24/04/2024
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2019
Πολιτικά
+ + -

Μητσοτάκης: Αποκαθιστούμε το άσυλο, τα Πανεπιστήμια ανοίγουν

 Mε αναφορά στο άσυλο ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Oλομέλεια της Βουλής όπου συζητείται για δεύτερη ημέρα, και ψηφίζεται το απόγευμα, το «διυπουργικό» νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολυετή αυταπάτη επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι καταδικασμένα αλλά μπορούν να προσφέρουν προοπτική και ασφάλεια. 

Tα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη


Η μεταρρύθμιση υπηρετεί την ακαδημαϊκή ελευθερία και την απρόσκοπτη λειτουργία των πανεπιστημίων είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα Πανεπιστήμια ανοίγουν δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και την μετριότητα.

Δεν θέλουμε αστυνόμους στα Πανεπιστήμια, θέλουμε να διώξουμε αυτούς που αστυνομεύουν τις ζωές των φοιτητών.

Η ρύθμιση θωρακίζει και τον ίδιο τον πολιτικό διάλογο στα Πανεπιστήμια.

Οταν μιλάμε για κατάργηση του ασύλου ανομίας μιλάμε για κατάργηση της παραβατικής συμπεριφοράς μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους, την απαγόρευση της δυνατότητας να καταφεύγουν εκεί όσοι παρανομούν.

Φέρνοντας το παράδειγμα ενός φοιτητή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι αυτός θα δει τη γραμματεία να είναι κλειστή γιατί οι υπάλληλοι φοβήθηκαν, το εργαστήριο να έχει βάλει λουκέτο, οι τοίχοι να είναι βρόμικοι και με γκράφιτι και μαθήματα να αναβάλλονται λόγω καταλήψεων αιθουσών από ποικιλώνυμες οργανώσεις και μολότοφ στα υπόγεια.

«Μπορεί να πάρει πτυχίο», συνέχισε ο πρωθυπουργός «αλλά θα έχει συμβιβαστεί με μια πραγματικότητα. Αν πάει για μεταπτυχιακό, τότε θα δει ότι όλα λειτουργούν και θα αντιληφθεί ότι ο περιθωριακός είναι εξαίρεση στο εξωτερικό. Η σύγκριση θα είναι συντριπτική γιατί η αταξία του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου το πήγε τελικά πίσω. Δεν είναι ανάγκη τα παιδιά μας να βιώνουν μια πολυετή αυταπάτη για να διαπιστώνουν πως όλα είναι αλλιώς.

«Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Δεν είναι καταδικασμένα τα ελληνικά πανεπιστήμια και η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της. Θέλουμε τα ΑΕΙ να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας δίχως φόβο. Σήμερα πρέπει να μιλάμε για την αποκατάσταση του ασύλου με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για αποκατάσταση του ασύλου. «Άσυλο, σημαίνει τον ασφαλή από σύληση τόπο. Τα πανεπιστήμιά μας έχουν συληθεί» ανέφερε.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση των δυνάμεων των πανεπιστημίων που σήμερα είναι φυλακισμένες.

«Η ζωή στις σχολές πρέπει να αναπνέει τον αέρα του διαλόγου. Εμείς δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια, αλλά θέλουμε να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τις ζωές των φοιτητών» ανέφερε.

Σημεία αιχμής στην κοινοβουλευτική συζήτηση αποτελούν το άρθρο 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο, τα άρθρα 1, 2 και 3 που αφορούν τη κυβερνησιμότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο, για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου λόγω της προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Στο ίδιο νομοσχέδιο ωστόσο, προβλέπονται επίσης, μειώσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%, τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το Ελληνικό, σύνδεση του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του Μητρώου του ΑΜΚΑ, κυρώσεις αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 27/6/2019 και χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς για καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Για τα επίμαχα ζητήματα (άσυλο, ΟΤΑ και ασυμβίβαστο) ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας ενώ χθες οι ενστάσεις του για τη συνταγματικότητα τους, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία όχι μόνο από τη κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Σημειώνεται ότι στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υπέρ της αρχής του νομοσχέδιου είχαν ταχθεί οι βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Κεραμέως: Καμία αλλαγή, βάζουμε τέλος στο παράλογο
Χωρίς καμία αλλαγή προχωρά η κυβέρνηση στη ψήφιση της διάταξης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου παρά τις προσπάθειες που έγιναν όλες τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου να βρεθεί κοινή γραμμή με το ΚΙΝΑΛ.

Έτσι μια ημέρα μετά την πρόταση της Φώφης Γεννηματά που έθεσε ως όρο για να υπάρξει σύγκλιση με την ΝΔ να επεμβαίνει η Αστυνομία μόνο όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επέμεινε στη θέση της ότι ο χώρος των ΑΕΙ εξομοιώνεται με κάθε δημόσιο χώρο.

Η κυρία Κεραμέως επανέλαβε ότι εντός των χώρων των ΑΕΙ οι αρμόδιες αρχές (εισαγγελία, αστυνομία, πυροσβεστική) ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

«Βάζουμε τέλος στο παράλογο, πράττουμε το αυτονόητο» δήλωσε η κυρία Κεραμέως.

«Επιθυμία μας, πρόσθεσε, θα ήταν να μην εφαρμοστεί η διάταξη και να λειτουργήσει αποτρεπτικά αλλά βούληση της κυβέρνησης είναι να θωρακίσουμε τα πανεπιστήμια να επιτρέψουμε την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και να περιορίσουμε κάθε δράση που περιορίζει αυτές τις ελευθερίες».

Η υπουργός ανέφερε ότι οι αστυνομικές αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν στα πανεπιστήμια χωρίς προηγούμενη απόφαση των πρυτανικών αρχών κάτι που ίσχυε έως σήμερα. Σε ότι αφορά την πρόταση του ΚΙΝΑΛ εξέφρασε την άποψη ότι δημιουργεί εκ νέου ένα ειδικό καθεστώς καθώς δεν εξομοιώνει τα πανεπιστήμια με κάθε άλλο δημόσιο χώρο. «Όσο ανοίγουμε παραθυράκια, τόσο κινδυνεύουμε να μείνει ανεφάρμοστη η ρύθμιση» είπε και κατέληξε «χρειαζόμαστε καθαρές γραμμές χωρίς αστερίσκους».

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την κατάργηση του άσυλου και όπως φαίνεται η ρύθμιση θα ψηφιστεί εκτός από την κυβερνητική παράταξη μόνο από την Ελληνική Λύση.

Nομοτεχνική βελτίωση

Αντικατάσταση των «αρμοδίων αρχών» με τις «δημόσιες αρχές» προβλέπει νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου.

«Αλλάξαμε τις αρμόδιες αρχές σε δημόσιες αρχές και διευκρινίζουμε ότι αυτές οι αρμοδιότητες είναι επιπροσθέτως των όποιων αρμοδιοτήτων έχουν οι πρυτανικές αρχές εκ του νόμου από άλλα νομοθετήματα», τόνισε η κ. Κεραμέως.

Η βελτίωση, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου, αποσκοπεί στο να ξεκαθαριστεί ότι η εν λόγω διάταξη δεν αφορά τις πρυτανικές αρχές. Σημειώνεται, ότι δημόσιες αρχές νοούνται η αστυνομία, η πυροσβεστική, η εισαγγελία, η πολεοδομία, το ΣΔΟΕ.

Έτσι, με τη νομοτεχνική βελτίωση, η διάταξη για το άσυλο εχει ως εξής:

«Άρθρο 64

Ακαδημαϊκές ελευθερίες - Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι δημόσιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων»

Φωτό: Ευρωκίνηση

https://www.thetoc.gr/

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά