20/09/2024
         
Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020
Πολιτικά
+ + -

Τι κρύβει η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ

 Η επίσημη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός συνοδεία έξι υπουργών στο Ισραήλ δείχνουν το πόσο σημαντικές είναι για την κυβέρνηση οι συζητήσεις και οι αποφάσεις που θα ληφθούν αλλά παράλληλα επιβεβαιώνουν το άριστο κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Την στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει την στρατηγική των προκλήσεων σε Αιγαίο και Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά με την ενίσχυση των συμμαχιών με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου συνάπτοντας σημαντικές συμφωνίες όπως με τον αγωγό "East Med" για τον οποίο αντιδρά η Άγκυρα. Τα ενεργειακά, ο τουρισμός, τα εξοπλιστικά αλλά και οι επενδύσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο του πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογο του Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Κοινή δήλωση κατά των τουρκικών προκλήσεων
Το Ισραήλ από την πρώτη στιγμή στήριξε τις ελληνικές θέσεις απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. Δεν αποκλείεται μάλιστα στο κείμενο της της κοινής διακήρυξης, που θα εκδοθεί μετά το πέρας των διμερών συναντήσεων των δύο ηγετών, να υπάρχει αναφορά στις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας που στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι δύο ηγέτες έχουν πολύ καλές προσωπικές σχέσεις κάτι που φάνηκε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχαν με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, εκεί "κλείδωσε" η σημερινή συνάντηση. Ο κ. Νετανιάχου είχε υποδεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2018 στο Ισραήλ πριν δηλαδή αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα σε εκείνη τη συνάντηση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον σημαντικό ρόλο που είχε διατελέσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Το επόμενα βήματα για τον East Med
Η σημαντική επίσκεψη στο Ισραήλ είναι το επόμενο βήμα μετά την ιστορική συμφωνία με την Ιταλία, καθώς η κυβέρνηση θέλει να δείξει πως υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και ότι η ανακήρυξη της πρώτης ΑΟΖ για την χώρα μας δεν ήταν μια μεμονωμένη κίνηση αλλά υπάρχει και συνέχεια. "Στο τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε αναπτύξει ένα πλέγμα πρωτοβουλιών για να ενισχύσουμε τη θέση μας και να προάγουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ένα μεγάλο βήμα έγινε με τη Συμφωνία που είχαμε τη προηγούμενη εβδομάδα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και με τις υπόλοιπες χώρες. Η επίσκεψη στο Ισραήλ, όμως, δεν θα αφορά μόνο θέματα γεωπολιτικής, αλλά -όπως είπα και πριν- πολύ σημαντικά θέματα που σχετίζονται με επενδύσεις, ενέργεια και τουρισμό" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ιδιαίτερη βαρύτητα μεταξύ των δύο ηγετών θα δοθεί στα επόμενα βήματα του "East Med" και στην πορεία του έργου του αγωγού το οποίο είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, ωστόσο η επίτευξη του θα ενισχύσει την χώρα μας και σε αυτό τον τομέα.

Τον Ιούλιο η Ε.Ε αποφασίζει για την Τουρκία
Στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων ανακοίνωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ μετά την ανάδειξη του θέματος από τον Νίκο Δένδια. Στην Σύνοδο του Ιουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μετά την πανδημία με την φυσική παρουσία των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες θα υπάρξουν συγκεκριμένα συμπεράσματα ως απάντηση προς την Άγκυρα.

Κατά την παρέμβαση του ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Μεσόγειο και στα σχέδια περί γεωτρήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας δεν προσβάλλει μόνο τη χώρα μας αλλά και την ΕΕ, που κατ’ επανάληψή και πρόσφατα με δήλωση των υπουργών Εξωτερικών από τις 15 Μαΐου έχει καλέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.


thetoc.gr

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά