16/12/2019
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Έπεσαν οι υπογραφές για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

 Οι χώρες του ΝΑΤΟ υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες το πρωτόκολλο προσχώρησης με την πΓΔΜ. 

Στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου στη έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες παρίσταντο ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και εκπρόσωποι των 29 χωρών μελών.

«Είναι μία ιστορική ημέρα», σχολίασε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Δεν περιμένω καμία έκπληξη» κατά την διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που ακολούθησε με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, χαιρετίζοντας το πολιτικό θάρρος του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του ομολόγου του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Στόχος είναι η ένταξη της χώρας κατά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Δεκέμβριο στο Λονδίνο, διευκρίνισε διπλωματική πηγή.

Η ΠΓΔΜ θα συμμετέχει «ως προσκεκλημένη» στην συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο στην Ουάσινγκτον.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας απέρριψε τις αμφιβολίες για την έλλειψη στρατιωτικής ετοιμότητας της χώρας. «Η Βόρεια Μακεδονία συμμετέχει στις στρατιωτικές ασκήσεις και στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, η ένταξή της θα συμβάλει στην σταθερότητα στην νοτιο-ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και την ασφάλειά μας», είπε.

«Η κυβέρνηση των Σκοπίων ανέλαβε τη δέσμευση να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ για το 2024 και έχει αρχίσει να τις αυξάνει», πρόσθεσε.

Πρόσφατα το κοινοβούλιο στα Σκόπια και, πιο πρόσφατα, το κοινοβούλιο της Αθήνας ενέκριναν τη συμφωνία των Πρεσπών παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες.

Στόλντεμπεργκ: «Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από το θάρρος και την προσήλωση των δύο κυβερνήσεων, από τον Αλ. Τσίπρα και τον Ζ. Ζάεφ»
Ως «ιστορική μέρα» χαρακτήρισε τη σημερινή υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στόλντενμπεργκ συνεχάρη τόσο την Αθήνα όσο και τα Σκόπια για την επίλυση της διαφωνίας σχετικά με την ονομασία και σημείωσε πως μόλις επικυρωθεί η ένταξη της πΓΔΜ από τα Κοινοβούλια των μελών του ΝΑΤΟ, θα γίνει το 30ό μέλος της Συμμαχίας.

«Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, κάτι που είναι καλό για το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο γγ της Συμμαχίας, προσθέτοντας ότι μέχρι να επικυρωθεί η συμφωνία ένταξης από τα Κοινοβούλια, οι εκπρόσωποι των Σκοπίων θα συμμετέχουν ως «προσκεκλημένοι» στις συνόδους του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως αυτή η «ιστορική μέρα» δεν συνέβη απλά και πως προηγήθηκε μία «μακρά πορεία». «Πρέπει να αναγνωρίσω [...] τους πρωθυπουργούς Ζάεφ και Τσίπρα. Θα ήταν σίγουρα πιο εύκολο γι' αυτούς να μην το κάνουν» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι δεν φοβήθηκαν να επενδύσουν πολιτικό κεφάλαιο προς όφελος των δύο χωρών, του ΝΑΤΟ και της ευρύτερης περιοχής.

Επίσης, δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε πως το πιο σημαντικό είναι ότι «ποτέ ξανά» δεν θα μείνει μόνη της η χώρα. «Για μας το ΝΑΤΟ διασφαλίζει ειρήνη και σταθερότητα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε η περιοχή μας να είναι πιο ειρηνική, πιο σταθερή, πιο προβλέψιμη και πιο ευημερής» υποστήριξε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να προκύψουν αντιρρήσεις από τα Κοινοβούλια των χωρών του ΝΑΤΟ, ο γ.γ. της Συμμαχίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε «ομαλά» και πως δεν θα υπάρχουν «εκπλήξεις».

«Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από το θάρρος και την προσήλωση των δύο κυβερνήσεων, από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Αυτοί είναι ηγέτες που φτιάχνουν, που διαμορφώνουν την ιστορία», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας πως η επίλυση αυτής της διαφωνίας άνοιξε τον δρόμο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Τέλος, ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ακόμα και οι «εχθροί» της συμφωνίας θα πειστούν μόλις δουν τα αποτελέσματα και τόνισε τη σημασία της «φιλίας» και της «συμμαχίας» μεταξύ γειτονικών χωρών.

Ζαέφ: Ιστορική μέρα για όλους τους πολίτες μας
«Αυτή είναι μια μεγάλη, ιστορική μέρα για όλους τους πολίτες μας. Σήμερα, η μεγαλύτερη συμμαχία ασφάλειας στον κόσμο, το ΝΑΤΟ, μας καλωσόρισε. Σήμερα κάτσαμε μαζί με τους συμμάχους μας στο ίδιο τραπέζι, στην ίδια Συμμαχία» έγραψε στο facebook  ο Ζόραν Ζάεφ..

«Είμαστε χαρούμενοι και πρέπει να είμαστε, επειδή έχουμε εξασφαλίσει διαρκή σταθερότητα στη χώρα μας. Έχουμε παράσχει σφάλεια και ειρήνη. Η πρόοδος και η ανάπτυξη δεν μπορεί πλέον να σταματήσει. Οι γενιές μας και τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα στη χώρα και σε μια περιοχή που ακτινοβολεί με ελπίδα. Να είμαστε υπερήφανοι», τονίζει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Σύνοδος κορυφής τον Δεκέμβριο στο Λονδίνο

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχουν σε μια σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η επιλογή του μέρους έχει επιπλέον συμβολισμό καθώς η Βρετανία προετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ΕΕ τον επόμενο μήνα, ενώ παράλληλα επιμένει ότι θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει ρόλο κλειδί για την ασφάλεια της ηπείρου.

Ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε στην ανακοίνωσή του: «Είμαστε ευγνώμονες προς το Ηνωμένο Βασίλειο που συμφώνησε να φιλοξενήσει αυτή τη σύνοδο κορυφής τη χρονιά που το ΝΑΤΟ γιορτάζει τα 70 του χρόνια».

«Η σύνοδος του Λονδίνου θα είναι μια ευκαιρία (…) να συζητηθούν οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας τις οποίες αντιμετωπίζουμε τώρα και στο μέλλον και να διασφαλίσουμε ότι το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να προσαρμόζεται προκειμένου να διατηρήσει σχεδόν ένα δισεκατομμύρια ανθρώπους ασφαλείς», πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί «να ζήσει σε έναν κόσμο χωρίς τη συμφωνία για τον πυρηνικό αφοπλισμό» στην Ευρώπη και «με μια Ρωσία η οποία εξακολουθεί να αναπτύσσει πυραύλους» ικανούς να πλήξουν ευρωπαϊκές πόλεις, είχε προειδοποιήσει ο Στόλτενμπεργκ μετά την αποτυχία της συνόδου ΝΑΤΟ- Ρωσίας στις 25 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

Οι ΗΠΑ έχουν καταγγείλει τις παραβιάσεις από τη Ρωσία της συμφωνίας για τα πυρηνικά όπλα μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF) και ανακοίνωσαν στις 2 Φεβρουαρίου ότι αποσύρονται από αυτή. Την ίδια ημέρα η Μόσχα αποφάσισε επίσης να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αναπτύξει νέους βαλλιστικούς πυραύλους.

Στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στην έδρα του στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έφερε σε δύσκολη θέση πολλούς Ευρωπαίους συμμάχους του, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, με το επίμονο αίτημα του να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για την άμυνά τους και να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία για τις ενεργειακές τους ανάγκες.

 

Φωτογραφία; Reuters
http://www.thetoc.gr/

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά