20/09/2024
         
Manos Manos Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012
Υγεία
+ + -

Τα ωμέγα 3 λιπαρά συνδέονται με λιγότερη κούραση στους καρκινοπαθείς

  Ασθενείς με καρκίνο μαστού που καταναλώνουν υγιή δόση ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως σολομός και τόνος, μπορεί ενδεχομένως να έχουν επιπλέον ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζονται για καρκίνο νιώθουν κούραση ακόμα και χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας τους και ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι οι καλές συνήθειες ύπνου και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν, χρειάζονται άλλες επιλογές, δήλωσαν ερευνητές των οποίων τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Oncology’.

Το τι ακριβώς προκαλεί τη μακροχρόνια κούραση στον καρκινοπαθή δεν είναι σαφές αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό μπορεί να παίζει ρόλο, δήλωσε η ερευνήτρια Rachel Ballard-Barbash, του U.S. National Cancer Institute.

Τα αποτελέσματα συνδέουν την υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα 3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τη μειωμένη φλεγμονή και μειωμένες σωματικές πλευρές της κούρασης.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά πιστεύεται ότι λιγοστεύουν τη φλεγμονή και η έρευνα υποδεικνύει ότι ισχύει ιδιαίτερα αν τα ωμέγα 3 αντικαθιστούν ορισμένα από τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα 

Τα ωμέγα 6 λιπαρά βρίσκονται στη μαργαρίνη, τα έλαια από λαχανικά και μια σειρά σνακ, γλυκών και γρήγορου φαγητού. Μεγάλες ποσότητες ωμέγα 6 εκτιμάται ότι προάγουν τη φλεγμονή.

Η Ballard-Barbash, εξέτασε τη σχέση μεταξύ ωμέγα 3 λιπαρών και της κούρασης, σε 633 ασθενείς με καρκίνο μαστού.

Συνολικά, ποσοστό 42% των γυναικών θεωρούνταν κουρασμένες 3 χρόνια μετά τη διάγνωση και το πρόβλημα ήταν περισσότερο σύνηθες σε όσες είχαν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης CRP στο αίμα.

Γυναίκες που λάμβαναν περισσότερα ωμέγα 3 στη διατροφή τους είχαν λιγότερες πιθανότητες κούρασης, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιούσαν χάπια ιχθυελαίων.

Από τις γυναίκες που λάμβαναν τα περισσότερα ωμέγα 3 λιπαρά σε σχέση με τα ωμέγα 6, τουλάχιστον μερικώς από συμπληρώματα ιχθυελαίων, περίπου το 23% θεωρούνταν κουρασμένες. Αυτό σε σύγκριση με το 49% γυναικών που δεν χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα και είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών σε σχέση με τα ωμέγα 6.

Άλλοι παράγοντες μπορεί ενδεχομένως να χωρίζουν όσους αγαπούν το ψάρι και τα ιχθυέλαια από άλλους ανθρώπους. Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως την ηλικία της γυναίκας, τη φυλή και το βάρος, η πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών συνδεόταν με χαμηλότερες πιθανότητες κούρασης.

Η Ballard-Barbash, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για ανθρώπους με κούραση που συνδέεται με τον καρκίνο να επενδύσουν σε χάπια ιχθυελαίων, αλλά η πρόσθεση ορισμένων ψαριών στη διατροφή μπορεί να είναι σοφή. Δήλωσε ότι η κατανάλωση ψαριού μερικές φορές την εβδομάδα ήδη συνιστάται για το κοινό για τη γενική υγεία και πρόσθεσε ότι γυναίκες που δεν είναι δραστήριες σωματικά θα πρέπει ενδεχομένως να εξετάσουν την έναρξη άσκησης για την αντιμετώπιση της κούρασης.


ΠΗΓΗ: iatronet.gr

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά