20/08/2019
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019
Κόσμος
+ + -

Η Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να ανακοινώσει αναβολή του Brexit;

 Η Τερέζα Μέι ενδεχομένως θα ανακοινώσει καθυστέρηση στην διαδικασία για το Brexit  μετά την επιστροφή της στο Λονδίνο από την Αίγυπτο όπου συμμετέχει στη Σύνοδο ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου. 

Αυτό άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Αμυνας της βρετανικής κυβέρνησης Τομπάιας Ελγουντ. Είχε προηγηθεί η απόφαση της Μέι να μην προχωρήσει στην προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα δεύτερη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, επί της αναθεωρημένης πρότασής της για το Brexit.  O Eλγουντ άφησε να εννοηθεί ότι η Μέι θα ανακοινώσει την παράσταση του Αρθρου 50, κίνηση που βρίσκει σύμφωνες και τις Βρυξέλλες. «Περιμένετε και θα δείτε τι έχει να πει» είπε χαρακτηριστικά. Η προοπτική αυτή φαίνεται ότι συζητήθηκε στην συνάντηση Μέι-Μέρκελ στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια πιθανή παράταση του Brexit αν αυτό βοηθούσε στο να αποφευχθεί μια έξοδος της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. "Θεωρώ ότι όλοι θα είναι ευέλικτοι, κανένας δεν επιθυμεί το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ με άτακτο τρόπο", δήλωσε σήμερα ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στον δανέζικο τηλεοπτικό σταθμό TV2.

Το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης περιόδου διαπραγματεύσεων φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην ΕΕ στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο συνεχίσει να απορρίπτει τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν η Μέι και οι Βρυξέλλες, και τελικά ζητήσει την παράταση των διαπραγματεύσεων.

Η αντικατάσταση της μεταβατικής περιόδου των 21 μηνών μετά το Brexit με αντίστοιχο χρονικό διάστημα για διαπραγματεύσεις, ενώ η Βρετανία θα παραμένει μέλος της ΕΕ, θα επιτρέψει σε Λονδίνο και Βρυξέλλες να καταλήξουν σε νέα σχέδια για τη μελλοντική τους σχέση με στόχο να καταστεί περιττό και το backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του Guardian αλλά και της Telegraph περί καθυστέρησης του Brexit. 

Guardian: Αναβολή έως το 2021

Το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης περιόδου διαπραγματεύσεων φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην ΕΕ στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο συνεχίσει να απορρίπτει τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και οι Βρυξέλλες, και τελικά ζητήσει την παράταση των διαπραγματεύσεων.

Η αντικατάσταση της μεταβατικής περιόδου των 21 μηνών μετά το Brexit με αντίστοιχο χρονικό διάστημα για διαπραγματεύσεις, ενώ η Βρετανία θα παραμένει μέλος της ΕΕ, θα επιτρέψει σε Λονδίνο και Βρυξέλλες να καταλήξουν σε νέα σχέδια για τη μελλοντική τους σχέση με στόχο να καταστεί περιττό και το backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

«Αν οι αξιωματούχοι θεωρήσουν ότι υπάρχει λόγος παράτασης, το οποίο δεν είναι βέβαιο με δεδομένη την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, (…) θα το πάνε μακριά για να διασφαλίσουν μια αξιοπρεπή περίοδο ώστε να λυθούν τα εκκρεμή ζητήματα ή να εξομαλυνθεί η κατάσταση», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

«Μια παράταση 21 μηνών έχει νόημα καθώς θα καλύπτει το δημοσιονομικό πλαίσιο (την περίοδο του προϋπολογισμού της ΕΕ) και θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Αν οι αξιωματούχοι δεν έχουν κουραστεί εντελώς από το Brexit, (…) αναμένω μια παράταση 21 μηνών. Το ζήτημα συζητιέται στους διαδρόμους των Βρυξελλών. Ο Μάρτιν Σελμάιρ (ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), μεταξύ άλλων, στηρίζει την ιδέα», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει πως εάν το Λονδίνο ζητήσει παράταση της διαδικασίας, το αίτημα θα γίνει δεκτό. «Η απόφαση να ζητηθεί περισσότερος χρόνος επαφίεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν υποβαλλόταν τέτοιο αίτημα, ουδείς στην Ευρώπη θα εναντιωνόταν σε αυτό», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Προειδοποίηση από την Τράπεζα της Αγγλίας 
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε σήμερα ότι η πιθανότητα η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον επόμενο μήνα χωρίς μια συμφωνία κατατάσσεται ως το πιο επικίνδυνο σενάριο του Brexit για τη σταθερότητα του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

«Το μεγαλύτερο θέμα σε ό,τι αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τη συνοχή της αγοράς, τη συνέχεια, είναι ένα σενάριο άνευ συμφωνίας έως τα τέλη Μαρτίου», δήλωσε ο Κάρνεϊ σε συνέντευξη Τύπου.

http://www.thetoc.gr/

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά