13/11/2024
         
Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020
Πολιτικά
+ + -

To μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Ναι σε διάλογο αλλά τέλος οι "τσαμπουκάδες" σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο

 Μπαράζ κινήσεων από τον πρωθυπουργό τόσο σε διπλωματικό όσο και επικοινωνιακό επίπεδο, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής και λίγο αργότερα με συνέντευξη του στο CNN κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ωστόσο η Άνγκελα Μέρκελ που σήμερα θα συναντηθεί με τον Εμμανουέλ Μακρόν εξακολουθεί να μένει στα λόγια. Απέφυγε να καταδικάσει ευθέως τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας πόσο μάλλον να μιλήσει για επιβολή κυρώσεων και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η μέχρι τώρα άβουλη στάση της Ε.Ε. απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν δίνει το δικαίωμα στον Τούρκο πρόεδρο να αμφισβητεί την συνθήκη των Σεβρών και να μιλά για εκπλήξεις που θα ανακοινώσει την Παρασκευή. To State Department σε μία ακόμη παρέμβαση του κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις που σχεδιάζει στην Κυπριακή ΑΟΖ με αφορμή τη νέα Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα, η οποία ισχύει από τις 18 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Μητσοτάκης: Μονόδρομος οι κυρώσεις στην Άγκυρα
Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τόσο στους "27" όσο και κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου υπό το καθεστώς απειλών και εντάσεων που συνεχίζει να προκαλεί η Άγκυρα.

"Το μήνυμα μου προς την Τουρκία είναι πολύ απλό: Σταματήστε τις προκλήσεις και ελάτε να συνομιλήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία τότε την λύση θα την δώσει το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Παράλληλα προειδοποίησε την Άγκυρα πως καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη και αναφέρθηκε στο πρόσφατο επεισόδιο μεταξύ του "Κεμάλ Ρέις" και της φρεγάτας "Λήμνος". Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως στην περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες τότε οι κυρώσεις είναι μονόδρομος. "Εάν όντως η Τουρκία δεν αλλάξει στάση, πιστεύω ότι οι κυρώσεις θα είναι το μόνο μέσο που θα έχουμε στη διάθεσή μας για να την αποτρέψουμε από την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών" είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ραντεβού Μακρόν – Μέρκελ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος που η χώρα της έχει και την προεδρία της Ε.Ε. προσπαθεί να κερδίσει χρόνο προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και οι δύο χώρες να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να αποφευχθούν οι κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

Άλλωστε αυτό μαρτυρά και η απόφαση να συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής στις 27 Σεπτεμβρίου (!) για το επίμαχο ζήτημα ελπίζοντας πως μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουν ηρεμήσει τα πνεύματα. Στο Βερολίνο εκτιμούν πως μετά τις 23 Αυγούστου όταν και θα έχει αποχωρήσει το "Oruc Reis" από την ελληνική υφαλοκρηπίδα καθώς τότε ολοκληρώνεται και η Navtex, θα ξεκινήσουν οι πρώτες προσπάθειες για την εκκίνηση του διαλόγου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Άνγκελα Μέρκελ μεταβαίνει σήμερα στον πύργο της Μπρεγκανσόν την εξοχική κατοικία του Γάλλου Πρόεδρου. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, με τον Εμμανουέλ Μακρόν – σε αντίθεση με την Γερμανίδα Καγκελάριο – να έχει αποδείξει έμπρακτα την στήριξη του στις ελληνικές θέσεις, στέλνοντας ακόμη και στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ είχε συνομιλήσει με τον Ντόναλντ Τράμπ. Μάλιστα η Άνγκελα Μέρκελ έχει βρεθεί στο στόχαστρο των γαλλικών μέσων για την στάση που τηρεί απέναντι στις παράνομες ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν. Με ιδιαίτερη ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις που θα κάνουν οι δύο ηγέτες αμέσως μετά στην συνάντηση που θα έχουν στη Νότια Γαλλία μέσα σε ένα ιστορικό φρούριο που δεσπόζει στη Μεσόγειο.

Παραίτηση μετά την γκάφα
Το κλίμα για τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο είχε βαρύνει ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του περί ερευνών του "Oruc Reis" στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το γεγονός ότι ανασκεύασε τη δήλωση του δεν ήταν αρκετό για να το κρατήσει στη θέση του καθώς δεν ήταν η μόνη παραφωνία, αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε με τις δημόσιες τοποθετήσεις του να δημιουργήσει αρκετά "θερμά επεισόδια" φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Είχε διαχωρίσει τις προκλήσεις που δέχεται η Ελλάδα και η Κύπρος από την Τουρκία ενώ είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσε να υπάρξει συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με την γειτονική χώρα.

Μία ημέρα μετά την δήλωση στο Open ο Αλέξανδρος Διακόπουλος υπέβαλε την παραίτηση του στο πρωθυπουργό και η οποία έγινε αποδεκτή.

"Η δήλωσή μου προκάλεσε σύγχυση και δημιούργησε πρόβλημα στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε πρόθεσή μου. Έχω υπηρετήσει την πατρίδα επί δεκαετίες κι έχω μάθει πάντα να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Ως εκ τούτου υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού. Θα συνεχίσω να βοηθώ την πατρίδα και την κυβέρνηση με όποιο τρόπο μπορώ, όπως έκανα μέχρι τώρα" .

thetoc.gr


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά