20/09/2024
         
Κάτια Θεοδώρου Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020
Πολιτικά
+ + -

Μητσοτάκης: Εξετάζουμε την υποχρεωτική στράτευση στα 18 έτη

 Το ενδεχόμενο να θεσπιστεί η υποχρεωτική στράτευση στα 18 έτη, άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Απαντώντας σε ερώτηση για τη στρατιωτική θητεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

"Η θητεία δεν πρόκειται να αυξηθεί πέρα των 12 μηνών. Στέκομαι στην ανάγκη οι νεοσυλλέκτοι να αποκτούν κάποιες δεξιότητες που θα είναι χρήσιμες στη ζωή τους και στην πατρίδα. Επίσης εξετάζουμε την υποχρεωτική στράτευση στα 18”.

Τόνισε ότι θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο και θα εξεταστεί το θέμα, που πρέπει πρώτα να ζυγιστεί γιατί δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, και αφορά την υποχρεωτική στράτευση στα 18. "Είναι θέμα το οποίο το συζητάω και το συζητά η κυβέρνηση, αλλά δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι παραπάνω" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Θετικό πρώτο βήμα η αποχώρηση του Oruc Reis, ελπίζω σε συνέχεια
Ως ένα θετικό πρώτο βήμα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, την αποχώρηση του Oruc Reis και την επιστροφή του ερευνητικού πλοίου στο λιμάνι της Αττάλειας.

"Ελπίζω να έχει και συνέχεια" σημείωσε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Ο επίλογος των προκλήσεων θα πρέπει να είναι ο πρόλογος των συζητήσεων. Εφόσον δούμε δείγματα αποκλιμάκωσης, είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου".

"Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία", τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

"Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος. Ο καλόπιστος διάλογος είναι ο βασικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών" επισήμανε.

Φιλόδοξο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, το εξοπλιστικό πρόγραμμα

"Φιλόδοξο" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμά της χώρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το κόστος του και για το αν τα αεροσκάφη και οι φρεγάτες θα είναι άμεσα επιχειρησιακά διαθέσιμα και τι άλλο περιλαμβάνει η αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία.

"Το πρόγραμμα είναι φιλόξοδο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό" εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η προσέγγιση είναι διαφορετική καθώς γίνονται κάποιες σημαντικές επενδύσεις, αλλά αναγνωρίζεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάνω απ' όλα το ανθρώπινο δυναμικό γι αυτό και σε βάθος πενταετίας προβλέπονται 15 χιλιάδες προσλήψεις.

"Τα Ραφάλ έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Μιράζ 2000", σημείωσε και πρόσθεσε πως η πρόβλεψή μας και η ελπίδα μας είναι τα πρώτα αεροσκάφη να φθάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022. Επεσήμανε ότι στη διάρκεια της κρίσης δεν έγιναν σοβαρές επενδύσεις στο Ναυτικό και η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση του στόλου μας.

Για τις φρεγάτες είπε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα έχει χρόνο υλοποίησης πέντε με επτά έτη.




thetoc.gr

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά