώτη εικόνα για την επιτυχία των μέτρων, κυρίως αυτό που αφορά την εστίαση, θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα. Τέλος, ο κ. Τσακρής έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που όπως τόνισε "θέλουν πολύ προσοχή".


thetoc.gr

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά