"Ψήνεται" συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου την Πέμπτη στην Μπρατισλάβα
Πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες τα σενάρια που θέλουν τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας να έχουν την πρώτη τους άτυπη, αλλά σημαντική συνάντηση την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας.
Ο Νίκος Δένδιας αλλά και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να δώσουν το παρών σε φόρουμ για την ασφάλεια και την ενέργεια που θα πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. "Δεν το αποκλείουμε, αλλά δεν έχει κλειδώσει καμία τέτοιου είδους συνεννόηση για συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Την στιγμή που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών με ευθύνη της Άγκυρας που εξακολουθεί να παίζει το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων, οι πληροφορίες περί συνάντησης σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών ενισχύονται. "Δεν είμαστε κοντά, ούτε μακριά", σημειώνουν διπλωματικές πηγές δείχνοντας πως η ελληνική πλευρά κρατάει κλειστά τα χαρτιά της εξετάζοντας όλα τα δεδομένα, καθώς οι ισορροπίες είναι ιδιαιτέρως λεπτές και κρίσιμες.
Το Βερολίνο θέλει συνάντηση σε ανώτερο επίπεδο
Σε ανύποπτο χρόνο και λίγο πριν ο Χάικο Μαας επισκεφθεί την Αθήνα και την Άγκυρα στις 24 Αυγούστου η "Deutsche Welle" είχε τίτλο: "Συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου θέλει το Βερολίνο". Μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: "Ο Χάικο Μαας δεν πηγαίνει στην Αθήνα και την Άγκυρα για να προτείνει τη διεξαγωγή συνομιλιών σε χαμηλότερο από το δικό του επίπεδο, αλλά σε επίπεδο όπου μπορούν να λυθούν προβλήματα".
Βέβαια η συνάντηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του δεν πήγε καθόλου καλά καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε απείλησε ακόμα και με πόλεμο, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Χάικο Μάας. Από τότε βέβαια έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι των ελληνοτουρκικών σχέσεων και δεν αποκλείεται το γερμανικό αίτημα να επανήλθε στο προσκήνιο.
Η επίσκεψη Στόλντεμπεργκ θα "κλειδώσει" το ραντεβού;
Δεν αποκλείεται με την σημερινή του επίσκεψη στην Αθήνα ο Γένς Στόλντεμπεργκ ο οποίος θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας να κλειδώσει και το ραντεβού Δένδια – Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ που ήταν χθες στην Άγκυρα είδε τόσο τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και τον Ταγίπ Ερντογάν και είναι αρκετά πιθανό να έθεσε το επίμαχο ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως οι διαρροές για πιθανή συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών προήλθαν κυρίως από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Γενς Στόλντεμπεργκ μετά την συμφωνία που επετεύχθη σε στρατιωτικό επίπεδο για την δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης στο ανατολικό Αιγαίο, θα επιθυμούσε να γίνει μία τέτοια συνάντηση υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και στην συνέχεια να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών. Πάντως στην περίπτωση που γίνει το ραντεβού στην Μπρατισλάβα, τότε είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών.
Διώχνουν τα πλοία αλλά εξακολουθούν να προκαλούν
Η Άγκυρα μπορεί να απομάκρυνε το "Oruc Reis" από την ανατολική Μεσόγειο και το Γιαβούζ από την κυπριακή ΑΟΖ αλλά οι προκλήσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ενώπιον του Γένς Στόλντεμπεργκ έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως το "Oruc Reis" έπλεε σε τουρκική υφαλοκρηπίδα (!) κατηγορώντας την χώρα μας πως έστειλε πολεμικά πλοία στην περιοχή. "Η Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας" με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ να μην παίρνει θέση για μία ακόμη φορά.
Την σκυτάλη των προκλήσεων πήρε ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μιλώντας στον υπουργικό συμβούλιο έκανε λόγο για κράτη – πειρατές στην ανατολική Μεσόγειο. "Ο κόσμος αν δεν απαλλαγεί από τα κράτη πειρατές και τους πειρατές κυβερνώντες τους, η ανθρωπότητα δεν θα καταφέρει να πετύχει την ειρήνη και την ηρεμία. Η εποχή που αυτά τα κράτη χρησιμοποιούσαν αυτές τις μεθόδους, με το να κρύβονται κάτω από τη φούστα των διεθνών δυνάμεων, προκαλώντας μπελάδες στην ανθρωπότητα, πλησιάζει πλέον στο τέλος της".
Στόλντεμπεργκ σε Τουρκία: Με εμάς ή με τον Πούτιν
Ωστόσο εκείνο που απασχόλησε τις συζητήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ τόσο με τον Ταγίπ Ερντογάν όσο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν το ζήτημα των ρωσικών αντιαεροπορικών οπλικών S-400 για το οποίο οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις την Άγκυρα. Ο Γένς Στόλντεμπεργκ ξεκαθάρισε πως η Τουρκία θα πρέπει να επιλέξει να θα είναι με την Βορειοατλαντική Συμμαχία ή με την Μόσχα.
Μάλιστα όπως είχε αποκαλύψει η "Καθημερινή", η Άγκυρα φέρεται να ενεργοποίησε τους S-400 προκειμένου να εντοπίσει τα ελληνικά F16 που κατευθύνονταν για άσκηση στην Κύπρο. Το γεγονός αυτό φαίνεται να σήμανε συναγερμό στην Ουάσιγκτον και ίσως ήταν ένας από τους λόγους που ο Μάικ Πομπέο επισκέφθηκε την χώρα μας, δείχνοντας παράλληλα τη δυσφορία του για τις κινήσεις της Άγκυρας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η αγορά των S-400 ήταν λύση ανάγκης και εξέφρασε επίσης την επιθυμία της Άγκυρας να αγοράσει τους αμερικανικούς πυραύλους PATRIOT.
thetoc.gr