29/03/2024
         

WARG Handcrafted Apparel

Manos Manos Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016
Τεχνολογία
+ + -

Η Samsung δεν θα είναι η τελευταία που θα έχει μπαταρίες που εκρήγνυνται

Ένα Jeep στη Φλόριντα έπιασε φωτιά αφότου ο οδηγός του άφησε ένα Samsung Galaxy Note 7 να φορτίζει στο αυτοκίνητο. Αεροπορικές εταιρείες έχουν προειδοποιήσει τους επιβάτες να μην φέρνουν τη συσκευή μέσα στο αεροπλάνο, και οι αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία προτρέπουν τους πελάτες της Samsung να πάψουν να χρησιμοποιούν τη συσκευή.

Η εταιρεία έχει γίνει αποδέκτης αρνητικής δημοσιότητας αφότου εξέδωσε εντολή ανάκλησης του Galaxy Note 7, λόγω προβλημάτων στη μπαταρία που μπορούν να οδηγήσουν σε ανάφλεξη και ίσως και έκρηξη της συσκευής.

Παρόλο που η ανάκληση ίσως πλήξει τη φήμη της Samsung και έχει ήδη επιδράσει αρνητικά στη μετοχή της, η εταιρεία δεν είναι η πρώτη που συναντά προβλήματα λόγω των μπαταριών της – και μάλλον δεν θα είναι ούτε η τελευταία.

Μόλις φέτος, η HP και η Sony ανακάλεσαν μπαταρίες ηλεκτρονικών υπολογιστών επειδή υπήρχε κίνδυνος ανάφλεξης, ενώ 500.000 hoverboard ανακλήθηκαν εξαιτίας «κινδύνου πυρκαγιάς ή έκρηξης», σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτικών Προϊόντων.

Τι κοινό έχουν όλα αυτά τα προϊόντα; Μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Από τότε που παρουσιάστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου ενσωματώθηκαν σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως smartphone, smartwatch, λάπτοπ και κάμερες.

Πρόκειται για μια τεχνολογία που επιτρέπει στις εταιρείες να συμπιέζουν πολλές ώρες διάρκειας μπαταρίας σε ολοένα και πιο λεπτές συσκευές. Όμως, αυτό συνοδεύεται με έναν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάφλεξης ή έκρηξης στην περίπτωση κατασκευαστικού προβλήματος.

«Αυτό είναι ένα γνωστό πρόβλημα. Αν κάτι πάει στραβά, στην περίπτωση των μπαταριών αυτών, πηγαίνει πολύ στραβά» λέει ο Τζέι Γουίτακρ, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon.

Ας μην ξεχνάμε ότι και τα πενήντα Boeing 787 Dreamliner καθηλώθηκαν στο έδαφος το 2013 εξαιτίας ανησυχιών γύρω απ’ το ενδεχόμενο ανάφλεξης μπαταριών ιόντων λιθίου.

Ο κίνδυνος, βεβαίως, είναι εξαιρετικά σπάνιος, με τον ρυθμό αστοχίας να υπολογίζεται σε μία ανά δέκα εκατομμύρια μπαταρίες. Όμως, όταν υπάρχει ένα σφάλμα στη διαδικασία παραγωγής των μπαταριών, όπως π.χ. συνέβη με τη Samsung, τότε οι πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων αυξάνονται.

«Η ευκολία που μας παρέχουν αυτές οι μπαταρίες είναι τόσο μεγάλη που εμείς, ως κοινωνία, είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε αυτό το ρίσκο» καταλήγει ο Γουίτακρ.
 
 
 
 
fortune 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά