20/04/2024
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2019
Οικονομία
+ + -

Το σχέδιο της κυβέρνησης για έμμεση μείωση των πλεονασμάτων

 Το 2019 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και το 2020 ο προϋπολογισμός θα συνταχθεί με τον ίδιο στόχο. Το επίσημο αίτημα για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα τεθεί μέσα στην επόμενη χρονιά με στόχο οι διαπραγματεύσεις να ευοδωθούν σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα και έτσι το 2021 να φέρει περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις δύο χρόνια νωρίτερα από το 2023 οπότε είναι ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να ξεκινήσει η δημοσιονομική χαλάρωση.

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης όπως το περιέγραψε και χθες ο πρωθυπουργός. Υπάρχει όμως και ένα «παράθυρο» στο οποίο αναφέρθηκε και επίσημα χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης: να τεθεί θέμα ενσωμάτωσης των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs που καταβάλλει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, στον ορισμό του μνημονιακού πλεονάσματος.

Είναι τα κέρδη που αποκόμισαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες (αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδας) από την κατοχή των ελληνικών ομολόγων τα οποία και αγόρασαν πριν την ένταξη της Ελλάδας στα μνημόνια. Αυτά τα κέρδη, επιστρέφονται τώρα στην Ελλάδα κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια μεταμνημονιακή αξιολόγηση (σ.σ ήδη έχει δοθεί η πρώτη δόση από τον Μάιο ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ).


Τα κέρδη αυτά, συνυπολογίζονται στα «έσοδα» και στο πρωτογενές πλεόνασμα που υπολογίζεται με βάση τον ορισμό της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη με βάση τον «μνημονιακό» ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η Ελλάδα θα αιτηθεί αυτή την «τεχνική αλλαγή» και επίσημα κάτι που αναμένεται να συζητηθεί σε επόμενο Eurogroup (πιθανότατα του Δεκεμβρίου). Αν δοθεί η σχετική έγκριση, τότε αυτομάτως απελευθερώνεται δημοσιονομικός χώρος της τάξεως των 1,2 δις. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ακόμη και μέρος αυτού του ποσού να θεωρηθεί ότι μπορεί να ενσωματωθεί στο μνημονιακό πρωτογενές πλεόνασμα –η συμφωνία του Ιουνίου του 2018 για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια αφήνει το περιθώριο- δημιουργείται ο χώρος για τη χρηματοδότηση πρόσθετων δημοσιονομικών ελαφρύνσεων μέσα στο 2020.

Το ποσό των 1,2 δις. ευρώ αντιστοιχεί σε περίπου 0,6-0,7% του ΑΕΠ. Επαρκεί για να εφαρμοστεί από το 2020:

1.       Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% με την ταυτόχρονη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από 10% στο 5% (σ.σ αυτό το μέτρο απαιτεί περίπου 500-600 εκατ. ευρώ)

2.       Η θέσπιση καινούργιου φορολογικού συντελεστή 9% στην κλίμακα των φυσικών προσώπων για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 10.000 ευρώ (χρειάζονται περίπου 500 εκατ. ευρώ την πρώτη χρονιά και

3.       Η έναρξη της διαδικασίας κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης σε 2 ή τρία χρόνια κάτι που συνολικά απαιτεί δημοσιονομικό χώρο περίπου 680 εκατ. ευρώ. 

 
https://www.thetoc.gr/

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά