23/10/2019
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Συνεδριάζει το υπουργικό με το βλέμμα στα επεισόδια της Μόριας

 Τα τραγικά γεγονότα στην Μόρια σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη άφιξη μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, προκαλούν προβληματισμό στην κυβέρνηση που αναζητά άμεσα λύσεις προκειμένου να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα. 

Η κατάσταση εδώ και καιρό βρίσκεται εκτός ελέγχου, στο κέντρο υποδοχής στην Μυτιλήνη βρίσκονται πέντε φορές περισσότεροι μετανάστες από όσους μπορεί να φιλοξενηθούν, οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες, ενώ είναι συνεχείς οι εκκλήσεις για έλλειψη νερού. 

Οι πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι, οι τοπικοί φορείς έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, η Ε.Ε. σφυρίζει αδιάφορα, η Άγκυρα κάνει τα στραβά μάτια, και η νέα κυβέρνηση προσπαθεί με μεταφορές μεταναστών προς την ενδοχώρα να αποσυμφωρήσει την Μόρια, αλλά το μέτρο αυτό μοιάζει με «ασπιρίνη» από την στιγμή που οι προσφυγικές ροές διαρκώς αυξάνονται.   


Το προσφυγικό στο υπουργικό
Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια θα βρεθεί στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει στις 10:30 το πρωί υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο προβληματισμός είναι έντονος, τα χρονικά περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά και οι λύσεις θα πρέπει να είναι δραστικές. Ωστόσο τα παράθυρα διεξόδου από το προσφυγικό είναι ελάχιστα καθώς από μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος, από την στιγμή που οι χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν κοινή γραμμή απέναντι σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε ανοικτή γραμμή με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που τον ενημέρωνε διαρκώς για την κατάσταση που επικρατεί στην Μόρια, ενώ στην Μυτιλήνη βρίσκονται από χθες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις νέες ρυθμίσεις στο άσυλο, που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Με τις προωθούμενες αλλαγές η κυβέρνηση ελπίζει να αυξήσει τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία οι οποίες μέχρι σήμερα γίνονται με το σταγονόμετρο.  

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως δεν θα προχωρήσει τελικά σε κατάργηση του δεύτερου βαθμού ασύλου και εξετάζει το ενδεχόμενο της συγχώνευσης και της απλοποίησης των σταδίων παραπομπής στα διοικητικά δικαστήρια, προκειμένου να γίνεται πιο γρήγορα η έκδοση της τελικής απόφασης και άρα η επιστροφή του ατόμου, που λαμβάνει την απόρριψη, προς την γειτονική χώρα. 

Παράλληλα θα γίνεται καλύτερη αξιολόγηση στις λεγόμενες «ευάλωτες» κατηγορίες προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός τους έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολη η επιστροφή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 85% των μεταναστών δηλώνουν πως ανήκουν στις «ευάλωτες» κατηγορίες προκειμένου να έχουν δικαίωμα να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Επίσης θα αυστηροποιηθούν οι κανόνες και ο έλεγχος λογοδοσίας των μη κυβερνητικών οργανώσεων, ορισμένες εκ των οποίων έχουν παίξει αρνητικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προφυγικού. 

Μοίρασμα προσφύγων στις 13 περιφέρειες
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την συνάντηση που είχε πρόσφατα με του Περιφερειάρχες από τους οποίους ζήτησε να συνδράμουν και εκείνοι με την σειρά τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. 

Ήδη ορισμένες περιφέρειες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος και γι’ αυτό τον λόγο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρότεινε να υπάρξει δίκαιος διαμερισμός μεταναστών σε μέρη που θα ορίσει το υπουργείο, προκειμένου να κέντρα φιλοξενίας να πληρούν τις προϋποθέσεις. 

Οι περιφερειάρχες συμφώνησαν αρκεί όπως είπαν να γίνει σωστά το μοίρασμα. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση εκτιμά πως θα μπορεί να μεταφέρει άμεσα χιλιάδες πρόσφυγες προς την ενδοχώρα προκειμένου να ανασάνουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.   Φωτό: ΑΠΕ

thetoc.gr

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά