20/09/2024
         
Κάτια Θεοδώρου Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2019
Πολιτικά
+ + -

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για ΟΤΑ και κατάργηση ασύλου

 Μια πρώτη γεύση για το κλίμα εντός του οποίου θα διεξαχθεί η συζήτηση για την κατάργηση του ασύλου και τις αλλαγές στους ΟΤΑ πήρε η Βουλή με την έναρξη της συζήτησης του σχετικού πολυνομοσχεδίου.

Σύσσωμη αντιπολίτευση άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις επείγουσες διαδικασίες ως προς την συζήτηση του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι η σπουδαιότητα των ρυθμίσεων απαιτούσε περισσότερο χρόνο διαβούλευσης στο Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του ο παριστάμενος υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος μιλώντας μόνο για τις ρυθμίσεις του υπουργείου του δικαιολόγησε τις επείγουσες διαδικασίες αναφέροντας ότι αμέσως μετά την εβδομάδα του 15Αύγουστου ξεκινά η ορκωμοσία των νέων Δημοτικών αρχών οπότε πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί πλήρως το πλαίσιο λειτουργίας τους.


Τα επιχειρήματα του απέρριψε ο Παύλος Πολάκης μιλώντας για διαδικαστικό εκτροχιασμό.

Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακυρώνει τον «Κλεισθένη» πριν ακόμα εφαρμοστεί.

Απευθυνόμενος δε προς τον υπουργό Εσωτερικών διερωτήθηκε ποιο είναι το επείγον άλλων διατάξεων που προωθούνται μέσω του νομοσχέδιου.

«Γιατί είναι η επείγουσα η κατάργηση του ασύλου ή οι ρυθμίσεις για την Επιτροπή Ανταγωνισμού» είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ανήρτησε στην διαβούλευση μόνο τα 74 από το 107 άρθρα του νομοσχεδίου.

Κατήγγειλε επίσης ότι καθηγητές πανεπιστημίου αποκάλυψαν ότι δεν αναρτήθηκαν στην διαβούλευση τα αρνητικά τους σχόλια για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ανάλογες ήταν και οι αιτιάσεις των άλλων εισηγητών

Η Ευαγγελία Λιακούλη (ΚΙΝΑΛ) ανέφερε ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση για τα άρθρα. Ο Γιάννης Δελής (ΚΚΕ) κατηγόρησε την ΝΔ ότι συνεχίζει τις ίδιες τακτικές του ΣΥΡΙΖΑ με την κατάθεση του νομοσχεδίων με επείγουσες διαδιακασίες.

Περισσότερο χρόνο ζήτησαν ο Κωνσταντίνος Μπούμπας (Ελληνική Λύση) αλλά και Σοφία Σακαρόφα (ΜεΡΑ25).

Tο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που πρόκειται να ψηφιστεί το αργότερο την  Τρίτη, ενώ ακολουθεί η άρση του πανεπιστημιακού ασύλου και οι αλλαγές στους ΟΤΑ.

 
Κεραμέως: Καταργούμε τη στρέβλωση του ασύλου
«Η  πρόθεση μας είναι να επαναφέρουμε την κοινή λογική. Να καταργήσουμε την στρέβλωση του ασύλου και την μετατροπή του από άσυλο ιδεών σε άσυλο ανομίας» δήλωσε η Νίκη Κεραμέως από το βήμα της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, αναλύοντας το σχετικό άρθρο.

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι με την υφιστάμενη κατάσταση έχουμε κρούσματα άσκησης ψυχολογικής βίας, καταστροφές, εμπόριο ναρκωτικών, διακοπές μαθημάτων «που σε κάποια πανεπιστήμια αντιστρατεύονται την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και πλήττουν την δημόσια εκπαίδευση».

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι παραβατικές ενέργειες γίνονται και εκτός πανεπιστημίων και στην συνέχεια οι δράστες μπαίνουν στα πανεπιστήμια για να αποφύγουν τη σύλληψη.

Σε ότι αφορά την ρύθμιση η υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι εντός των ΑΕΙ μπορούν να ασκούν τις αρμοδιότητες τους οι δημόσιες αρχές (Αστυνομία, Εισαγγελία, και Πυροσβεστική) και όταν χρειαστεί να επεμβαίνουν.

Η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι υπέρ της ρύθμισης έχει ταχθεί μεγάλος αριθμός πρυτάνεων αλλά και μέλη της ΠΟΣΔΕΠ.

Βρούτσης: Ξεκινά η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά Ταμεία
Από αύριο το μεσημέρι οι ασφαλισμένοι με οφειλές το 2017 και το 2018 στα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να τις ρυθμίζουν  ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι μέχρι σήμερα αυτό δεν μπορούσε να γίνει γιατί δεν είχε γίνει εκκαθάριση, κάτι που ωστόσο ολοκληρώθηκε.

Επίσης στο πολυνομοσχέδιο για το άσυλο και τους ΟΤΑ υπάρχει ρύθμιση η οποία μειώνει το επιτόκιο από 5% σε 3% για όσους θέλουν να ενταχθούν στις 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο υπουργός αναφέρθηκε εξάλλου και στις εκκρεμείς συντάξεις. Επανέλαβε ότι είναι 450.000 και δήλωσε ότι με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο γίνεται το πρώτο βήμα για την ψηφιοποίηση τους προκειμένου να καταβάλλονται άμεσα. Εξήγησε ότι το υπουργείο προχωρά στην ψηφιοποίηση του ΑΜΚΑ. Στόχος του υπουργείου είναι τον Ιούνιο του 2020 να εκδοθούν ψηφιακά οι πρώτες νέες συντάξεις.

Γεωργιάδης: «Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει την ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού»

«Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει την ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά την παρουσίαση της σχετικής διάταξης με την οποία οδηγείται σε απομάκρυνση η πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Βασιλική Θάνου.

«Διαφωνεί κανείς με αυτό που προτείνουμε; Δηλαδή ότι το πρόσωπο που προίσταται της Επιτροπής να μην έχει ίχνος πολιτικής επιρροής;» διερωτήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνέχισε «Τι λέει η διάταξη;  Ότι σε μια τόσο σημαντική και απεξάρτηση επιτροπή απαγορεύεται να τοποθετούνται πρόσωπα με προφανή πολιτική επιλογή. Θέλετε να μου πείτε ότι πρόσωπο που διορίστηκε πρόεδρος Αρείου Πάγου από συγκεκριμένη κυβέρνηση, υπηρεσιακή πρωθυπουργός από την ίδια κυβέρνηση , συνεργάτης του πρωθυπουργού της ίδιας κυβέρνησης και πρόεδρος της Επιτροπής από την ίδια κυβέρνηση δεν έχει πολιτική επιρροή; Το άρθρο που προτείνουμε αποτελεί εφαρμογή κατά κεραία την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την επιλογή του προσώπου για την θέση του προέδρου της επιτροπής ανταγωνισμού»

Ο υπουργός ανέφερε μάλιστα ότι τα ίδια κωλύματα έχει και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθώς όπως είπε είχε διατελέσει διευθύντρια του γραφείου του. «Διασφαλίζουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η ρύθμιση δεν είναι φωτογραφική. Φαντάζομαι ότι κανείς δεν θα έρθει να πει ότι επιθυμεί να διορίζεται η διευθύντρια του πρωθυπουργού. Εμείς επιθυμούμε το αντίθετο. Να φτιάξουμε επιτροπή ανταγωνισμού που να σέβεται την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την αγορά» κατέληξε.

Επιτελικό κράτος

 Η κυβέρνηση μιλά για νομοθέτημα τομή στην διοίκηση του κράτους που αντιμετωπίζει τις παθογένειες δεκαετιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ για κράτος Μαρία Αντουανέτα και επανόρθωση της δεξιάς. 

Την περασμένη Πέμπτη κατά τη β' ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προχώρησε σε αλλαγές προκειμένου να πετύχει ευρείες συναινέσεις. 

Συγκεκριμένα:

-Καταργείται πλήρως το κώλυμα της προηγούμενης 5ετούς απασχόλησης σε πολιτικό γραφείο για την υποψηφιότητα για τη θέση

-Αλλάζει το μείγμα μοριοδότησης των υποψηφίων το 50% της συνέντευξης περιορίζεται σε 40% 25% τα τυπικά προσόντα και  35% η εμπειρία

-Υιοθετείται πλήρως το μοντέλο της δομημένης συνέντευξης

- Το Σώμα επιλογής τους θα είναι 5μελές: 4 μέλη από το ΑΣΕΠ και ο Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Αναφορικά με την λειτουργία του υπηρεσιακού συμβουλίου προβλέπεται πως σε περίπτωση διαφωνίας θα διεξάγεται ψηφοφορία.

Στα ασυμβίβαστα και κωλύματα των μελών της κυβέρνησης και των Διοικήσεων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, καταργείται η αναφορά στο κώλυμα από σύμβαση εξ επαχθούς αιτίας και επανέρχεται η αναφορά απαγόρευσης σύμβασης με το δημόσιο από την οποία μπορεί να προσκομίσει όφελος.

Σε ότι αφορά την νεοσύστατη Αρχή Διαφάνειας:

-Καταργείται η δυνατότητα  μετακλητός να καταλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής της Αρχής. Ο επικεφαλής θα προέρχεται αποκλειστικά από το δημόσιο κι όχι από τον ιδιωτικό τομέα

-Μειώνεται ο χρόνος θητείας του μεταβατικού Διοικητή με «ταβάνι» τα 2 έτη

-Η Αρχή καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων των αρμοδιοτήτων και συνεχίζονται κανονικά όλοι οι έλεγχοι των Γραμματειών

Ο υπουργός διαβεβαίωσε εξάλλου ότι ο αριθμός των μετακλητών στην Προεδρία της Κυβέρνησης δεν θα ξεπερνά τα 100 άτομα, ενώ ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ θα είναι υποχρεωτικά επιθεωρητής. 

Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι οι έλεγχοι που διενεργούν οι επιθεωρητές όλων των Σωμάτων θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν ακόμα και ακόμα και αν δεν υπάρχει εισαγγελική εντολή και δεν θα αρχειοθετηθούν λόγω της δημιουργίας της ενιαίας Αρχής Διαφάνειας.

 «Καμία υπόθεση που διερευνάται δεν θα κλείσει. Άλλωστε οι υποθέσεις που ξεκίνησαν με εντολή εισαγγελέα κλείνουν μόνο  με εντολή εισαγγελέα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Η παρέμβαση πάντως του Γιάννη Ραγκούση κατάδειξε και το πνεύμα της κριτικής που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια.

 Γεραπετρίτης: καμία υπόθεση που διερευνάται δεν θα κλείσει.

Ραγκούσης: δεν θα αλλάξει όμως το πόρισμα;

Γεραπετρίτης: τι εννοείτε;

Ραγκούσης: αυτό που εννοώ.

Γεραπετρίτης: δηλαδή;

Ραγκούσης: δεν θα αλλάξει το πόρισμα, δεν θα αλλάξει το περιεχόμενο του πορίσματος την στιγμή που θα αλλάξει ο επικεφαλής;

 Γεραπετρίτης: οι ίδιοι άνθρωποι που κάνουν τους ελέγχους, οι ίδιοι και θα τους ολοκληρώσουν.

 Ραγκούσης: τότε γιατί δεν αφήνετε τους επικεφαλής στην θέση τους όπως κάναμε και εμείς και κρατήσαμε τον κ. Ρακιτζή στην επιθεώρηση δημόσιας διοίκησης;

 Γεραπετρίτης: έχουμε μεταρρύθμιση βάσης. Είναι θεμελιώδης αρχή να πάμε σε ενιαίο μηχανισμό και όχι σε πολυδιασπασμένο.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη και θα ψηφιστεί το αργότερο την Πέμπτη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί κατά επανάληψη στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνηση είναι να επιστρέψουν τα πανεπιστήμια σε αυτούς τους οποίους ανήκουν, στους φοιτητές, τους καθηγητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του επιμένει ότι ο νόμος Γαβρόγλου παρέχει τα εχέγγυα για την ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας και με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση θα μιλήσει για επαναφορά του δόγματος «νόμος και τάξη».

Σε ότι αφορά το ΚΙΝΑΛ, μετά τις διαφοροποιήσεις στελεχών του, επανέρχεται με ενιαία θέση υπέρ της ψήφισης της ρύθμισης κατηγορώντας πάντως την κυβέρνηση για κακή αντιγραφή του νόμου Διαμαντοπούλου.
Με την κυβερνητική γραμμή αναμένεται να στοιχηθεί και η Ελληνική Λύση, ενώ ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 θα καταψηφίσει.

Προς καταψήφιση με διαφορετική ιδεολογική αφετηρία οδεύουν ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 ενώ η Ελληνική Λύση αναμένεται να υπερψηφίσει την προωθούμενη ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα διατύπωση του άρθρου 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο είναι η ακόλουθη: 

Ακαδημαϊκές ελευθερίες – Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Αλλαγές στους ΟΤΑ

Η κυβέρνηση είχε από πολύ νωρίς ανακοινώσει ότι όχι μόνο είναι κατά της εφαρμογής της απλής αναλογικής στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης επειδή επιφέρει ανυπέρβλητες δυσκολίες στην λειτουργία τους, αλλά είχε εξάλλου προαναγγείλει ότι θα φέρει αλλαγές που θα ενισχύουν τις πλειοψηφικές παρατάξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του μιλά για αλλοίωση της λαικής βούλησης και ευθεία παρέμβαση στο έργο των ΟΤΑ. 

Τα βασικότερα σημεία των επιχειρούμενων αλλαγών είναι τα κάτωθι:

•Ορίζεται ότι δύο ή περισσότερες δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις μπορούν να συμπράξουν, εφόσον μια από αυτές είναι η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης.

•Στο πλαίσιο ενίσχυσης της κυβερνησιμότητας, αλλά και της χάραξης και υλοποίησης της πολιτικής για την οποία εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης, ορίζεται ότι η πλειοψηφία των μελών της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής προέρχεται από το συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης και εισάγεται νέα αναλογική διαδικασία εκλογής των μελών.

•Μεταφέρονται μία σειρά από αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή προς την άμεση λήψη αποφάσεων, αλλά και την αποσυμφόρηση των συνεδριάσεων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων από ήσσονος σημασίας θέματα, χωρίς ωστόσο να αποψιλώνονται τα οικεία συμβούλια.

•Επαναφέρονται οι προηγούμενες διατάξεις για την εκλογή νέου δημάρχου και περιφερειάρχη στην περίπτωση που η θέση κενωθεί για οποιονδήποτε λόγο και ορίζεται ότι ο νέος δήμαρχος ή περιφερειάρχης προέρχεται από τον επιτυχόντα συνδυασμό.

•Με τις προτεινόμενες διατάξεις ρυθμίζονται διάφορα θέματα και των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ενδεικτικά ορίζεται ότι οι αντιπεριφερειάρχες προέρχονται από το συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης.

https://www.thetoc.gr/

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά