ΑΟΖ: Διπλωματικό πόκερ της Αθήνας, αμηχανία στην Άγκυρα
Με συντονισμένες ενέργειες και βάση συγκεκριμένου σχεδίου η κυβέρνηση κατάφερε να προχωρήσει σε μια σημαντική συμφωνία με την Ιταλία οριοθετώντας μετά από 43 χρόνια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Ιόνιο. Παράλληλα δίνει ένα μάθημα προς την Άγκυρα που εξακολουθεί να επιλέγει την στρατηγική των προκλήσεων, πως η Ελλάδα σέβεται απόλυτα τους κανόνες διεθνούς δικαίου.
Σε αντίθεση με την Τουρκία που εξακολουθεί να "εξαφανίζει" ελληνικά νησιά από τους χάρτες και να υποστηρίζει πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, παρά μόνο χωρικά ύδατα. Επόμενος στόχος είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα αν και οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε άριστο επίπεδο.
Ο Νίκος Δένδιας με προσεχτικούς χειρισμούς και καλλιεργώντας κλίμα εμπιστοσύνης με τον Ιταλό ομόλογο του, με τον οποίο ήταν σε ανοικτή γραμμή όλο το προηγούμενο διάστημα, προχώρησε σε μία ιστορική συμφωνία που ήταν στο συρτάρι από το 1977 και είναι η πρώτη που αφορά οριοθέτηση ΑΟΖ.
Το μόνο που απομένει πλέον είναι η κύρωση από τα κοινοβούλια των δύο χωρών κάτι που θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.
"Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών επιτυγχάνεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, με έγκυρες συμφωνίες. Όχι με ανυπόστατες συμφωνίες, όπως η συμφωνία Τουρκίας Σάρατζ. Και βέβαια, όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Οι βάσεις μπήκαν τον Νοέμβριο
Οι βάσεις για αυτή την ιστορική συμφωνία είχαν μπει από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ήταν μόλις πέντε μήνες στην εξουσία είχε επισκεφθεί στην Ρώμη τον Ιταλό ομόλογο του Τζουζέπε Κόντε. Σε εκείνη την συνάντηση ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα με την γειτονική χώρα να μην είναι αρνητική.
Από εκείνη την στιγμή και μετά άρχισε να μπαίνει το νερό στο αυλάκι και με τους σωστούς διπλωματικούς χειρισμούς έφτασε η χώρα μας σε αυτή την σημαντική συμφωνία. Η ικανοποίηση στο Μαξίμου ήταν διάχυτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για υπόδειγμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
"Πρόκειται για μία καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή μας. Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης" δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Εκνευρισμός στην Άγκυρα
Αμηχανία και εκνευρισμό προκάλεσε στην Τουρκία η είδηση της συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας που αλλάζει τις ισορροπίες στην Μεσόγειο. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν εκτενή αναφορά στα σημαντικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Αθήνα και στις δηλώσεις των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών. Ωστόσο οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες εστιάζουν κυρίως στην παράνομη συμφωνία μεταξύ Ερντογάν - Σάρατζ, ενώ άλλες καυτηριάζουν το γεγονός ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι από τις χώρες που στηρίζουν τον αγωγό "East Med" για τον οποίο αντιδρά η Άγκυρα.
Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στον ΑΝΤ1 χαρακτήρισε αναμενόμενο τον εκνευρισμό της Τουρκίας.
"Η Ιταλία υιοθετεί πλήρως με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού της το διεθνές δίκαιο όπως το αντιλαμβάνεται η Ελλάδα. Η Τουρκία από την πλευρά της εμμένει στη μονοδιάστατη άποψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και οικονομική ζώνη παρά μόνο χωρικά ύδατα".
Επόμενος στόχος η ΑΟΖ με την Αίγυπτο
Μετά την ιστορική συμφωνία με την Ιταλία, σειρά παίρνει η ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε άριστο επίπεδο και το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου. Επίσης είναι θετικό γεγονός είναι το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου λόγω της κατάστασης στην Λιβύης και τον ρόλο που επιχειρεί να παίξει ο Ταγίπ Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή.
Ωστόσο πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα όπως παραδέχεται και ο υπουργός Εξωτερικών λόγω των εύθραυστων ισορροπιών που επικρατούν στην περιοχή της Μεσογείου.
"Είναι μια πολύπλοκη κατάσταση, η οποία έχει πολλές παραμέτρους, και πολιτικές και νομικές, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προσπαθήσει και να κάνει το καλύτερο που μπορεί" τόνισε ο Νίκος Δένδιας. "Αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο αποτελεί η ελληνοτουρκική διαμάχη όσον αφορά τα νησιά και κυρίως το Καστελόριζο καθώς το Κάιρο δεν φαίνεται επί του παρόντος διατεθειμένο να εμπλακεί σε μια διένεξη μεταξύ άλλων χωρών.
thetoc.gr