20/02/2020
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020
Πολιτικά
+ + -

Παυλόπουλος: Δεν θα είναι υποψήφιος αν δεν προταθεί από τον Μητσοτάκη

 Σχεδόν βέβαιη είναι η απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του από την στιγμή που δεν θα τον στηρίξει η ΝΔ. Ο Προκόπης Παυλόπουλος όλο αυτό το διάστημα που έχει φουντώσει για τα καλά η ονοματολογία κρατάει χαμηλούς τόνους, συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα του και αποφεύγει να απαντήσει στις ερωτήσεις που δέχεται. «Ο Θεός ξέρει…» έλεγε στην Κοζάνη σε όσους τον ρωτούσαν για το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το αμέσως επόμενο διάστημα και λίγο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την πρόταση του για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα ανακοινώσει την απόφαση του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ευχαριστήσει για τα όσα προσέφερε σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα. 

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήταν ιδιαιτέρως δύσκολο να τον προτείνει από την στιγμή που ήταν ο μοναδικός βουλευτής της ΝΔ ο οποίος δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Μάλιστα ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει ενημερώσει ήδη και τον Κώστα Καραμανλή γι’ αυτή την απόφαση. 


Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα για την διαδοχή στην προεδρία της Δημοκρατίας έχει προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυσφορία του Προκόπη Παυλόπουλου, που όπως λένε τακτικοί συνομιλητές του, δεν φέρεται διατεθειμένος να μπει στην μάχη της ονοματολογίας που σε ορισμένες περιπτώσεις με τον τρόπο που γίνονται προσβάλουν τον θεσμό. Με την κίνηση του αυτή ο Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται να αλλάξει και τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα πρέπει να αναζητήσει άλλο πρόσωπο να προτείνει για την προεδρία της Δημοκρατίας.  

Τα σχέδια Μητσοτάκη και η πίεση του ΚΙΝΑΛ 
Όλα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ το ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να πιέζει προκειμένου ο υποψήφιος να προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει την κοινοβουλευτική δύναμη προκειμένου να εκλέξει από μόνος του τον νέο πολιτειακό άρχοντα, ωστόσο πιστεύει πως το πρόσωπο που θα προταθεί θα πρέπει να έχει την συναίνεση και άλλων κομμάτων. 

Η συνάντηση πάντως του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Φώφη Γεννηματά την προηγούμενη Παρασκευή δεν έγινε σε ιδιαιτέρως θετικός κλίμα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την χρονική διάρκεια που κράτησε. Ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ τα είπαν μόλις για 40 λεπτά, ενώ όπως τονίζεται και από τις δύο πλευρές δεν συζητήθηκε το ζήτημα για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Φώφη Γεννηματά απάντησε αρνητικά στην κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο που της παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μία ημέρα μετά μιλώντας σε κομματική εκδήλωση τόνισε πως ο υποψήφιος που θα προτείνει το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προτείνει η ίδια άλλο πρόσωπο για την προεδρία της Δημοκρατίας. 

Στο Μαξίμου κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αν και δεν κρύβουν την ενόχληση τους για την επιθετική στάση που είχε η Φώφη Γεννηματά καθ’ όλη την διάρκεια της συνάντησης της με τον πρωθυπουργό. Στην κυβέρνηση επιθυμούσαν να έχουν την θετική ψήφο του ΚΙΝΑΛ στον εκλογικό νόμο κάτι που επί του παρόντος φαίνεται δύσκολο. Παρά το γεγονός ότι οι ψήφοι των δύο κομμάτων αθροιστικά δεν φτάνουν για να ισχύσουν άμεσα οι αλλαγές, εντούτοις ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε να υπάρξει διακομματική συναίνεση.        

Πολιτικό πρόσωπο 
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ο «εκλεκτός» του πρωθυπουργού θα είναι πολιτικό πρόσωπο που θα έχει εμπειρία στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, λόγω κυρίως των εξελίξεων στα εθνικά θέματα. Η λίστα με τα ονόματα συνεχώς μεταβάλλεται αλλά μικραίνει σε αριθμό καθώς πλέον ο χρόνος για τις επίσημες ανακοινώσεις μετρά αντίστροφα.

Από τον χώρο της ΝΔ ακούγονται τα ονόματα του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Σταύρου Δήμα, από το ΚΙΝΑΛ ο Τάσος Γιαννίτσης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ μικρές πιθανότητες συγκεντρώνουν τα ονόματα της Μαρίας Δαμανάκη, της Μαρίας Ευθυμίου και της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

thetoc.gr

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά