29/03/2024
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020
Πολιτικά
+ + -

Μητσοτάκης για τη Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον κορονοϊό: "Διορθώσαμε τις χρόνιες αδυναμίες του ΕΣΥ"

 Ομιλία απήυθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσία του στην ειδική εκδήλωση στο νοσοκομείο "Σωτηρία" του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον κορονοϊό.

Αναλυτικά τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

"Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι πέτυχαν σήμερα η χώρα να είναι παράδειγμα προς μίμηση παγκοσμίως στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς πανδημίας.

Νομίζω ότι έχετε κάθε λόγο όλοι σας βλέποντας τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες να είστε πολύ υπερήφανοι διότι σώσατε πολλές ανθρώπινες ζωές", τόνισε ευχαριστώντας το υγειονομικό προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό, υπηρεσίες καθαρισμού που όπως είπε υπερέβαλαν εαυτόν. "Βεβαίως μπήκε και ένα λιθαράκι από την πολιτική ηγεσία", πρόσθεσε.

"Γνωρίζαμε στην αρχή της κρίσης ότι είχαμε έναν μικρό αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Και πρέπει να σας πω ότι η αύξηση των κρεβατιών στις ΜΕΘ αποτελούσε προγραμματική δέσμευση της ΝΔ και πριν μας χτυπήσει ο κορονοϊός.

Διότι δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο εξευτελιστικό από το να αναγκάζεται ένας συγγενής ενός βαριά άρρωστου να ζητά πολιτική παρέμβαση για να μπορέσει ο συγγενής, ο φίλος του, να βρει περίθαλψη σε ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Δυστυχώς αυτή ήταν η αλήθεια αν θέλουμε να την κοιτάξουμε κατάματα πριν μας χτυπήσει η κρίση του κορονοϊού", είπε ο πρωθυπουργός.

Επεσήμανε στο σημείο αυτό ότι η κρίση του κορονοϊού έδωσε την ευκαιρία μέσα στην τραγωδία της να ξεσκεπάσουμε χρόνιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να τις διορθώσουμε με μεγάλη ταχύτητα.

"Ναι, μπορέσαμε και επιστρατεύσαμε ό,τι υπήρχε για να δημιουργήσουμε κρεβάτια εντατικής θεραπείας, προσωρινά, σε πρώτη φάση και φυσικά μόνιμα στη συνέχεια για να μη βρεθούμε κι εμείς αντιμέτωποι μ' αυτό το οποίο έζησαν άλλες χώρες", τόνισε.

"Και τις πιο δύσκολες μέρες απείχαμε πάρα πολύ από το να γεμίσουν τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κι αυτό ήταν κάτι που επέτρεψε στους γιατρούς και τους νοσηλευτές να ασχοληθούν περισσότερο με τους ασθενείς που είχαμε.

Ανέφερε ότι πως όλη αυτή η δοκιμασία αλλά και η σπουδαία κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας που ακολούθησε τις υποδείξεις με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης ήταν "ένα μάθημα συλλογικής εμπιστοσύνης το οποίο εμπεδώθηκε και το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τώρα βρισκόμαστε στην επόμενη φάση, "στο πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον και εκεί έρχεται η πολύ σημαντική πρόσθετη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος".

Υπογράμμισε ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει υπάρξει αρωγός του ΕΣΥ από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με τα κοινά και με τα ειδικά ελληνικά προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε πολλές από τις σπουδαίες δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και αναφέρθηκε ξεχωριστά στην πρωτοβουλία του να στηρίξει οικονομικά, πέρα από τη βοήθεια που τους παρείχε το Κράτος, τους περίπου 4.000 ανθρώπους που έδωσαν τη μάχη της πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Υπογράμμισε ότι δικός του στόχος ήταν από την πρώτη στιγμή οι κλίνες στις ΜΕΘ να φθάσουν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. "Και θα φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο από δημόσιες επενδύσεις, από τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, από την εμβληματική πρωτοβουλία της Βουλής", επισημαίνοντας πως θα γίνει πράξη ο στόχος που έχει τεθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Τόνισε ωστόσο ότι στον σημερινό σύνθετο κόσμο "κανείς δεν μπορεί μόνος του", αναφερόμενος σε προηγούμενη επισήμανση του προέδρου του ΔΣ του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλου. "Πρέπει να βρούμε σημεία σύζευξης και τομής μεταξύ του Κράτους, που απεδείχθη ότι είναι παντελώς αναντικατάστατο αλλά και του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών, να έρθουμε μαζί, να ενώσουμε δυνάμεις και από κοινού να σχεδιάσουμε αυτό που νομίζω ότι είναι το βασικό ζητούμενο και η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα ειδικά στον τομέα της Υγείας: την επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας".

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι η επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει τρεις βασικούς πυλώνες, ο πρώτος είναι οι υποδομές, ο δεύτερος είναι οι άνθρωποι με έμφαση και στην εκπαίδευση και κατάρτισή τους και ο τρίτος πυλώνας είναι η ψηφιακή επανάσταση και το πώς η τεχνολογία αλλάζει συνολικά την ιατρική. Υπογράμμισε όμως πως πρέπει να ξαναδούμε από την αρχή την πρωτοβάθμια περίθαλψη που είναι "ο μεγάλος ασθενής στη χώρα μας", μέσα από μια δημιουργική σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

"Έχουμε πολύ φιλόδοξους στόχους και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένας υπερπολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια την οποία κάνουμε", πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με μία αναφορά πιο γενική όπως είπε στη σημασία της ευεργεσίας και της φιλανθρωπίας. "Κινητοποιήθηκαν πολλά υγιή στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας με αφορμή την κρίση του covid", τόνισε και ευχαρίστησε όλους όσοι στάθηκαν δίπλα στο ΕΣΥ προσφέροντας εξοπλισμό και γενικότερα δωρεές που πλησίασαν τα 90 εκατομμύρια σε είδος και σε χρήμα.

"Χρέος μας και το έχουμε δρομολογήσει ως πρωτοβουλία, είναι να δημιουργήσουμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα ταιριάζει τις επιθυμίες των δωρητών με τις ανάγκες του Συστήματος Υγείας". Λέγοντας: "η δικιά μας δέσμευση είναι ότι δεν θα αφήσουμε ούτε ένα ευρώ να μείνει αναξιοποίητο", ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του από εκεί απ' όπου ξεκίνησε ευχαριστώντας όπως χαρακτηριστικά είπε "τους ήρωες πίσω απ' τις μάσκες" και όλους όσοι έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή μη λογαριάζοντας τον κίνδυνο, ξεπερνώντας το φόβο μιας ασθένειας καινούργιας για να βγάλουν τελικά ασπροπρόσωπη τη χώρα και να βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο να ανοίγουμε τη χώρα στον Τουρισμό με το βλέμμα σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, παρουσιάζοντας τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης αλλά και τη συνεχή συμβολή του ΙΣΝ στην αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, δήλωσε: "Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ελληνική πολιτεία ανταποκρίθηκε άμεσα στην αντιμετώπιση και διαχείριση της πανδημίας έως τώρα, με σύμμαχο την υπευθυνότητα που επέδειξαν όλοι οι πολίτες.

Οφείλουμε να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο και ελπίζουμε οι συγκεκριμένες δωρεές να βοηθήσουν τη Δημόσια Υγεία, για κάθε πιθανή, έκτακτη ανάγκη, στο άμεσο αλλά και στο μακρινό μέλλον. Έχουμε τη θέληση να στηρίξουμε οποιαδήποτε κοινή προσπάθεια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς μόνο μαζί μπορούμε να βρούμε απαντήσεις στα σύγχρονα, πολύπλοκα προβλήματα. Είμαστε εδώ, παρόντες, να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, προσφέροντας, στο μέτρο του δυνατού, τη βοήθειά μας σε εκείνους που έχουν ανάγκη".

Η "ταυτότητα" της δωρεάς
Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, θα διατεθεί για τη δημιουργία μονάδων που θα στεγάσουν 174 υπερσύγχρονες νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, σε 15 δημόσια νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, 155 κλίνες θα δημιουργηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιπες 19 θα υπάγονται σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

Η δωρεά καλύπτει τον σχεδιασμό, την κατασκευή, ανακατασκευή ή ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, όπου θα εγκατασταθούν οι νέες κλίνες, με αποτέλεσμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ενισχυθεί με σύγχρονες υποδομές συνολικού εμβαδού 8.000 τετραγωνικών μέτρων. Το Δημόσιο θα αναλάβει να εξοπλίσει και να στελεχώσει τις νέες δομές, αξιοποιώντας κρατικούς πόρους και ιδιωτικές χορηγίες, οι οποίες έχουν εξασφαλιστεί. Τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα και η πλειονότητά τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος έξι μηνών.

Η γεωγραφική κατανομή των κλινών αποσκοπεί στην ενίσχυση τόσο των μεγάλων πληθυσμιακών κέντρων όσο και της περιφέρειας. Στην Αττική και στα νησιά του Αιγαίου θα εγκατασταθούν 98 κλίνες, στη Μακεδονία-Θράκη 44, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία επτά και στην Κρήτη 25.

Πέραν τούτου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτεί σειρά από πρωτοβουλίες για την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό ή την αναβάθμιση των δυνατοτήτων και των υποδομών του συστήματος υγείας στη χώρα μας. Μέσω της "Πρωτοβουλίας για την Υγεία" καλύπτει έργα και προγράμματα ο προϋπολογισμός των οποίων υπερβαίνει τα 380 εκατομμύρια ευρώ.

Η στρατηγική σκοπιά
Η δωρεά του ΙΣΝ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, δηλαδή η Ελλάδα να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 12 κλινών εντατικής θεραπείας ανά 100.000 κατοίκους έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Η αύξηση των κρεβατιών θα "θωρακίσει" περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας έναντι ενδεχόμενου δεύτερου κύματος του κορονοϊού και ταυτόχρονα αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για την μακρόπνοη προστασία της δημόσιας υγείας.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, στις αρχές του 2020 η Ελλάδα διέθετε 565 λειτουργικές κλίνες σε ΜΕΘ, λιγότερες από έξι ανά 100.000 κατοίκους, γεγονός που την τοποθετούσε κάτω από το μισό του κοινοτικού μέσου όρου. Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία, η κυβέρνηση κατάφερε πολύ γρήγορα να αυξήσει σε 1.017 τον αριθμό των κρεβατιών, αναβαθμίζοντας υφιστάμενες κλίνες, ανοίγοντας άλλες που είχαν κλείσει λόγω ελλείψεων, αξιοποιώντας τις υποδομές στρατιωτικών νοσοκομείων και χρησιμοποιώντας Μονάδες ιδιωτικών κλινικών δίχως οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της covid-19 έδωσε στη χώρα το χρονικό περιθώριο ώστε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μακροπρόθεσμες λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, καθώς κάποιες κλίνες εντατικής θεραπείας που επιστρατεύτηκαν τους προηγούμενους μήνες επανέρχονται στην αρχική τους χρήση, αποφασίστηκε να αυξηθούν τα μόνιμα κρεβάτια σε 1.200 -δηλαδή 12 ανά 100.000 άτομα- ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι δυνατότητες του συστήματος υγείας έως το τέλος του 2020.

Η δωρεά του ΙΣΝ συμπληρώνεται από άλλες δωρεές που έγιναν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και από το στρατηγικό σχέδιο αύξησης των ΜΕΘ που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση. Η δημιουργία νέων κλινών ΜΑΘ συνεισφέρει σε αυτό το σκοπό, καθώς πρόκειται για μονάδες που μπορούν να μετατραπούν σε ΜΕΘ και να αυξήσουν περαιτέρω τα διαθέσιμα κρεβάτια σε περίπτωση ανάγκης.

Εκπαίδευση
Πέραν της δημιουργίας των νέων κλινών, το ΙΣΝ θα χρηματοδοτήσει πρόγραμμα ξεχωριστού κόστους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπαίδευση 7.000 εργαζόμενων σε ΜΕΘ, σε βάθος πενταετίας. Η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε περισσότερες από 5.000 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού με στόχο την ενίσχυση του ΕΣΥ. Χάρη στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού συστάθηκαν 1.800 θέσεις εξειδικευμένων και εξειδικευόμενων γιατρών αλλά και νοσηλευτών για τη στελέχωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Τα νοσοκομεία που θα ενισχυθούν μέσω της δωρεάς είναι τα εξής: Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΤ, Γ.Ν.Α. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, Γ.Ν. ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. Γ.Ν.Α.ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Ε.Ε.Σ., Γ.Ν.Α. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, Γ.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΖΑΝΕΙΟ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ, Γ.Ν. ΛΕΣΒΟΥ ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ, Γ.Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Γ.Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, Γ.Ν. ΘΕΣ/ΚΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, Γ.Ν. ΛΑΜΙΑΣ, Γ.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ-ΠΑΝΑΝΕΙΟ, Γ.Ν. ΧΑΝΙΩΝ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ Γ.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

thetoc.gr

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά