22/09/2024
         
Manos Manos Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012
Οικονομία
+ + -

«Είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσετε στην Ελλάδα»

  Η εφημερίδα «LA LIBRE BELGIQUE» δημοσιεύει συνέντευξη του Παντελή Γκάσσιου, Εμπορικού Συμβούλου της Πρεσβείας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, προς τον Raphael Meulders, με τον παραπάνω τίτλο. Υπότιτλοι: «Πολλές βελγικές επιχειρήσεις επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα» και «Ο σύμβουλος Π. Γκάσσιος αναφέρεται σε διαδικασίες «λιγότερο περίπλοκες» και στις μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις».

«Επενδύσεις στην Ελλάδα: η ιδέα μπορεί να ξαφνιάσει. Είχε πάντως προσελκύσει καμιά πενηνταριά βελγικές επιχειρήσεις αυτήν την Τετάρτη, στα γραφεία του Beci (Brussels Enterprises Commerce and Industry) στις Βρυξέλλες, μία δημοσιογράφο και κάποιους Γερμανούς επενδυτές. «Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται πάντα πολύ με αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα», όπως μας εξηγούν. Ο Παντελής Γκάσσιος, από την πλευρά του, είχε μόνο ένα μήνυμα στο στόμα: «Επενδύστε στην Ελλάδα, είναι η κατάλληλη στιγμή».

ΕΡ. Ποιος ο σκοπός μίας τέτοιας συνάντησης; Να δείξετε ότι η Ελλάδα πάει καλύτερα;

-«Η οικονομική κρίση είναι εδώ και χτυπάει κατακόρυφα τον ελληνικό λαό. Παρά ταύτα, πρέπει να συνεχίζουμε να πιστεύουμε στις δυνατότητες της χώρας. Ο στόχος είναι να δείξουμε στις βέλγικες επιχειρήσεις ότι, παρά την κρίση, υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η χώρα πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της χρηματο-οικονομικής καταιγίδας. Μπορεί να πρόκειται για συμβολική πληροφορία για ορισμένους, αλλά ο οίκος Fitch μόλις αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας. Το μήνυμα είναι εδώ και τα σφάλματα του παρελθόντος είναι πίσω μας. Έγινε μάλλον πιο εύκολο για έναν επιχειρηματία να επενδύσει σήμερα στην Ελλάδα, από ό,τι πριν την κρίση...

EΡ. Τι εννοείτε; 

-Με την κρίση, αναγκαστήκαμε να κάνουμε μία πολύ βαθιά μεταρρύθμιση του κράτους. Πριν, υπήρχε πολλή γραφειοκρατία στην Ελλάδα και αυτό έδιωχνε τους ξένους επενδυτές. Θυμάμαι επιχειρηματίες, οι οποίοι, πριν λίγα χρόνια, εξαφανίστηκαν κυριολεκτικά όταν τους εξήγησα τις διαδικασίες για να επενδύσουν στον τουρισμό. Τώρα οι διαδικασίες αυτές έγιναν πιο απλές, βελτιώθηκαν.

ΕΡ. Η Ελλάδα παραμένει σε πολύ ευαίσθητη κατάσταση και χρειάζεται «φρέσκο» χρήμα από το εξωτερικό.

- Ναι, κυρίως μαζικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, στα ανανεώσιμα, τα είδη διατροφής και τον τουρισμό. Έχουμε επίσης ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σε πολλούς τομείς, είτε πρόκειται για αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομους, λαχεία, ενέργεια, υπηρεσία ύδρευσης ή εξυγίανσης, ακίνητα, τράπεζες ή ακόμη και στην οδική υποδομή. Θα έλεγα ότι είναι η στιγμή, τώρα ή ποτέ, να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα.

ΕΡ. Πιστεύετε ότι οι βέλγικες επιχειρήσεις έχουν σημαντικό ρόλο σε αυτό;

-Έχουμε πολύ ισχυρούς δεσμούς με τους Βέλγους εδώ και χρόνια, κυρίως εξαιτίας της σημαντικής ελληνικής διασποράς στη χώρα σας. Υπάρχουν εξάλλου πολλές μεγάλες βέλγικες επιχειρήσεις όπως η Solvay, στην Ελλάδα εδώ και χρόνια.

EΡ. Πιστεύετε ότι ο ελληνικός λαός, που υποφέρει από τα δημοσιονομικά μέτρα, θα επωφεληθεί γρήγορα από αυτές τις επενδύσεις;

- Είναι ξεκάθαρο ότι πολλοί Έλληνες δεν θα ξαναβρούν το «προ κρίσης» επίπεδο ζωής τους σε λίγα χρόνια. Αλλά πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην υποπέσουμε στο λαϊκισμό, που είναι απαράδεκτος. Το να δείχνουμε τους Γερμανούς ως ναζί, όπως έγινε σε ορισμένες διαδηλώσεις, δεν ωφελεί σε τίποτα. Από την άλλη, κατανοώ το θυμό ορισμένων συμπατριωτών μου, αλλά φοβάμαι ο λαϊκισμός θα κερδίσει ψήφους στις επόμενες εκλογές.

ΕΡ. Δεν φοβάστε τελικά να εξαγοραστεί εξ ολοκλήρου η Ελλάδα από ξένους επενδυτές;

-Όχι, όχι (γελάει). Η χώρα δεν είναι προς πώληση. Μάλλον δεν γνωρίζετε την πολύ ισχυρή κοινωνική αντίσταση που υπάρχει στην Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι περήφανοι, ποτέ δεν θα άφηναν τη χώρα τους στα χέρια ξένων επενδυτών.

Η συνέντευξη συνοδεύεται από φωτογραφία του Γκάσσιου και ενός καταστήματος στην Ελλάδα, με σχόλιο: «Υπάρχουν πολλές δυνατότητες στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η χώρα πέρασε το χειρότερο μέρος της χρηματοοικονομικής καταιγίδας, αν και ο ελληνικός λαός υποφέρει ακόμα».

-Δίπλα στη συνέντευξη, παρατίθενται δύο μαρτυρίες. Η πρώτη, του Ιωάννη Πρίγγα, εστιάτορα, ο οποίος συνεργάζεται ως δεύτερος σε ένα εστιατόριο των Βρυξελλών και σκοπεύει να συνεργαστεί με μικρούς Έλληνες παραγωγούς:, «οι οποίοι έχουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας» , ώστε να τα εντάξει στην κουζίνα του. «Τους παρέχω μία σταθερή αγορά, ενώ εκείνοι θα μου επιτρέψουν να έχω μοναδικά προϊόντα στο Βέλγιο».

-Η δεύτερη αναφέρει μία βέλγικη εταιρία μεταφορών και λογιστικής, τη Ziegler, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια. Παρά την κρίση, που μειώνει τις δραστηριότητες στη χώρα, παραμένουν πεπεισμένοι ότι «υπάρχουν πολλές δυνατότητες και η χώρα θα βγει τελείως από την κρίση μία μέρα». Θέλουν να βρίσκονται στη χώρα πριν από τους άλλους και σκοπεύουν να δημιουργήσουν μία θαλάσσια και αεροπορική σύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους Κινέζους», αναφέρει ο υπεύθυνος της εταιρίας.

 

 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά