20/09/2024
         
Κάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020
Πολιτικά
+ + -

Μητσοτάκης: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν για τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Ανατ. Μεσόγειο και Αγία Σοφία

 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τετάρτης.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν έδωσαν έμφαση "στην απαράμιλλη πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική σημασία του μοναδικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας" και "σημείωσαν τη σημασία της διατήρησής της ως παγκόσμια κληρονομιά και σύμβολο ειρήνης και συνοχής", ανέφερε το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα υπογραμμίζεται πως οι δύο ηγέτες "εξέτασαν λεπτομερώς τη μελλοντική πρόοδο της ρωσο-ελληνικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Σημείωσαν την ανάγκη επιτάχυνσης του έργου της κοινής επιτροπής οικονομικής, βιομηχανικής, επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στην επέκταση της νομικής βάσης για μια διμερή σχέση".

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός επίσης συζήτησαν για το "Έτος Ελλάδας" στη Ρωσία και για το "Έτος Ρωσίας" στην Ελλάδα, που έχει προγραμματιστεί για το 2021, συμπεριλαμβανομένων των εορτασμών στην Ελλάδα για την 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Κρίση με Τουρκία: Αναψαν τα τηλέφωνα, ενημερώθηκαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Η κρίση του τελευταίου 24ωρου με την Τουρκία με αφορμή τη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες του "Uruc Reis" στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, έχει σημάνει συναγερμό στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ συνεχείς είναι οι επαφές μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Την πλήρη εγρήγορση των ελληνικών διπλωματικών αρχών αποτυπώνει και η χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου αναφέρεται σχετικά ότι "οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ". Σύμφωνα με πληροφορίες, συνομιλίες έχουν εξελιχθεί από χθες εκτός από την ΕΕ και με επιτελείς του ΝΑΤΟ, ενώ ενημερώθηκαν και τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία για τις νέες τουρκικές προκλήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με την Λευκωσία να ανακοινώνει πως οι απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητηθούν στην αυριανή συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Την ίδια στιγμή, οι επαφές του Νίκου Δένδια συνεχίζονται καθώς ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μίλησαν Μητσοτάκης - Αναστασιάδης με αφορμή τη συνάντηση του Κύπριου προέδρου με τον Μακρόν
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο ΠτΔ αναφέρει χαρακτηριστικά: "Είχα προ ολίγου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για τη νέα παράνομη ενέργεια της Τουρκίας που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας. Συζητήσαμε για από κοινού δράσεις αλλά και για την αυριανή μου συνάντηση με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν''.

"Η ΕΕ οφείλει να επιδείξει μια πιο αποφασιστική στάση απέναντι της Τουρκίας" δήλωσε από την πλευρά του ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σεντώνας σημείωσε ότι αύριο το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμανουέλ Μακρόν.


Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός 'Αμυνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο Γιώργος Λακκοτρύπης υπό την ιδιότητα του ως σύμβουλος του προέδρου για θέματα Ενέργειας. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης αναφορικά με την έκδοση νέας navtex από την Τουρκία που, όπως σημείωσε παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα επισταμένα και συνεχώς. Βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά έχουν γίνει και επαφές με Ευρωπαίους εταίρους μας.

Αύριο το ζήτημα αυτό θα τεθεί και στη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με το Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, είπε ο κ. Σεντώνας "και οφείλω να υπενθυμίσω ότι ήταν και όλη την προηγούμενη περίοδο θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η ΕΕ οφείλει να επιδείξει μια πιο αποφασιστική στάση απέναντι της Τουρκίας. Θυμίζω ότι κατά την πρόσφατη παρέμβαση του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την επέκταση μέτρων απέναντι στην Τουρκία. Έχει αποφασιστεί ότι το Φθινόπωρο θα γίνει ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη στρατηγική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία και θεωρούμε σημαντικό το ότι περιλήφθηκε πρόνοια στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορά τη χρηματοδότηση τρίτων χωρών, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, στην οποία αναφέρεται ότι αυτή η χρηματοδότηση τίθεται υπό την αίρεση του σεβασμού που επιδεικνύουν οι τρίτες αυτές χώρες στον Καταστατικό Χάρτη των ΗΕ και το διεθνές δίκαιο".

Επικοινωνία Δένδια με Αιγύπτιο ΥΠΕΞ
Τηλεφωνική εποκοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry) πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ρίχνει "γέφυρα" η Μέρκελ - Μίλησε με Μητσοτάκη και Ερντογάν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες το απόγευμα επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, μετά την προκλητική τουρκική Navtex για την περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Καγκελάριο για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας.

Παράλληλα, η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Τρίτης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη "σκιά" των τουρκικών προκλήσεων. Ωστόσο, στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας δεν αναφέρεται αν συζήτησαν και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Ερντογάν και Μέρκελ συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία, τις εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις τους και ιδιαίτερα την οικονομία και τον τουρισμό καθώς και θέματα συνεργασίας μετά την περίοδο της πανδημίας. Ωστόσο, θεωρείται απιθανο να μην συζητήθηκαν οι ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κομισιόν για Τουρκία: Στέλνει το λάθος μήνυμα
Η Τουρκία "στέλνει λάθος μήνυμα" και δε "βοηθά" ανέφερε η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείσα σχετικά με την ανακοίνωση της Τουρκίας για νέα NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο.

H Ναμπίλα Μασραλί τόνισε ότι "η Τουρκία ως υποψήφια χώρα χρειάζεται να δεσμευτεί ξεκάθαρα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και αναφορικά με την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με βάση το Χάρτη του ΟΗΕ προσφεύγοντας εάν είναι απαραίτητο στο Διεθνές Δικαστήριο".

Τέλος, η κ. Μασραλί σημείωσε ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη".

Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης μετά την παρέμβαση της Ανγκελα Μέρκελ. Η εφημερίδα Bild γράφει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος απέτρεψε την κρίση και την πολεμική αναμέτρηση ενώ και τα τουρκικά πλοία φαίνεται πως επιστρέφουν στη βάση τους.

thetoc.gr


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά