20/09/2024
         
Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020
Πολιτικά
+ + -

Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας: Τα πρόσωπα "κλειδιά", οι σύμβουλοι και οι παγίδες

 Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας επικρατεί πέντε ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής η οποία στην συνέχεια θα δώσει σκυτάλη στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθούν λίγες ημέρες αργότερα.

Οι απειλές και οι πολεμικές ιαχές από την Τουρκία έχουν σταματήσει δίνοντας την θέση τους στην διπλωματία, γεγονός που επιβεβαιώνει την ορθότητα της ελληνικής στρατηγικής, την οποία επικροτούν και οι πολίτες. Το 58% των ερωτηθέντων σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ και την "Pulse" κρίνουν θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης και το 53% με βάση τα ευρήματα της μέτρησης της "Mrb" για το STAR.

Άνω κάτω η Ε.Ε.
Η καχυποψία και η δυσπιστία είναι έντονη για την αποκλιμάκωση της έντασης από τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά και για την στάση των Βρυξελλών. Η αναβολή κατά μία εβδομάδα της συνεδρίασης των "27" προκάλεσαν απορίες ακόμα και στα μέσα ενημέρωσης του Βερολίνου. Η εφημερίδα Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση, αμφισβήτησε ανοικτά ότι η Σύνοδος Κορυφής άλλαξε ημερομηνία επειδή ένας φρουρός του Σαρλ Μισέλ βρέθηκε θετικό στον Κορονοϊό, υποστηρίζοντας πως ο πραγματικός λόγος ήταν το γεγονός πως δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Οι "27" εμφανίζονται διχασμένοι για την στάση που θα πρέπει να κρατήσουν απέναντι στην Τουρκία, όσον αφορά το ζήτημα των κυρώσεων. Το Βερολίνο που έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο κρατά ίσες αποστάσεις. Η Γαλλία μπορεί να έριξε τους τόνους αλλά επιμένει πως θα πρέπει να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα. Ιταλία και Ισπανία το σκέπτονται, ενώ η Αυστρία ακολουθεί σκληρή γραμμή απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν. Η Κύπρος απειλεί με βέτο αν δεν επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας κάτι με το οποίο διαφωνεί Γερμανία.

Τα πρόσωπα "κλειδιά"
Αναμφισβήτητα τα πρόσωπα που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο για να φέρουν στο τραπέζι του διαλόγου την Ελλάδα και την Τουρκία δεν είναι άλλα από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμμανουέλ Μακρόν. Η Γερμανίδα Καγκελάριος με τις "ευλογίες" των ΗΠΑ πήρε την πρωτοβουλία με στόχο να χτιστούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Η Άνγκελα Μέρκελ που φοβάται την έξαρση του μεταναστευτικού ζητήματος, ήταν από την αρχή αντίθετη με την επιβολή κυρώσεων καθώς εκτιμά πως μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Από την άλλη πλευρά ο Γάλλος Πρόεδρος βγήκε μπροστά στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική πλευρά. Έστειλε το πολεμικό ναυτικό στην περιοχή, εκνευρίζοντας τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά κατάφερε με αυτό τον τρόπο να μειώσει την τουρκική επιθετικότητα. Παράλληλα με την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στην οποία ήταν και ο οικοδεσπότης, κατάφερε να συσπειρώσει και τις 7 χώρες της Μεσογείου απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν γεγονός που όπως αποδείχθηκε θορύβησε την Τουρκία. Ο Εμμανουέλ Μακρόν ήταν σε ανοιχτή γραμμή με την Άνγκελα Μέρκελ με την οποία συζητούσαν την τακτική για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι πολίτες δεν βλέπουν με καλό μάτι της πρωτοβουλίες του Βερολίνου καθώς σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ και την "Pulse" καθώς το 68% αξιολογεί αρνητικά τον ρόλο της Γερμανίας σε αντίθεση με εκείνον της Γαλλίας που οι θετικές γνώμες φτάνουν το 76%. Όσον αφορά τους χειρισμούς της Ε.Ε. οι ερωτηθέντες διαφωνούν σε ποσοστό 53%.

Οι παγίδες και οι λεπτομέρειες
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα διπλωματικά επιτελεία των δύο χωρών ενόψει των διερευνητικών επαφών. Η Ελένη Σουρανή και ο Ιμπραχίμ Καλίν οριστικοποιούν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τον νέο κύκλο συνομιλιών, ενώ Αθήνα και Άγκυρα επέλεξαν να τους εκπροσωπήσουν δύο έμπειροι διπλωμάτες που έχουν άριστη γνώση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πρόκειται για τον πρέσβη ε.τ. Παύλο Αποστολίδη που γνωρίζει από τέτοιους είδους διαπραγματεύσεις και τον Τ. Ετσιγές που είναι γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η Άγκυρα πιέζει πως θα πρέπει να τεθούν και άλλα ζητήματα στον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών εκτός από το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει πως αυτή είναι η μία και μόνη διαφορά. Είναι ενδεικτικό πως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας έθεσε ζήτημα αποστρατικοποίησης. "Η Τουρκία προτρέπει τις χώρες, που ενεργούν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως για την αποστρατικοποίηση των νησιών, να ενεργήσουν με κοινή λογική" αναφέρει χαρακτηρίστηκα στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Ωστόσο οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται ανήσυχοι για τα αποτελέσματα του διαλόγου καθώς σύμφωνα με το STAR και την "Mrb" το 50,4% εκτιμά πως η χώρα μας δεν θα βγει κερδισμένη.

thetoc.gr

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά