22/09/2024
         
alexis Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012
Οικονομία
+ + -

Μέτρα 14 δισ. ευρώ ζητεί το ΔΝΤ

Εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ (περίπου 7% του ΑΕΠ) μέσω νέων μέτρων και αλλαγών στηφορολογία, ζητεί το ΔΝΤ ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 και 2014. Στην έκθεσή που συνοδεύει την απόφαση για συμμετοχή στο νέο "πακέτο" με 28 δισ. ευρώ, δίνει "διορία" στην κυβέρνηση ώστε να τα εξειδικεύσει ως τον Ιούνιο. 

Παράλληλα το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η "βαθιά ύφεση" θα συνεχιστεί και το 2012, επισημαίνοντας ότι "θα υπάρξεισταθεροποίηση" το 2013 και "ήπια κυκλική ανάκαμψη" την περίοδο 2014 - 2017. Επίσης, σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγοράεργασίας και η υψηλή ανεργία θα προκαλέσουν σημαντικές πιέσεις στους μισθούς, καθώς και πτώση στις τιμές.

Προβλέπει δε πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στο 4% έως το 2020.

Για τις περικοπές στο δημόσιο και τη μείωση των μισθών, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η μείωση του εργατικού κόστους κατά 9,5% βελτίωσε μεν την ανταγωνιστικότητα, αλλά παραμένει κενό 15-20%. Προστίθεται ότι χωρίς την εφαρμογή αυτού του μέτρου, δεν θα καταστεί εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014.

Όσο αφορά την επιβολή φόρων, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η επιβολή νέων φόρων θα έθετε "νέα εμπόδια" στην ανάκαμψη, προβάλλοντας ως προτεραιότητες την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, τις ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο ζημιογόνων δημόσιων εταιριών και τις περικοπές στο δημόσιο. 

Αναφορά γίνεται και στις "σύνθετες, άνισες κοινωνικές παροχές", προτείνοντας πλήρη επανεξέτασή τους.

Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ προειδοποιεί για την ανάγκη "αυστηρής τήρησης" της δανειακής σύμβασης, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει "άτακτη έξοδο" από την Ευρωζώνη χωρίς χρηματοοικονομική στήριξη από την Ευρώπη, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε μεγάλο κόστος, ειδικά αν επιχειρούνταν χωρίς εξωτερική υποστήριξη.

Την ίδια στιγμή, δεν παραλείπεται να επισημανθεί η αφοσίωση της Ελλάδας και της ΕΕ στην προσπάθεια να γίνει η δημοσιονομική προσαρμογή εντός του ευρώ. 


Επίσης, προβάλλεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει και συμμετοχή του δημόσιου τομέα στο PSI στην περίπτωση που το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και επαληθευτούν φόβοι για αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Το Ταμείο προβλέπει ότι η επάνοδος στις αγορές με λογικά επιτόκια θα γίνει "σταδιακά", ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ανέλθουν στα 164,5 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-2014 και επιπρόσθετα 8-21 δισ. ευρώ για το 2015 και το α' τρίμηνο του 2016, ανάλογα φυσικά της προόδου που θα έχει σημειωθεί στην αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές.  

 

 

nooz 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά