21/09/2024
         
Manos Manos Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016
Πολιτικά
+ + -

Σύνοδος των «27»: Στο επίκεντρο ο οδικός χάρτης μετά το Brexit

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκαν στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας δίνουν προθεσμία έξι μηνών προκειμένου να διαμορφωθεί «το όραμα μιας ελκυστικής ΕΕ», σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής, χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας.

«Δεσμευόμαστε στην Μπρατισλάβα να προσφέρουμε στους πολίτες μας, τους επόμενους μήνες, το όραμα μιας ελκυστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία θα μπορούν να εμπιστεύονται και την οποία θα μπορούν να υποστηρίζουν» επισημαίνεται στο έγγραφο, υπό τον τίτλο «Διακήρυξη της Μπρατισλάβας» και το οποίο συνιστά έναν «οδικό χάρτη» στον οποίο συμφώνησαν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

«Παρά τις όποιες αδυναμίες, η ΕΕ είναι το καλύτερο πρότζεκτ που έχουμε» δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο και οικοδεσπότης της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης των ηγετών της ΕΕ χωρίς τη συμμετοχή της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Ο ίδιος τόνισε πως η «ευημερία, η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι δυνατές μόνο εντός της ΕΕ», ενώ μετέφερε πως κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής συμφωνήθηκε πως στο μέλλον πρέπει να γίνουν πιο «απτά» τα επιτεύγματα της ΕΕ καθώς και να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία τους «ειδικά προς τις νεότερες γενιές».

«Στον απολογισμό που κάναμε ήμασταν νηφάλιοι αλλά όχι ηττοπαθείς», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας πως η «απουσία» του πλήρους ελέγχου σε σχέση με το μεταναστευτικό, την τρομοκρατία καθώς και το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της ΕΕ είναι αυτή που προκάλεσε το αίσθημα «ανασφάλειας» στους πολίτες. 

Όπως ανέφερε αυτοί είναι και οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να αναληφθεί συγκεκριμένη δράση μέχρι το Μάρτιο του 2017, οπότε και θα συναντηθούν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στη Ρώμη, με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρεία αποδοχή που είχε η ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωκοινοβούλιο, δύο ημέρες πριν. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην «ομοφωνία» με την οποία «καλωσόρισαν» οι 27 τις προτάσεις της Επιτροπής για την ψηφιακή ατζέντα ως βασικού εργαλείου για «τον εκμοντερνισμό της Ευρώπης, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Επιπλέον, σημείωσε πως η πρόταση της Επιτροπής για την τόνωση των επενδύσεων, έτυχε ευρείας υποστήριξης και πως τα οφέλη που είχε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα αξιολογηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για την έξοδό του από την ΕΕ, ο Ντ. Τουσκ αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε με τη Βρετανή πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο. «Η επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου 50 είναι αδύνατο να γίνει αυτό το χρόνο, αλλά είναι σχετικά πιθανό να γίνει τον Ιανουάριο ή το Φεβρουαρίο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ πρόσθεσε ότι δεν «υπάρχει άλλη επιλογή» από το να γίνει «σεβαστή» αυτή η δήλωση της Τ. Μέι.

Από την πλευρά του ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «αντίθετα από τη Μ. Βρετανία» η ΕΕ «ξέρει τι θέλει». «Ξέρουμε ότι εφόσον ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 θέλουμε να διατηρήσουμε πολύ καλές και πολύ κοντινές σχέσεις με το Η.Β. αλλά όχι σε βάρος των συμφερόντων μας» δήλωσε ο Ρ. Φίτσο επισημαίνοντας ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία πρέπει να γίνει «σαφές» πως το να είναι κανείς μέλος της ΕΕ έχει «περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα».

Τέλος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε πως η πρόσβαση στην κοινή αγορά είναι συνδεδεμένη με τις βασικές αξίες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων και πως «κάνενας συμβιβασμός» δεν είναι δυνατός σε αυτό το σημείο.

Οι δηλώσεις Μέρκελ - Ολάντ 

«Η Ευρώπη θέλει και μπορεί να πάει μπροστά αρκεί να θέσουμε σαφείς προτεραιότητες για το καλό των πολιτών της», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, λίγο μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Η ασφάλεια, η προστασία και ευημερία των πολιτών και το μέλλον της νεολαίας, είναι μερικές από τις προτεραιότητες που επεσήμανε ο Γάλλος Πρόεδρος. «Θέλουμε να εργαστούμε ενωμένοι», τόνισε ο Φρ. Ολάντ στην πρώτη συνάντηση των 27 ηγετών χωρίς την παρουσία της Μ. Βρετανίας, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. 

Τόσο ο Φρ. Ολάντ, όσο και η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισαν ότι οι «27» έχουν χαράξει για τους επόμενους μήνες έναν «οδικό χάρτη» για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και εξέφρασαν την αποφασιστικότητα των «27» να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα ζητήματα έως την 60η επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση στην Ευρώπη μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά και εξαιτίας άλλων δυσκολιών, ωστόσο δήλωσε ότι οι 27 συμφώνησαν να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα και να δώσουν μια νέα πνοή στην ΕΕ ως το Μάρτιο του 2017.

Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη στήριξή τους στις προτεραιότητες που έθεσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην πρόσφατη ομιλία του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την “κατάσταση της Ένωσης” . Επεσήμαναν ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο προσφυγικό και ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί πρέπει να εφαρμόζονται. 

Παραδέχτηκαν ότι τα επίπεδα ανεργίας των νέων παραμένουν υψηλά και υπογράμμισαν την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης μέσα από την αύξηση των επενδύσεων. Τόνισαν επίσης τη σημασία η ΕΕ να επενδύσει σε ψηφιακές υποδομές και νέες τεχνολογίες. Ο Φρ. Ολάντ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της άμυνας και στην μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Καταλήγοντας, η Α. Μέρκελ και ο Φρ. Ολάντ υπογράμμισαν τη στενή συνεργασία Γαλλίας και Γερμανίας προκειμένου να τεθούν σαφείς προτεραιότητητες στην ΕΕ και να υπάρξουν απτά αποτελέσματα και δεσμέυτηκαν ότι η γαλλογερμανική συνεργασία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες σε όλους τους τομείς. 
 
 
 
 
real 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά