Ερωτήματα για τη μοιραία πτήση
Η πτήση του ελικοπτέρου «Χιούι» (UH-1H) που οδήγησε στον θάνατο τέσσερα στελέχη του Στρατού Ξηράς ξεκίνησε χθες νωρίς το πρωί ως αποστολή ρουτίνας. Τακτικά, «Χιούι» από τη Λάρισα πετούν έως την Κοζάνη και έπειτα προς τα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με σκοπό την επιτήρησή τους. Και η χθεσινή μοιραία πτήση περιλαμβανόταν στις προγραμματισμένες δράσεις της Αεροπορίας Στρατού. Οι πτήσεις διοικητών και υποδιοικητών με τα «Χιούι» συνηθίζονται, κάτι που πιστοποιείται και από τη χθεσινή σύνθεση με δύο στελέχη της Α΄ Στρατιάς (υποδιοικητής, υποστράτηγος Γιάννης Τζανιδάκης, συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου), δύο χειριστές (κυβερνήτης, ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής) και μία μηχανικό της Αεροπορίας Στρατού την κ. Βασιλική Πλεξίδα.
Συγκεκριμένα το «Χιούι» απογειώθηκε με το τριμελές πλήρωμά του στις 07.25 από το Πρώτο Τάγμα Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Δέκα λεπτά αργότερα, προσγειωνόταν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, όπου και επιβιβάστηκαν ο υποστράτηγος Τζανιδάκης και ο συνταγματάρχης Αδάμου. Στις 07.38 το ελικόπτερο βρέθηκε ξανά στον αέρα και μόλις μετά δέκα λεπτά χάθηκε το ίχνος του αλλά και η δυνατότητα επικοινωνίας με το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ). Το ελικόπτερο έπρεπε να προσγειωθεί στο Αργος Ορεστικό της Καστοριάς στις 08.50. Οταν αυτό δεν έγινε, ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή δύο F-16, τριών ελικοπτέρων και ενός πυροσβεστικού CL-415. Λίγο μετά τις 10 το πρωί η αστυνομία ανέφερε πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου στην Ελασσόνα, κάτι που επιβεβαιώθηκε έπειτα από συνεργείο της ΔΕΗ που είχε μεταβεί στην περιοχή λόγω της διακοπής ρεύματος που επέφερε η συντριβή του «Χιούι» σε μια περιοχή όπου υπήρχαν καλώδια της ΔΕΗ. Λίγο μετά τις 11, η υπολοχαγός Πλεξίδα μεταφερόταν στη Θεσσαλονίκη και οι σοροί των τεσσάρων αξιωματικών στη Λάρισα. Στην περιοχή μετέβη αμέσως και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκ. Στεφανής, προκειμένου να εξακριβώσει τι ακριβώς συνέβη.
Εκ των στοιχείων που ήδη υπάρχουν στη διάθεση του ΓΕΕΘΑ, το οποίο και συντονίζει τη διερεύνηση των αιτίων της πτώσης του ελικοπτέρου, δεν προκύπτει ελλιπής συντήρηση ή κάποια υποψία μηχανικής βλάβης. Ωστόσο, όπως επισήμανε χθες κατά την επίσημη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, αρχιπλοίαρχος Β. Μπελετσιώτης, στην περιοχή της πτώσης του ελικοπτέρου υπήρχαν χαμηλές νεφώσεις, ενώ φυσούσαν νοτιοανατολικοί άνεμοι με ξαφνικές ριπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Χιούι» πετούσε σε αρκετά χαμηλό ύψος, περίπου στα 500 πόδια, δηλαδή μόλις 170 μέτρα. Το συγκεκριμένο ύψος υπό τις χθεσινές δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής, όπου λόφοι και πλαγιές εναλλάσσονται, είναι αρκετά χαμηλό, όχι όμως ασυνήθιστο για τέτοιου τύπου αποστολές. Ακόμη, δεν είναι σαφές εάν το «Χιούι» ενεπλάκη στα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ βρισκόταν σε χαμηλή πτήση ή εάν απλώς συνετρίβη πάνω σε αυτά. Κρίσιμο ρόλο στο έργο της διερευνητικής επιτροπής η οποία έχει συσταθεί θα διαδραματίσει η υπολοχαγός κ. Πλεξίδα που επέζησε από τη συντριβή του «Χιούι» και μπορεί με τη μαρτυρία της να βοηθήσει τους εμπειρογνώμονες που έχουν επιληφθεί. Υπολογίζεται πως οι έρευνες μπορεί να διαρκέσουν περίπου μία εβδομάδα. Χθες έγινε, επίσης, η νεκροψία-νεκροτομή στις σορούς των τεσσάρων αξιωματικών στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
kathimerini.gr