20/09/2024
         
Manos Manos Σάββατο, 21 Μαΐου 2016
Οικονομία   Πολιτικά
+ + -

Τσακαλώτος: Πώς θα λειτουργεί το νέο υπερταμείο

Την «τεράστια διαφορά» ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ «που ξεπουλούσε» και το Ταμείο αξιοποίησης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που προωθείται με το πολυνομοσχέδιο, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καταλογίζοντας «μεγάλες ανακρίβειες» στην σφοδρή κριτική που άσκησε η Αντιπολίτευση.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, η περίοδος των 99 χρόνων που παρέχεται, πέραν του ότι είναι συνήθης πρακτική για μεγάλους οργανισμούς με μακροπρόθεσμους στόχους αποτελεί και επιλογή αιτιολογώντας πως όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος, τόσο λιγότερη είναι η πίεση για να ιδιωτικοποιήσεις και να κρατήσεις αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να δημιουργούν περισσότερη αξία.

Διευρύνοντας τον ορίζοντα λειτουργίας της εταιρείας επιδιώκουμε τα έσοδα να προέρχονται από καλύτερη διαχείριση κι όχι από ιδιωτικοποιήσεις, εξήγησε και σχολίασε ότι ίσως αυτό που ενοχλεί την αντιπολίτευση είναι πως με ρητό τρόπο γίνεται σαφές στο νόμο ότι οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση προτείνεται από τα διοικητικά όργανα του Ταμείου, πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό Οικονομικών.

Η ΓΣ ταυτίζεται με τον υπουργό, ανέφερε και υπενθύμισε ότι το σκέλος των εσόδων του Ταμείου που πηγαίνει στην απομείωση του χρέους αφορά μόνο το δάνειο από το ESM κι όχι από παλαιότερα δάνεια. Ο κ. Τσακαλώτος, επικεντρώθηκε στην «τεράστια διαφορά» της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως είπε, που είναι η μακροπρόθεσμη διαχείρισή της, από τις ιδιωτικοποιήσεις που χρησιμεύουν ως ένα από τα πολλά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο. «Φυσικά και θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και πωλήσεις», αλλά δεν μπορούν να αποφασιστούν χωρίς την έγκριση του υπουργού, τόνισε.

Προσέθεσε ότι το στρατηγικό σχέδιο του Ταμείου εγκρίνεται από τον μοναδικό μέτοχο, που είναι το ελληνικό Δημόσιο, και παραλαμβάνει τις γενικές στρατηγικές κατευθύνσεις που παρέχονται από τον υπουργό Οικονομικών. «Το μακροπρόθεσμο πλαίσιο εξασφαλίζει την αποφυγή ξεπουλήματος. Η βασική διαφορά του Ταμείου από το ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι δεν γίνεται ξεπούλημα και ότι έχεις τον χρόνο αν θέλεις να πουλήσεις να το κάνεις κάτω από τις ιδανικές συνθήκες» υπογράμμισε.

Σχετικά με το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου, για το οποίο ασκήθηκε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι τα τρία από τα πέντε μέλη ανήκουν στο ελληνικό δημόσια και για τα δύο μέλη των θεσμών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών. 

Διευκρίνισε περαιτέρω, ότι εποπτεύει το Ταμείο δεν ασκεί την διοίκησή του αλλά το ΔΣ και ο υπουργός συμμετέχει στην επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου, το εποπτικό συμβούλιο υποχρεούται να συζητήσει στην Επιτροπή της Βουλής την ετήσια Έκθεση που καταρτίζει, το στρατηγικό σχέδιο εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών και υπάρχει ρητή αναφορά στον νόμο ότι οι ΔΕΚΟ θα επιδιώκουν την διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ η επενδυτική πολιτική καθορίζεται με εσωτερικό κανονισμό και έχει λόγο ο υπουργός και η ΓΣ του μοναδικού μετόχου υιοθετεί τον εσωτερικό κανονισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών, προσέθεσε πως οι όποιες επενδυτικές αποφάσεις της εταιρείας και των θυγατρικών θυγατρικών λαμβάνονται σύμφωνα με την επενδυτική πολιτική του Ταμείου, η οποία εγκρίνεται από το ελληνικό Δημόσιο. 

«Οι επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας είναι μόνο η μια πλευρά των παρεχόμενων δυνατοτήτων, η οποία σκοπίμως αποσιωπάται, η άλλη πλευρά είναι οι επενδύσεις που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη της εταιρείας και αφορούν σημαντικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, οι οποίες εγκρίνονται από τον μοναδικό μέτοχο. Αλλά και οι επενδύσεις στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας αποσκοπούν στην αύξηση της αξίας τους, όχι μόνο για να πουληθούν, αλλά για την αύξηση των εσόδων και την διαχείρισή σου και κάθε είδους αξιοποίηση» είπε επίσης ο κ. Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στην ρύθμιση για την αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «μεταρρύθμιση» και επισήμανε ότι απαιτήθηκε από τις συνθήκες που θέλουν επί 50 χρόνια να παρεμβαίνει ο υπουργός ποιος θα ελεγχθεί και ποιος όχι.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος έκλεισε την τοποθέτησή του με την εκτίμηση ότι η ΝΔ θα χάσει «όλα τα λεφτά» ποντάροντας στην κατάρρευση της κυβέρνησης, διαφοροποιώντας πάντως την πολιτική τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. 

«Θα ξέρουμε σε μία εβδομάδα ή σε δέκα μέρες ίσως, πόσο καλή ήταν αυτή η Συμφωνία. Θα δούμε τι θα πάρουμε στο χρέος, θα δούμε τι θα είναι η πρώτη εκταμίευση και μετά θα δούμε αν είχε δίκιο ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Σαμαράς. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης είχε την εξυπνάδα να μην συνεχίσει να βάζει λεφτά ότι θα πέσει η κυβέρνηση, αφού χάνει στο πόκερ, ενώ ο κ. Σαμαράς, που ποτέ δεν μαθαίνει από την πολιτική, είπε να βάλουμε όλα τα λεφτά ότι θα πέσει η κυβέρνηση και πολύ φοβάμαι ότι θα τα χάσετε όλα τα λεφτά» είπε χαρακτηριστικά.





ΑΠΕ- real

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά