20/04/2024
         

WARG Handcrafted Apparel

Χρύσα Ξενάκη Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017
Πολιτικά
+ + -

Δυσοίωνα τα σενάρια ξένων οίκων για την Ελλάδα

 Πυκνώνουν οι προειδοποιήσεις μεγάλων ξένων διεθνών επενδυτικών οίκων και οργανισμών για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και την πολιτική αβεβαιότητα που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις αλλά και τις εκλογές στην Ευρώπη.

Goldman Sachs, Fitch, Eurasia Group, Societe Generale, Merrill Lynch και Capital Economics προχώρησαν όλοι τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα σε μάλλον αρνητικές εκτιμήσεις.

«Οι ανησυχίες (σ.σ.: για την αξιολόγηση) ενισχύονται περαιτέρω από την περίπλοκη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει οριακή πλειοψηφία 3 εδρών ενώ υπολείπεται σημαντικά της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις, και από το εκλογικό ημερολόγιο στην Ευρώπη το οποίο θα μπορούσε να περιπλέξει την επίτευξη συμφωνίας για τους επόμενους αρκετούς μήνες», σημειώνει σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs. «Αν και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό πρόγραμμα αντιμετωπίζει καθυστερήσεις και οι ελληνικές τράπεζες κρίνονται επαρκώς προετοιμασμένες να αντεπεξέλθουν σε μια βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα, ωστόσο η παρατεταμένη κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων ενδέχεται για ακόμα μία φορά να διακόψει την εύθραυστη ανάπτυξη του τραπεζικού κλάδου», τονίζει ο αμερικανικός οίκος.

Απουσία πολιτικής λύσης στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να διαρκέσουν ακόμη και μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο, σύμφωνα με το think tank Eurasia Group, με αποτέλεσμα «η εντεινόμενη νευρικότητα των αγορών θα θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Στις 24 Φεβρουαρίου ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch θα επανεξετάσει το rating της Ελλάδας και έχει σημειώσει ότι οι επαναλαμβανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της αντανακλώνται ήδη στο τρέχον CCC. Αλλά «η αξιολόγησή μας για το αξιόχρεο στηρίζεται στην εκτίμηση πως η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί πολύ πριν από τον Ιούλιο, επιτρέποντας την πρόσβαση σε επίσημη χρηματοδότηση». Τούτο όμως αμφισβητείται ήδη από τις αγορές.

Προ ολίγων ημερών η Capital Economics διατύπωσε την απορία της για το γεγονός ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται λίγο κάτω από το 8% λόγω της αβεβαιότητας για το πότε και εάν θα ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.


Για τη Societe Generale η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος θα παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα ακόμα και το 2030 και η διατήρηση των ιδιαιτεροτήτων που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για την απόφαση της ΕΚΤ για το QE. «Χωρίς ένταξη της Ελλάδας στο QE, το τέταρτο μνημόνιο θα πρέπει να κλείσει μέσα στο 2018», εκτιμά η Bank of America Merrill Lynch.

Στην HSBC θεωρούν περιορισμένες τις πιθανότητες η ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικά ομόλογα πριν από το καλοκαίρι ή και αργότερα, κάτι που απομακρύνει εκ νέου ενδεχόμενη επιστροφή της χώρας στις αγορές.
 
 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά