12/12/2019
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Την ερχόμενη εβδομάδα η απόφαση για την παράταση στο Βrexit

 Νέα αναβολή στην απόφαση της ΕΕ για την παράταση στο Brexit. Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι οι 27 δεν κατάφεραν να λάβουν απόφαση για τη διάρκεια της παράτασης και η όποια απόφαση θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα ενδεχομένως Δευτέρα ή Τρίτη.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ χαρακτήρισε «εξαιρετικές» τις σημερινές συνομιλίες. «Η δουλειά θα συνεχισθεί μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, μια νέα συνεδρίαση των πρεσβευτών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη για να οριστικοποιηθεί η απόφαση σχετικά με την επιπλέον προθεσμία, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται η διεξαγωγή ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, οι οποίες προτείνονται από τον Μπόρις Τζόνσον.


Ευρωπαίος πρεσβευτής δήλωσε πως η Τρίτη είναι «ανεπίσημη καταληκτική ημερομηνία», δύο ημέρες πριν από την 31η Οκτωβρίου που είναι η ημερομηνία που προβλέπεται για το διαζύγιο.

Στους κόλπους της ΕΕ, ορισμένες χώρες, όπως η Ιρλανδία, ζητούν αναβολή τριών μηνών, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, προθεσμία που ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποχρεώθηκε να ζητήσει. Άλλοι όμως, όπως η Γαλλία, ζητούν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις προθέσεις των Βρετανών, πριν αποφασίσουν.

Οι αριθμοί πίσω από τη διστακτικότητα των Εργατικών να στηρίξουν τις εκλογές;

Η διστακτικότητα του Εργατικού κόμματος να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την αδυναμία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να επιτύχει την υπόσχεσή του για Brexit στις 31 Οκτωβρίου, φαίνεται ότι ξεπερνά τους φόβους για την πιθανότητα μίας αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δέχεται πιέσεις από δύο διαφορετικά στρατόπεδα εντός του κόμματος, από μερίδα βουλευτών, που του ζητά να αποδεχθεί το αίτημα του πρωθυπουργού για άμεσες πρόωρες εκλογές, και από άλλους, που εκφράζουν την αγωνία ότι, εάν γίνουν οι εκλογές πριν τα Χριστούγεννα, θα εγκαταλειφθεί η ιδέα ενός δημοψηφίσματος. Ο ίδιος μέχρι στιγμής δεν τοποθετείται ξεκάθαρα, εάν θα στηρίξει το αίτημα για εκλογές, ούτε ακόμη και στην περίπτωση που η ΕΕ αποφασίσει μία μεγάλη παράταση. Η επίσημη θέση του κόμματος παραμένει ότι θα δεχτεί τις εκλογές μόλις διασφαλιστεί ότι έχει αποτραπεί ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αν και δεν εξηγείται ποιες είναι οι διαβεβαιώσεις που θεωρεί ότι διασφαλίζουν κάτι τέτοιο.

Πάντως, υπάρχουν και τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που ασκούν τη δική τους επιρροή, καθώς αφήνουν το κόμμα πίσω από αυτό των Συντηρητικών, κατά τουλάχιστον δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με την πρόσφατη πρόθεση ψήφου της Britain Elects, οι Συντηρητικοί διατηρούν ένα μεγάλο προβάδισμα, με ποσοστό 35%, ενώ το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν ακολουθεί με 25% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 18%. Στην τέταρτη θέση έρχεται το κόμμα του Brexit με 11% και στην πέμπτη το κόμμα των Πρασίνων με 4%. Η διαφορά αυτή σε ποσοστά μεταξύ των δύο βασικών κομμάτων μεταφράζεται σε πρόβλεψη της Electoral Calculus για τις επόμενες εκλογές σε μία πλειοψηφία ψήφων των Συντηρητικών που φτάνει περίπου το 60%.

Η ανάλυση της ίδιας εταιρίας στις προβλέψεις της ανά περιφέρεια δείχνει ότι οι Συντηρητικοί μπορεί να χάνουν έδρες στη Σκοτία από το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας (SNP) και στα νοτιοδυτικά από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, αλλά κερδίζουν έδρες από τους Εργατικούς στην Ουαλία, στο Γιόρκσαϊρ, στα βορειοδυτικά της Αγγλίας και στα δυτικά και ανατολικά Μίντλαντς.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμφωνία για το Brexit του Μπόρις Τζόνσον είχε ευρύτερη αποδοχή, τουλάχιστον στους Τόρις, από αυτή της προκατόχου του, της Τερέζα Μέι, η εταιρία δημοσκοπήσεων Deltapoll πιστεύει ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι ικανότερος να ενώσει την βάση των μελών του Συντηρητικού κόμματος. «Οι ψηφοφόροι του leave εμπιστεύονται τον Τζόνσον με ένα τρόπο διαφορετικό από αυτόν που εμπιστεύονταν την Τερέζα Μέι. Η αίσθησή μας είναι ότι λίγοι ψηφοφόροι του leave θα κατηγορήσουν βραχυπρόθεσμα τον πρωθυπουργό για την τελευταία παράταση του Brexit» αναφέρει ο διευθυντής της εταιρίας, Τζό Τουίμαν.

Έρευνα της Deltapoll έδειξε ότι το 32% των Βρετανών πολιτών στηρίζει την συμφωνία του για το Brexit και ότι το 29% διαφωνεί, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό (39%) δηλώνει αναποφάσιστο.


Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΦΩΤΟ Reuters

thetoc.gr

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά