23/04/2024
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Μητσοτάκης: Μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό το πρόβλημα

 Eπιμένει η κυβέρνηση στο διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του «ΜέΡΑ25», Γιάνη Βαρουφάκη, με θέμα την «Κατάργηση καταυλισμού της Μόριας και των εσωτερικών συνόρων» παρουσίασε σχέδιο 4 σημείων εξαγγέλοντας αλλαγή στον τρόπο παροχής ασύλου, την μετακίνηση πάνω από 20.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα, τη λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και την αλλαγή στο καθεστώς με τις ΜΚΟ.  

Η ερώτηση Βαρουφάκη
 «Το ερώτημα το οποίο σας κατέθεσα έχει ως θεμέλιο λίθο τη φράση πες μου "πως συμπεριφέρεσαι στον κατατρεγμένο να σου πως ποιος είσαι, ως άτομο ως χώρα". Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε ότι πρέπει, ως χώρα, να ντρεπόμαστε, για αυτά που συμβαίνουν στη Μόρια, γενικά για το πως συμπεριφερόμαστε στο μεταναστευτικό», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό.

«Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε ότι πυρκαγιές, όπως αυτή που στοίχισε τη ζωή συνανθρώπων μας, είναι αναπόφευκτες, όταν στοιβάζεις χιλιάδες ανθρώπους υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Καταυλισμοί όπως αυτός στη Μόρια δεν συνάδουν με τις αρχές ενός πολιτισμένου φιλελεύθερου κράτους. Κανένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια όταν χιλιάδες συνάνθρωποί μας ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν, για πέμπτη συνεχή χρονιά, τον αδυσώπητο στρατηγό χειμώνα, ανυπεράσπιστοι απέναντι στο κρύο και στη βροχή. Έλληνες κάτοικοι της Λέσβου συνεχίζουν να υπομένουν τη γειτνίαση, καθώς και την ταύτιση του τόπου τους στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, με καταυλισμούς- στρατόπεδα συγκέντρωσης που δεν συνάδουν ή που καταστρατηγούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει: «Σας ερωτώ κύριε πρωθυπουργέ, ποια η διαφορά της δικής σας πολιτικής, από εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία εντάχθηκε πλήρως στη λογική του Συμφώνου Μέρκελ - Ερντογάν που είχε φιλοσοφία την κανονικοποίηση των κακουχιών των μεταναστών ως μέσο αποτροπής έλευσης και άλλων μεταναστών, δηλαδή πρόληψη μέσω αποτροπής; Προτίθεστε να κλείσετε τη Μόρια; Πότε επιτέλους η πολιτεία θα προβεί στο αυτονόητο βήμα της δημιουργίας πολλών μικρών δομών, ανά την επικράτεια, ώστε οι οικογένειες των μεταναστών να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες με όφελος τόσο για τις κοινωνίες όσο και για τους ίδιους; Ή τελικά η Μόρια θα είναι η βάση του υποδείγματος το οποίο θα κλωνοποιηθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα με τείχη και φράχτες;».


Mητσοτάκης: Το πρόβλημά μας είναι μεταναστευτικό, όχι προσφυγικό
Ο Κυριάκος Μητοστάκης στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε ότι άλλο πράγμα είναι το μεταναστευτικό και άλλο το προσφυγικό ζήτημα. Επικαλούμενος και τα σχετικά στοιχεία είπε ότι το πρόβλημα σήμερα είναι κυρίως μεταναστευτικό. Το 2015 είπε ότι το 75% ήταν Σύριοι ενώ σήμερα είναι δύο στους δέκα. Σήμερα είναι κυρίως Αφγανοί αλλά και οικονομικοί μετανάστες της υποσαχάριας Αφρικής. Κατηγόρησε εμμέσως πλήν σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κληροδότησε το πρόβλημα  στην νέα κυβέρνηση είτε λόγω ανικανότητας είτε λόγω ιδεοληψίας.΄ Είπε επίσης ότι δεν λειτούργησε η συμφωνία για τις επαναπροωθήσεις, ότι δεν υπήρχε προστασία των συνόρων μας και ότι έγινε διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. «¨Ηταν μια πολιτική της αδράνειας»  ανέφερε. Και ζήτησε οι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή να σταματήσουν τώρα να κάνουν τους τιμητές. Είπε ότι οι έλεγχοι στα σύνορα τώρα θα ενταθούν, θα «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες για το άσυλο με νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ψηφιστεί σύντομα ενώ θα αποσυμφορηθούν και τα νησιά. Ανέφερε επίσης ότι όσοι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες ή δεν επιθυμούν να μεταφερθούν σε δομές θα απελαύνονται άμεσα. 

Ας συμφωνήσουμε ότι άλλοι οι πρόσφυγες και άλλοι οι οικονομικοί μετανάστες, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πρωτίστως πρόβλημα μεταναστευτικό. Σήμερα Σύροι είναι 2 στους 10. Το 50% είναι Πακιστανοί και Αφγανοί. Ας συμφωνήσουμε ότι η πλεινότητα οσων μπαίνουν στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα. Επί 4 χρόνια επέστρεψαν στην Τουρκία μόλις 1806 άτομα. Η πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν μια πολιτική μηδενικής προστασίας των συνόρων μας. Ηταν μια πολιτική πρωτοφανούς ανεπάρκειας που μας εξέθεσαν διεθνώς.

Το παράδοξο είναι ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και ασκείται κριτική από εκείνους που για ιδεοληπτική πολιτική δεν έκαναν τίποτα. Η OLAF έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα και ερευνά την διασπάθιση κονδυλίων για τους μετανάστες. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολιτική υποκρισίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και απουσία προστασίας των συνόρων, λέγοντας: Ας πάψουν να είναι τιμητές. Επανέλαβε πως αλλάζει η πολιτική με συγκεκριμένες δράσεις.

Εξήγγειλε επίσης ότι ευάλωτοι θα είναι όσοι αναφέρονται στην σχετική λίστα ενώ καταργείται και το μετατραυματικό στρές ως λόγος για την παροχή ασύλου.

Αυτοπρόσωπη παράσταση των αιτούντων κατά την διαδικασία.

Επίσης θα επιβάλονται κυρώσεις σε όσους δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο.

Θα δημιουργηθεί νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ.

Η χώρα θωρακίζεται στα χερσαία σύνορα θα υπάρχουν περισσότερα παρατηρητήρια, ενώ στα θαλάσσια σύνορα θα ενισχυθούν οι θαλάσσιες περιπολίες.

Οι διοικητικές υπηρεσίες θα ενισχυθούν με 400 υπαλλήλους.

Θα δημιουργηθούν κλειστά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

Στόχος να ενισχυθούν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία 20.000 το 2020.

Θα δημιουργηθούν δέκα δομές φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια.

Θα καταρτιστεί λίστα ασφαλών χωρών επιστροφής.

Είπε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πίεση προς την Τουρκία για επαναδιατύπωση της συμφωνίας. Στο σημείο αυτό κάλεσε την Τουρκία ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες και να μην λειτουργεί με βάση τις δικές της γεωστρατηγικές επιδιώξεις.

Οφείλουμε να δώσουμε ξεχωριστό βάρος στην ανακούφιση των νησιών του Αιγαίου. Περισσότεροι από 20.000 αιτούντες άσυλο θα μετακινηθούν σε δομές στην ενδοχώρα.

Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη και αυτό θα θέσω στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα ασκήσουμε πίεση για να δεχθεί η Τουρκία επιστροφές και από την ενδοχώρα σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «καλύτερη προστασία συνόρων, αυστηρότερο σύστημα εξέτασης ασύλου και επαναπροωθήσεων, ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και άσκηση πίεσης για την ανάληψη δράσης στην  Ευρώπη, είναι τα 4 μέτρα τα οποία θα εφαρμόσει η κυβέρνηση.  Το φαινόμενο θα ενταθεί και γι αυτό χρειάζεται ενότητα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 

Βαρουφάκης: Δεν θα σας ακολουθήσουμε στον διαχωρισμό προσφύγων-μεταναστών

«Αν νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο στη Ρώμη για τα ταξιδέψεις στο Μόναχο θα περάσεις από κλειστά σύνορα. Δεν υπάρχει ΕΕ στο προσφυγικό, ούτε και στο δημοσιονομικό. Σας έθεσα το ερώτημα: θα κλείσετε τη Μόρια; δεν έλαβα απάντηση» είπε στη δευτερολογία του ο Γιάνης Βαρουφάκης. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στον διαχωρισμό μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη είπε και πρόσθεσε: αν θέλετε να τους διαχωρίσετε είναι κάτι στο οποίο εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε. Είναι το Πακιστάν ασφαλής χώρα; Οι Σύροι είναι εκλεκτοί πρόσφυγες.  Ποιοι είναι οι πρόσφυγες; 

Θυμηθείτε το τείχος στον ΅Εβρο του Σαμαρά. Τι πέτυχε, να αυξηθούν οι καραβιές στα νησιά. Κάθε φορά που χτίζουμε τείχη είναι να δηλητηριάζουμε τις δικές μας κοινωνίες. 

Στην δευτερολογία του ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι για το μεταναστευτικό δεν υπάρχει ενωμένη Ευρώπη. Συμφώνησε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε μια κατάσταση που είναι απαράδεκτη, κατηγόρησε όμως και την ΝΔ ότι ακολουθεί την ίδια πολιτική προς λάθος κατεύθυνση. Διαφώνησε με τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και μίλησε για κατατρεγμένους που δεν έχουν άλλη επιλογή.

«Ποιοι είναι οι πρόσφυγες μόνο αυτοί που είναι θύματα βομβαρδισμών οι υπόλοιποι δεν είναι;» διερωτήθηκε. Τάχθηκε κατά της αφαίρεσης ΑΜΚΑ αλλά και των κλειστών δομών και προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα αποτύχει. «Δεν θα σταματήσουν να έρχονται μετανάστες. Η καταστολή το μόνο πράγμα που κάνει είναι να ενισχύει τους διακινητές. Το μόνο πράγμα που κάνουμε με την πολιτική των κλειστών συνόρων είναι να υψώνουμε τοίχους τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας» είπε. Πρόσθεσε «Εσείς βλέπετε τους μετανάστες ως απειλή. Μεταφέρετε τις αρμοδιότητες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εμείς βλέπουμε τους μετανάστες ως ευκαιρία και όχι ως απειλή. Τα παιδιά και τα εγγόνια των μεταναστών αν τους αγκαλιάσουμε θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές των Ελλήνων.

 Μητσοτάκης: Αγνοείτε τους κανόνες διεθνούς δικαίου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του κατηγόρησε ότι ο συνομιλητής του αγνοεί τους κανόνες διεθνούς δικαίου. Αντέτεινε ότι ο ΟΗΕ κάνει διαχωρισμό μεταξύ μεταναστών και προσφύγων. Επέμεινε ότι με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η πολιτική των ανοικτών συνόρων. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι  στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα σχέδιο στήριξης για τους αληθινά κατατρεγμένους.

Είπε επίσης ότι αν πράγματι η Ευρώπη θέλει να λύσει το δημογραφικό της μέσω των μεταναστών πρέπει να το κάνει με κανόνες. Και απαντώντας στον επικεφαλής της ΜεΡΑ25 ο οποίος είχε αναφερθεί στην ένταξη εκατομμυρίων μεταναστών στις ΗΠΑ, είπε ότι όλοι καταγράφονταν και ελέγχονταν. «Ο μόνος τρόπος να σπάσει αυτό το απόστημα της παράνομης διακίνησης είναι να καταλάβουν οι άνθρωποι αυτοί ότι θα επιστρέφουν αν δεν πληρούν τους προυποθέσεις». Αποκάλυψε επίσης ότι στόχος του είναι να επιβάλλονται κυρώσεις στις χώρες που αρνούνται να δέχονται μετανάστες. «Μακρυά από εμάς κάθε ρατσισμός. Είμαι περήφανος όταν πηγαίνω σε παρελάσεις και βλέπω να αναπτύσσεται αυτή η πολιτισμικότητα».  Υπάρχει θέμα και εθνικής ασφάλειας, αποκάλυψε και πρόσθεσε ότι προβληματίζει το γεγονός  όταν βλέπουμε νέους ανθρώπους να φτάνουν στο τόπο μας με αρκετά χρήματα. Προκάλεσε τον Γιάνη Βαρουφάκη να ζητήσει από τους παλιούς του συντρόφους εξηγήσεις γιατί δεν έκαναν επαναπροωθήσεις. Κλείνοντας καταλόγισε τον επικεφαλής του ΜεΡ25 ότι προτάσσει έναν φαντασιακό κόσμο που δεν αποδέχεται όμως η κυβέρνηση.​

thetoc.gr

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά