08/07/2020
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020
Πολιτικά
+ + -

Φιάσκο Ερντογάν με την τουρκική νεολαία: Πήρε 368 χιλιάδες dislikes σε τηλεδιάσκεψη

 Το μεγάλο εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα του Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι οι "δικοί του" οι οποίοι αποχώρησαν. Είναι η τουρκική νεολαία.

Αυτό έγινε σαφέστερο την περασμένη Παρασκευή, με την ευκαιρία του τριημέρου των εισαγωγικών εξετάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη γειτονική χώρα. Ο Τούρκος πρόεδρος πήρε την πρωτοβουλία μιας διαδικτυακής συνομιλίας με τη νεολαία, μέσω live streaming, η οποία όμως δεν πήγε καλά.

Από το 33ο λεπτό και μετά οι συμμετέχοντες στο chat της εκδήλωσης άρχισαν με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα να αναρτούν τη φράση "Oy moy yok” (σε ελεύθερη μετάφραση: Δεν σε ψηφίζω”). Στο 39ο λεπτό το chat απενεργοποιήθηκε.

Παρόμοια υπήρξαν και τα σχόλια στην αναπαραγωγή του βίντεο στο YouTube. Εκεί, ο προεδρικός διάλογος με τη νεολαία συγκέντρωσε πεερίπου 2.374.821 views, 106 χιλιάδες likes και 368 χιλιάδες dislikes.

Το να αξιοποιεί επικοινωνιακά τα τόσο προσφιλή στη νεολαία μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απέναντι στα οποία έχει θεσπίσει αλλεπάλληλους κατασταλτικούς περιορισμούς, ήταν οπωσδήποτε για τον Ερντογάν ένα ρίσκο. Ο ίδιος δήλωσε σε κάποιο σημείο της συζήτησης "Δεν θα χρησιμοποιούσαμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο πλατιά αν τα μισούσαμε. Σας υπενθυμίζω ότι είμαι το πρόσωπο με τους περισσότερους followers στο Twitter από όλη την Τουρκία: περίπου 16,2 εκατομμύρια”.

Επιμένει πάντως ότι η κυβέρνησή του θα θεσπίσει ένα "ισχυρό νομικό πλαίσιο” που θα εξασφαλίσει την "αποτελεσματική και ηθική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από όλους τους πολίτες”.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ότι η θύελλα των dislikes την Παρασκευή ήταν "ενορχηστρωμένη” από "εχθρούς της Τουρκίας”, όπως το δίκτυο του εξόριστου στην Πενσιλβάνια ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ανοικτά ο Μουσαχίτ Μπιριντζί, μέλος της διοίκησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, όπως γράφει το Capital.gr, το πρόβλημα πηγαίνει βαθύτερα. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δυσκολεύεται να βρει απήχηση σε μία νεολαία η οποία άλλη εξουσία δεν γνώρισε από τότε που άρχισε να αντιλαμβάνεται τον κόσμο παρά τη δική του. Και που αισθάνεται ιδιαίτερα πιεσμένη από την οικονομική κατάσταση, η οποία μεταφράζεται σε υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων (25,4% με βάση τα περσινά στοιχεία).

Κατά την τουρκική στατιστική υπηρεσία οι νέοι 15-24 ετών αντιπροσώπευαν το 2019 το 15,6% του συνολικού πληθυσμού (ήτοι 12,95 εκατομμύρια επί συνόλου 83,15 εκατομμυρίων), ποσοστό μειωμένο κατά 0,2% σε ετήσια βάση, καθώς η δημογραφική εκτίναξη της Τουρκίας έχει φρενάρει (εξαιρουμένων των κουρδικών νοτιοανατολικών περιοχών). Αλλά και έτσι ακόμη, ο απόλυτος αριθμός των Τούρκων νέων είναι ο μεγαλύτερος από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης.

Πολύ περισσότερο, η επιδίωξη του Ταγίπ Ερντογάν να διαπλάσει μιαν "ευσεβή γενιά” δεν ευοδώνεται, καθώς η νεολαία της Τουρκίας αργά αλλά σταθερά δείχνει να απομακρύνει από τα παραδοσιακά ήθη και την θρησκευτικότητα, σε αναζήτηση περισσότερο εγκόσμιων επιλογών "αυτοπραγμάτωσης” σε συντονισμό και με τις διεθνείς τάσεις.

Έρευνα που διενεργήθηκε από το Ίδρυμα Κοινωνικής Δημοκρατίας (SODEV) και δημοσιεύθηκε τον Μάιο εμφανίζει την τουρκική νεολαία να δυσφορεί με τη ζωή της στην χώρα. Οι εντεινόμενοι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης επιδεινώνουν την ασφυξία που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι ενώ στην 17ετια του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης τριπλασιάστηκε ο αριθμός των πανεπιστημίων, οι απολύσεις πανεπιστημιακών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 ξεπερνούν τις 6.000. Το "μείγμα” είναι μακροπρόθεσμα εκρηκτικό.

thetoc.gr

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά