15/10/2019
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Αποκαλύψεις από την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

 Την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έκτασης 150 σελίδων, που βασίζεται στο πόρισμα της Alvarez & Marsal και περιλαμβάνεται στη δικογραφία, αποκαλύπτει το "Πρώτο Θέμα της Κυριακής".

Σύμφωνα με την απόφαση οι εμπλεκόμενοι είχαν φτάσει σε σημείο να πλαστογραφούν εξτρέ της Alpha Bank και να τα στέλνουν στη θυγατρική τους εταιρεία στην Ασία ώστε να παρουσιάζουν πως έχουν στο ταμείο εκατοντάδες εικονικά εκατομμύρια δολάρια. 

"Από το 2009 το Folli Follie Group APAC (Ασίας) καταχώρησε περισσότερα από 355,3 εκατ. δολάρια εικονικά χρηματικά διαθέσιμα λόγω της υποτιθέμενης είσπραξης εικονικών απαιτήσεων από πελάτες από τις άμεσες και έμμεσες εικονικές πωλήσεις της υποτιθέμενες εξόφλησης εικονικών ενδοομιλικών συναλλαγών μεταξύ της Folli Follie Group APAC και της Folli Follie Business Development and Tecnhical Consulting, καθώς και εικονικών τόκων για τις εταιρείες Folli Follie Group Sourcing Ltd, Folli Follie Origins Limited και Folli Follie International Ltd", αναφέρεται στη δικογραφία.


Ο τρόπος για να στηθεί το κόλπο ήταν η πλαστογραφία τραπεζικών statements από υπαλλήλους της εταιρείας στο όνομα της Alpha Bank, η οποία σύμφωνα με τη δικογραφία είχε άγνοια και μάλιστα έχει καταθέσει μήνυση κατά των υπευθύνων.

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, η δραστηριότητα και τα υπόλοιπα της FF Sourcing ήταν εικονικά. Χαρακτηριστικά, στις 31/12/2017 καταχωρήθηκε από τη FF Sourcing μεταφορά 255,2 εκατ. δολαρίων στη FF Origins "ενώ το πραγματικό υπόλοιπο του εν λόγω λογαριασμού ανερχόταν σε 500 δολάρια", αναφέρει η δικογραφία.

Από την έρευνα των ελεγκτών της A&M, η Folli Follie Group APAC και οι υπο-όμιλοί της στην Ασία αποτελούν τον πυρήνα της υπόθεσης. Εκατοντάδες ανύπαρκτα εκατομμύρια "γύριζαν" λογιστικά φουσκώνοντας τα μεγέθη του ισολογισμού.

Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, εντοπίστηκαν τρεις περίοδοι και μέθοδοι καταχώρησης εικονικών συναλλαγών, οι οποίες ξεκινούν από το 2001. 

Η δεύτερη φάση αφορά την περίοδο 2007-2015 (έμμεσες εικονικές συναλλαγές), ωστόσο από το 2015 η κατάσταση ξέφυγε τελείως και εφαρμόζεται το σχέδιο "Merry-go-round" (στα αγγλικά το παιχνίδι "γύρω-γύρω όλοι") το οποίο επικαλούνταν οι εμπλεκόμενοι για τις άμεσες εικονικές συναλλαγές.

Στην τρίτη φάση διαπιστώθηκε πως από το 2015 έως το 2017 καταχωρούνταν εικονικές συναλλαγές πωλήσεων σε έναν υποτιθέμενεο πελάτη, την NG Boon Soon (NBS) καθώς και εικονικές συναλλαγές αγορών από τουλάχιστον έναν προμηθευτή.

Όπως έκανε γνωστό χθες το Capital, η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της Folli Follie αναβαθμίστηκε ποινικά, καθώς πλέον η εισαγγελία καλεί ως υπόπτους τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου (Δημήτρης και Γιώργος) και δύο ακόμα άτομα (τον Κινέζο επικεφαλής και τον Έλληνα υπεύθυνο των οικονομικών στη θυγατρική του Ομίλου στην Ασία) για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Συνολικά οι νέες κλήσεις υπόπτων αφορούν 13 άτομα:  

Ως ιδρυτής εγκληματικής οργάνωσης καλείται ο Δημήτρης Κουτσολιάκος. Για σύσταση ο γιος του Γιώργος και ακόμα δύο πρόσωπα, ο Κινέζος επικεφαλής και ο Έλληνας υπεύθυνος των οικονομικών στη θυγατρική του Ομίλου στην Ασία.

Οι Κουτσολιούτσοι καλούνται επίσης για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου 1608/50 (εν αναμονή της κατάργησής του με τον νέο Ποινικό Κώδικα), της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της χειραγώγησης της αγοράς. Για άμεση συνέργεια στη χειραγώγηση δίνει εξηγήσεις η Κατερίνα Κουτσολιούτσου.

Πέραν των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου, οι υπόλοιποι 10 ύποπτοι είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας που ενέκριναν τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις πριν από έναν χρόνο, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Folli Follie την επίδικη περίοδο, τόσο σε Ελλάδα όσο και στην Ασία και δύο Κινέζοι, υπεύθυνοι στην ασιατική Folli.

 

Πηγή: Πρώτο Θέμα, Capital

Φωτογραφία: Αρχείο

http://www.thetoc.gr/

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά