20/09/2024
         
Κάτια Θεοδώρου Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2020
Πολιτικά
+ + -

Μητσοτάκης για κορονοϊό: Η κανονική ζωή έτσι όπως τη θυμόμαστε δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα, ούτε αθόρυβα

Σε εξέλιξη είναι η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Η συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, διεξάγεται έπειτα από πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε με μια παράκληση, να μην μετατρέψουν τα κόμματα την συζήτηση σε μια ανούσια κομματική διαμάχη. Αν και πρόσθεσε ότι η κριτική είναι καλοδεχούμενη αν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

"Προσέρχομαι με μια παράκληση προς την αντιπολίτευση. Να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας αυτή τη συζήτηση για μια τόσο σοβαρή υπόθεση να τη μετατρέψουμε σε μια άγονη κομματική διαμάχη. Να μην εγκλωβιστούμε σε διαξιφισμούς που μπορεί να θολώσουν τη συνολική εικόνα και να μας απομακρύνουν όλους από αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος. Δηλαδή από τη μία η προστασία της υγείας, της ζωής των Ελλήνων πολιτών και από την άλλη η διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας" σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

"Ο κορονοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες" τόνισε και προσέθεσε: "Υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις πολιτικές μας διαφωνίες. Σήμερα όμως προέχει η αλήθεια και η κοινή δράση. Σήμερα πρέπει όλοι σε αυτή την αίθουσα παρά τις επιμέρους διαφωνίες , επιφυλάξεις, κριτικές -οι οποίες είναι καλοδεχούμενες όσο στηρίζονται σε επιστημονικά και τεκμηριωμένα δεδομένα-, πρέπει όλοι να ορθώσουμε πάνω από όλα ένα μέτωπο λογικής, διότι ο κορονοϊός μπορεί να ακολουθεί τη δική του εξέλιξη, αποκτά νέους τρόπους διασποράς, αποκτά διαφορετικά χαρακτηριστικά, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, οι πολιτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να συμφωνήσουν σε μια ελάχιστη κοινή βάση. Ό,τι αποφάσεις οι οποίες παίρνονται, παίρνονται με γνώμονα τα πορίσματα της επιστήμης αλλά και με την παραδοχή ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, δυναμικές και γι' αυτό και απαιτούν σύνθετα και δυναμικά μοντέλα τα οποία θα ανταποκρίνονται στην κάθε στιγμή".

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως διαπιστώνει "ότι πάρα το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συντάσσεται με τις επιταγές των ειδικών, υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που συχνά αγγίζει τα όρια της παράνοιας" και προσέθεσε:

"Έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτές τις εστίες ανορθολογισμού να σταθούμε όλοι με υπευθυνότητα και αν μη τι άλλο να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε βασικές πολιτικές επιλογές που μας επιτάσσουν οι ειδικοί. Όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση της μάσκας που στο παρόν στάδιο της πανδημίας είναι το πιο σίγουρο μέσο για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας χωρίς να υποστούμε τις αρνητικές συνέπειες από ένα περαιτέρω περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας".

Πόσο επιτυχής υπήρξε η διαχείριση της πανδημίας;
Η Ελλάδα 6 μήνες μετά την εκδήλωση της νόσου, μετρά τόσους θανάτους όσους μετρούσαν καθημερινά οι άλλες χώρες. Ειμαστε στην 111 θέση παγκοσμίως σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερα θέση από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Είναι λάθος να λέγεται ότι αρχικά τα πήγαμε καλά, αλλά όχι στην επανεμφάνιση της νόσου. Περιμέναμε μια επανεμφάνιση των κρουσμάτων από τη στιγμή που θα ανοίγαμε την Οικονομία. Η Ελλάδα και τα κατάφερε και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα. Ασφαλώς ένα μάθημα του καλοκαιριού ήταν ότι υπήρξε χαλάρωση. Ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί. Αλλά όπου γίνονται τοπικές παρεμβάσεις, είδαμε ότι τα κρούσματα μειώθηκαν θεαματικά. Εγινε μεγάλη φασαρία για το ζήτημα της Πάρου. Πολύ καλά κάναμε και πήραμε τα μέτρα. Τις τελευταίες ημέρες η Πάρος δίνει πολύ λιγότερα κρούσματα. Τις τελευταίες ημέρες τα στοιχεία δείχνουν μια ισορροπία. Αλλά δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού.

Μητσοτάκης για τις μάσκες: Είναι απαραίτητες
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ειδικά στις μάσκες. Και αποδέχθηκε την κριτική ότι στην αρχή δεν δόθηκε τόση σημασία, αφού διαφορετικές ήταν οι οδηγίες των ειδικών. Τώρα η ελπίδα είναι ότι οι μάσκες όχι απλώς θα μας προστατεύσουν, είπε ο πρωθυπουργός, αλλά θα βοηθήσουν στο να μην είναι μεγάλες οι συνέπειες της κοινής γρίπης.

Η τελευταία αύξηση κρουσμάτων οφείλεται στην χαλάρωση και όχι στο άνοιγμα του τουρισμού. Και αυτό γιατί το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με σχέδιο. Θέλαμε να σώσουμε ότι μπορούμε από τον Τουρισμό, για μια χρονιά που όλοι θεωρούσαν χαμένη. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει την Οικονομίας μας από τα έσοδα του Τουρισμού. Προσπαθήσαμε να σώσουμε ότι μπορούμε και να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας.

Το άνοιγμα της Οικονομίας συνιστά επιστροφή στην προ κορονοϊού κανονικότητα;
Σαφώς και όχι, απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. Περάσαμε από το σχεδόν πλήρες lockdown σε ένα σταδιακό άνοιγμα. Περάσαμε στο "μένουμε ασφαλείς". Σε αυτό δεν χωρούν παρερμηνείες, φαίνονται όμως κάποιες κακόπιστες παρεξηγήσεις, από κάποιους που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την αύξηση των κρουσμάτων.

Η κανονική ζωή έτσι όπως τη θυμόμαστε δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα, ούτε αθόρυβα. Δεν είναι ευχάριστο να φοράς συνέχεια μάσκα, όμως είναι απολύτως απαραίτητο.

"Όλοι πρέπει να προσέχουμε, κυρίως στις καθημερινές μας συμπεριφορές. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες. Δεν είναι ευχάριστο, ιδίως σε εργαζόμενους σε δύσκολες συνθήκες, να φοράς συνέχεια μάσκα, όμως είναι απολύτως απαραίτητο. Μπορεί να ασκηθεί κάποια κριτική για την μάσκα όταν πριν από 5-6 μήνες δεν επιμέναμε τόσο. Όλοι μας μάθαμε πολλά περισσότερα για τον ιό. Και εκεί που η μάσκα δεν θεωρείτο απαραίτητη, τώρα είναι το κύριο όπλο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό αλλά και άλλες εποχικές ασθένειες. Τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουμε θα μας διευκολύνουν ώστε και η επιδημία γρίπης να είναι πιο ήπια" είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν είναι αιτία εφησυχασμού η μείωση των κρουσμάτων
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ένα δίδαγμα του καλοκαιριού ήταν ότι υπήρξε χαλάρωση. "Πιεσμένοι από τους περιορισμούς μειώσαμε όλοι μας την επιφυλακή. Ίσως θεωρήσαμε ότι ως κοινωνία με αυτό τον τρόπο θα αποτρέπαμε τον ιό από το να επανεμφανιστεί. Συνέβη σε όλες τις χώρες. Το άγχος μας ήταν πώς δεν θα γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας. Πώς θα εξηγήσουμε δηλαδή στην κοινωνία ότι τα πήγαμε πολύ καλά στο πρώτο στάδιο, αλλά ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί. Γνωρίζαμε ότι ο ιός κυκλοφορούσε και γνωρίζαμε ότι έπρεπε να προσέχουμε όταν θα ξανανοίγαμε την οικονομική δραστηριότητα" είπε.

Επισήμανε ότι όταν εντοπίστηκε αύξηση κρουσμάτων, η οποία προβλημάτισε, έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες: "Τροποποιήθηκαν ωράρια, μπήκαν έλεγχοι στους χώρους διασκέδασης, έγινε υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, έγιναν παρεμβάσεις" είπε και προσέθεσε: "Μπορώ να σας πω ότι όπου γίνονται τέτοιες τοπικές παρεμβάσεις -για τις οποίες μας ασκήθηκε κριτική- είδαμε ότι τα κρούσματα περιορίστηκαν σημαντικά. Μας δίνει αυτό τη δυνατότητα, όταν περιορίζεται η τοπική εξάπλωση της επιδημίας, να χαλαρώνουμε τα μέτρα".


thetoc.gr

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά