«Από 15 Σεπτεμβρίου τραπεζικά ιδρύματα και funds που έχουν στα χέρια τους δάνεια, έχουν το ελεύθερο να προχωρούν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης», αποκαλύπτει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας προστασίας δανειοληπτών, Βαγγέλης Κρητικός.
«Έχουν ανοίξει διάφορα παράθυρα τα τραπεζικά ιδρύματα», μας λέει και δίνει συγκεκριμένα στοιχεία:
«Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2016 υπολογίζουμε ότι θα κοινοποιηθούν περίπου 4.000 με 5.000 κατασχετήριαεκ των οποίων θα φτάσουν σε πρόγραμμα πλειστηριασμού το 50% περίπου δηλαδή 2.500.
Το 2017 υπολογίζεται ότι θα κοινοποιηθούν περίπου50.000 κατασχετήρια εκ των οποίων περίπου το 1/3 θα φτάσει σε πρόγραμμα πλειστηριασμού».
Αυτό, όπως υποστηρίζει, θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει ο κοινωνικός ιστός.
Ποιους αφορά
- Την κατηγορία των δανειοληπτών οι οποίοι χαρακτηρίζονται από την τράπεζα ως μη συνεργάσιμοι, δηλαδή εκείνοι που και μετά την ρύθμιση συνεχίζουν να μην εξυπηρετούν το δάνειο τους.
- Τους δανειολήπτες που το σπίτι τους προστατεύεται σε ό,τι αφορά το δάνειο πρώτης κατοικίας. Μπορεί όμως να βγει κατασχετήριο για το ακίνητο, σε περίπτωση που έχουν λάβει από την ίδια τράπεζα καταναλωτικό δάνειο ή έχουν στην κατοχή τουςπιστωτική κάρτα και αποπληρώνουν τις οφειλές τους.
- Όσοι έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη και υπάρχει απόφαση ειρηνοδικείου αλλά δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το ποσό που έχει οριστεί από το δικαστήριο.
«Οι μικροέμποροι, οι οποίοι υπολογίζονται περίπου στο 1 εκατομμύριο, οι άνεργοι, οι μικροεπιτηδευματίες που έχει κλείσει η επιχείρηση τους αλλά δεν μπορούν να δηλωθούν ως άνεργοι διότι έχουν οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν υποστεί μείωση μισθού 50%» είναι αυτοί οι οποίοι -όπως μας λέει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας προστασίας δανειοληπτών , Βαγγέλης Κρητικός- αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την αποπληρωμή των δανείων, διότι έκαναν οικονομικά ανοίγματα προ κρίσης και στην πορεία βρέθηκαν αντιμέτωποι με νέα δεδομένα, καθόλου ευνοϊκά.
Σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων που τους τσάκισε η κρίση ανήκει και ο κύριος Αντώνηςο οποίος το 2004 αγόρασε με δάνειο ένα διαμέρισμα 93 τετραγωνικών μέτρων για να στεγάσει την οικογένεια του.
«Είπα να πάρω ένα σπιτάκι. Οι τράπεζες έδιναν εύκολα δάνεια και -αφού και στο ενοίκιο έδινα γύρω στα 600 ευρώ και 800 ευρώ-έβγαινε για να πάρεις σπίτι» μας λέει και εξηγεί πως βρέθηκε σε αυτή την δύσκολη θέση:
«Πήρα 150.000 στεγαστικό δάνειο, έδωσα τα 100.000 και ένα άλλο επιχειρηματικό δάνειο 30.000 χιλιάδες, έδωσα τα 16.000 και, με μια ρύθμιση που έκανα στο μικρό δάνειο, το επιτόκιο από 5μιση πήγε στο 12μιση. Δεν τσέκαρα τους όρους και βρέθηκα να χρωστάω ξανά 30.000 με 40.000 ευρώ.»
Ο κύριος Αντώνης, πατέρας δύο παιδιών, ξεκίνησε από βοηθός σε οικοδομή και σιγά –σιγά έγινε εργολάβος. Αγόρασε ακριβά εργαλεία, φορτηγό, είχε και μια ομάδα εργαζομένων. Η δουλειά πήγαινε καλά, εργαζόταν και η σύζυγος του οπότε υπολόγισαν ότι μπορούν να πάρουν δάνεια.
Τα δεδομένα όμως άλλαξαν με την οικονομική κρίση.
Τώρα πλέον εργάζεται περιστασιακά, δηλαδή μια φορά κάθε τρεις μήνες, ως εργάτης στην οικοδομή, και η σύζυγος του είναι στο ταμείο ανεργίας.
Μέσα σε όλα αυτά του ήρθε και ο ΕΝΦΙΑ. Για πληρώσει την δόση δανείστηκε από την συνταξιούχο μητέρα του 180 ευρώ.
Όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κύριος Αντώνης είπε:
«Δεν νομίζω κοπέλα μου, εγώ είδα ότι βγαίνουν κατασχετήρια.»
Ειρήνη Ανδρουλάκη
cnn