20/09/2024
         
alexis Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012
Υγεία
+ + -

Mε ένεση στο μάτι θα αντιμετωπίζεται η οπή της ωχράς κηλίδας

  Ένα νέο φάρμακο που θα χορηγείται σε ενέσιμη μορφή θα μπορεί να αντιμετωπίζεται στο εγγύς μέλλον η οπή της ωχράς κηλίδας, μία πάθηση των ματιών που μέχρι πρόσφατα αντιμετωπιζόταν μόνο με χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για την ουσία ocriplasmin, η χορήγηση της οποίας, όπως έχουν δείξει οι κλινικές δοκιμές, μπορεί να «εξαφανίσει» το 30% της οπής της ωχράς κηλίδας. Η ουσία αυτής αναμένεται να πάρει έγκριση σε περίπου ένα χρόνο και η χορήγηση θα ενδείκνυται για όχι πολύ μεγάλες οπές της ωχράς κηλίδας , δηλαδή κυρίως για οπές σταδίου 1 ή 2 και ενίοτε και για σταδίου 3.

Τα παραπάνω επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ, Περικλής Μπραζιτίκος με αφορμή το 7Ο Ιπποκράτειο Συνέδριο Αμφιβληστροειδή - Ωχράς - Υαλοειδούς, οι εργασίες του οποίου θα διεξαχθούν στην Αποθήκη Δ΄ του ΟΛΘ στις 16 και 17 Μαρτίου 2012.

Τι είναι η ωχρά; 

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι το φωτοευαίσθητο στρώμα ιστού που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού. Μία ειδική περιοχή του αμφιβληστροειδούς, που ονομάζεται ωχρά κηλίδα, είναι υπεύθυνη για την καθαρή, λεπτομερή όραση. 

«Η ωχρά είναι ένα κεντρικό σημείο στο εσωτερικό του οφθαλμού, περίπου 3 χιλιοστών, που έχει πολύ μεγάλη αξία από λειτουργική άποψη γιατί είναι υπεύθυνη για την κεντρική μας όραση, δηλαδή την όραση των λεπτομερειών μιας εικόνας που κοιτάζουμε. Με την κεντρική όραση, δηλαδή με την ωχρά, διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά των προσώπων που κοιτάζουμε, διαβάζουμε, βλέπουμε τηλεόραση. Η ωχρά λοιπόν δεν είναι πάθηση. Μπορεί όμως να προσβληθεί από πάρα πολλές παθήσεις που γενικά τις ονομάζουμε ωχροπάθειες αλλά διαφέρουν μεταξύ τους σε αιτιολογία, εξέλιξη, βαρύτητα και θεραπευτική αντιμετώπιση. Η βλάβη οποιασδήποτε αιτιολογίας στην ωχρά προκαλεί ένα «θετικό σκότωμα», την αντίληψη δηλαδή μιας κηλίδας, ενός εμποδίου στο σημείο που προσπαθεί να εστιάσει ο ασθενής» αναφέρει ο κ Μπραζιτίκος. 

Τι είναι η οπή ωχράς κηλίδας;

«Η ωχρά κηλίδα φυσιολογικά είναι επίπεδη στο πίσω μέρος του ματιού, όπως μια φωτογραφική πλάκα στο πίσω μέρος μιας φωτογραφικής μηχανής. Η οπή ωχράς κηλίδας είναι ένα μη φυσιολογικό άνοιγμά (τρύπα) που σχηματίζεται στο πίσω μέρος του ματιού στην περιοχή της ωχράς κηλίδας. Αυτό έχει ως συνέπεια η όραση να γίνεται θολή και παραμορφωμένη», εξηγεί ο κ Μπραζιτίκος.

 

 

zougla 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά